Három építészeti kincs, amely több gondoskodást érdemelne

Egyre több amerikai egyetemen, egyre szélesebb körben vannak palesztinpárti tüntetések
2024-04-27
A Hamász videófelvételt tett közzé a magyar-izraeli túszról
2024-04-27
Show all

Három építészeti kincs, amely több gondoskodást érdemelne

Bár hazánkban az utóbbi években történtek nagyszabású felújítások, számtalan műemlék ma még jobb sorsra vár. Három hazai építményt jártunk körbe, amelyre ráférne a nagyobb figyelem.

Hazánk történelmi emlékekben bővelkedik, tekintélyt parancsoló várakat, fényűzően berendezett főúri kastélyokat építettek évszázadokon át az ország számos vidékén. Egy-egy arisztokrata család hajdani nagyságát olykor egész vármegyék építészeti mesterművei hirdetik. Az Alföld déli és délkeleti részén a Wenckheim család is egy ilyen família volt. A Weincheimek Békés vármegyében építtettek maguknak a kor ízlésének megfelelő stílusban tetszetős uradalmakat.

Olyan arisztokrata famíliák birtokai, mint az Esterházyak vagy a Nádasdyak, a 19. század folyamán a vidéki élet gazdasági és kulturális központjának szerepét is betöltötték. Munkával látták el a környező falvak lakóit, zsellérek, napszámosok, cselédek és kocsisok kerültek ki a lakosok köréből. Amellett, hogy tisztességes megélhetést biztosítottak az emberek számára, a nyugati országokhoz képest óriási elmaradással küszködő vidékek gazdaságának fejlődéséhez is nagyban hozzájárultak.

Lepusztultak a mesés birtokok

Lepusztultak a mesés birtokok

A huszadik század derekán a szovjet mintára kiépülő rendszer ellenségei a jelentős vagyonnal rendelkező arisztokraták lettek, akiket elüldöztek Magyarországról. Számos vidéken a két világháború történései nem, vagy csak alig érintették a főúri kastélyokat, de az 1940-es évek második felétől kibontakozó egypártrendszer, és a hazánkban állomásozó szovjet csapatok többfelé okoztak hatalmas károkat az értékes ingatlanokban.

Később, több pompás kastély falai között gyermekotthon, idősek háza, vagy elmegyógyintézet működött. Hosszú évtizedek alatt kevés figyelmet – és még kevesebb pénzt – fordítottak a tekintélyt parancsoló műemlékek karbantartására, működtetésére. Azokban a kastélyokban, ahol a szovjet katonákat elszállásolták, többnyire óriási károk keletkeztek.

A rendszerváltás óta eltelt bő három évtized alatt sem javult látványosan a helyzet, igaz, több kastély visszakerült eredeti tulajdonosához. A patinás műemlékek egy részének restaurálását a magyar állam magára vállalta, amikor meghirdette a Magyar Nemzeti Kastélyprogram és Várprogramot.

A 2016-2023. között zajlott építkezések nyomán olyan meseszép kastélyok menekültek meg az enyészettől, mint Fertődön az Esterházy-kastély, „a magyar Versailles”, vagy a klasszicista Festetics-kastély Dégen, melyet Pollack Mihály tervezett. Az országos program során 18 kastély és 12 vár nyerte el méltó formáját, és vált látogathatóvá a nagyközönség számára.

Blaskovics István elfeledett kápolnája

Blaskovics István elfeledett kápolnája

A nemzeti kastélyprogram kastélyai és várai csupán töredékei azoknak az értékes építészeti kincseknek, melyek felújításra szorulnak. Országszerte több tucatnyi kisebb-nagyobb épület vár hosszú ideje arra, hogy felébresszék Csipkerózsika-álmából.

Az Alföld egy alig ismert szegletében, a Csongrád-Csanád vármegyei Földeák és Királyhegyes községek között, egy szerény erdőfolt mélyén romos állapotában is gyönyörű épület áll. Még a helyiek közül is csak kevesen ismerik Blaskovics István romantikus kriptakápolnáját, melyet az egykori csikóspusztai földbirtokos bő évszázada építtetett.

Egy helyi monda szerint Blaskovics Bertalan földbirtokost a 19. század végén a király száműzte a mocsaras vidékre. A száműzött felvirágoztatta a családi birtokot, kúriát és templomot építtetett, amelyek szépsége mára jócskán megkopott. Blaskovics Bertalan halála után a családi gazdaságot harmadik fia, István örökölte. István felesége halála után, 1910 körül döntött egy majorsági kúria és a színes üvegablakokkal ellátott kápolna megépítéséről.

Mindkét épület a 19. és 20. század fordulójának romantikus-historizáló stílusában épült. A színes téglákból emelt kriptakápolna kívül-belül siralmas képet mutat. A tetőszerkezete félig beomlott, a falakat karvastagságú indák borítják, a sírokat felfeszítették és kifosztották, a csontmaradványokat szétdobálták. A romantikus kriptakápolna napjainkban megmentőjére vár.

Kétegyháza büszkesége lehetne

A barokk-copf stílusú Andrássy-Almásy kastélyt első földesura, Andrássy Zsigmond aradi alispán építette 1742-ben

A barokk-copf stílusú Andrássy-Almásy kastélyt első földesura, Andrássy Zsigmond aradi alispán építette 1742-ben, és ő volt az, aki a kétegyházi uradalom központjává tette. Zsigmond és felesége 1749-ben a kastély mellé építették a vármegye egyik legkorábbi kegyúri katolikus templomát. A család kihalása után, az Almásy Ignác, Temes megyei főispán és alkancellár által megvásárolt kastély 1858-ban leégett.

Még ugyanebben az évben Almásy Kálmán a család építészét, Ybl Miklóst bízta meg az újjáépítés terveinek elkészítésével. Az átépítési munkálatok során (1859–1860 között) a barokk kastélyt kibővítették, neoreneszánsz elemekkel díszítették, az emeletét pedig elbontották. Építészeti újítást is hozott a felújítás, Ybl mester egy romantikus stílusú öntöttvas teraszt alkotott. A kastély mellett álló templom lépcsőzetes oromzattal bővült, és új harangtornyot kapott. A kastélyt a kornak megfelelően angolpark és franciakert ölelte körbe. 1895-ben az Almásy család kápolnát és kriptát építtetett a templom oldalához.

A kastély a Tanácsköztársaság idején az Arad megyei Munkástanács és Direktórium székhelye volt, majd a II. világháború után a templommal együtt kifosztották. Az épületben előbb a Földműves Szövetkezet kapott helyet, később egy szakiskola költözött a falai közé. Egy korabeli feljegyzés szerint 1951-ben a kastélynak 42 szobája volt. Az egykori kastélypark területén víztorony állt, éttermet és igazgatói épületet alakítottak ki, valamint sportpályákat építettek.

A kastély és a kápolna számára otthont biztosító park jelenleg természetvédelmi oltalom alatt áll. Az FVM Középiskola és a Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tanárai és diákjai által az 1970-es évektől gyűjtött, Mezőgazdasági Gépfejlődéstörténeti Gyűjtemény állandó kiállításként előzetes bejelentkezéssel megtekinthető az épületben.

A Wenckheimek öröksége

Az Ybl Miklós által tervezett szabadkígyósi Wenckheim-kastély a közelmúltban teljeskörű felújításon esett át, 2023-ban adták át a nagyközönségnek.

Az országot járva szép számmal találni újjáélesztett kastélyokat. Hazánk egyik legimpozánsabb főúri kastélya Békés vármegyében ma már régi fényében tündököl. Az Ybl Miklós által tervezett szabadkígyósi Wenckheim-kastély a közelmúltban teljeskörű felújításon esett át, 2023-ban adták át a nagyközönségnek. A pompás műemlékhez kerékpárút vezet, mely gyöngysorként fűzi fel a Wenckheim család által a környéken épített szebbnél szebb épületeket.

A neoreneszánsz-eklektikus stílusú Wenckheim-kastély lakóinak kényelmét egykor hatalmas télikert, majomház, teniszpálya, és zeneszalon biztosította. A meseszép birtokon kialakítottak egy lovaspóló pályát, egy tornapályát, valamint egy hangárt Wenckheim József gróf repülőgépének. A hangulatos épületegyüttes ma komoly idegenforgalmi vonzerővel bír, a felújítás során kocsimúzeummal és az ország negyedik postamúzeumával gazdagították a helyet.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.