Fogjon gyanút, ha olcsón kínálnak használt biciklit!

Franciaország vasárnap választ és ez már az idegek csatája
2024-06-28
Megmondta a miniszter, az akkumulátoripar mekkora részt ad a gazdaságból
2024-06-28
Show all

Fogjon gyanút, ha olcsón kínálnak használt biciklit!

Kerékgyártó Kálmán kerékpárkölcsönzője Szentesen az 1930-as években. #133043 Fotó: Fortepan / Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / Archívum / Negatívtár / Pölös István gyűjteménye / Czakó Ferenc

Egyre népszerűbb kerékpározni, amit mutat az is, hogy évente több mint 200 ezer kerékpárt adnak el kereskedelmi forgalomban Magyarországon. Többen használtan, magánforgalomban vásárolnak biciklit, ezek között azonban sok a lopott, vagy a szürke piacról származó, amivel azonban pórul is járhatunk. Mire érdemes figyelni kerékpárvásárláskor, hogy elkerüljük a buktatókat?

Az új kerékpárok mellett sokan vásárolnak használt kerékpárt: a becslések szerint évente mintegy tízezer régi modell cserél gazdát. Érdemes azonban körültekintőnek lenni, mert egy használt, nagyon kedvezőnek tűnő ajánlatú vételnek hosszabb távon kellemetlen következményei lehetnek.

Bár nincsenek pontos adatok, Magyarországon évente több száz kerékpárt lopnak el évente és értékesítik online hirdetéseken keresztül, vagy különböző települések használtcikk piacain.Sokszor hatnak csábítóan a legális áruknál 30-50%-kal olcsóbb, prémium minőségű biciklik, de pórul járhatnak azok, akik ilyet vásárolnak – hívta fel a figyelmet a tudas.hu-nak Sipiczki Róbert, a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség elnöke.

Hiába szerzett a vevő egy márkás, top kategóriás kerékpárt, a kötelezően előírt jótállás csak az új kerékpárokra vonatkozik 1 éves időtartamra. Ennek lényege, hogy meghibásodás esetén a forgalmazónak kell bizonyítania, hogy a hiba oka a vásárlást követően keletkezett. A jótállási idő letelte után, de két éven belül érvényes a szavatosság. Ha bizonyítani tudjuk, hogy a hiba már a vásárláskor megvolt, van lehetőségünk arra, hogy kijavítást, kicserélést, árleszállítást kérjünk vagy a szerződéstől elálljunk. Hogy mikor mit kérhetünk, azt jogszabály szabályozza.  Mindez azonban csak egy kerékpárkereskedőnél vásárol bicikli esetében érvényesíthető. Bár használt kerékpár vásárlása esetén jótállás jogszabálynál fogva nem jár, de a kereskedő vállalhat ilyet. Szavatossági jogokat használt kerékpár vásárlása esetén is lehet gyakorolni, de használt dolog adásvétele esetén jogi értelemben csak akkor állapítható meg, ha a hiba független a használtságtól, illetőleg az elhasználódás számítható mértékét jelentősen túllépi.

Fontos, hogy ki az eladó

Lopott kerékpár vásárlása nem csak azért kockázatos, mert a garanciális eszközöket nincs kin érvényesíteni, de akár még jogi eljárás elé is nézhetünk. Fogjunk gyanút, ha valaki drága modellt nagyon kedvező áron szeretne értékesíteni nekünk, mert ilyenkor az is vélelmezhető, hogy a vevőnek tudnia kellett, hogy az olcsó ár miatt lopott a bicikli, e miatt pedig a vevő orgazdaként felelősségre vonhatóhangsúlyozta Sipiczki. A helyszín se mellékes: utcán, piacokon felkínált kerékpárok mindig gyanúsak. Ő azt ajánlja, hogy ha magánszemélytől vásárolunk biciklit, akkor is írjunk erről adásvételi szerződés, amely tartalmazza az eladó adatait, azért, hogy ha hibás teljesítés merül fel, vagy kiderül, hogy lopott a kerékpár, az eladó visszakövethető legyen. Az eredetet tekintve a legnagyobb bizonyosság, hogy ha az eladó bemutatja, vagy odaadja az eredeti vásárlást igazoló számlát.

A lopott kerékpár kereskedelem mellett nagy probléma az úgynevezett szürke import – hívta fel a figyelmet Sipiczki Róbert. Ezen azt értjük, amikor a kínai kerékpárokra érvényes európai védővámok megkerülésével kerülnek az országba bizonytalan minőségű hagyományos, vagy elektromos kerékpárok. Ezek a kerékpárok szintúgy 30-50 százalékkal olcsóbbak a hasonló kategóriának tűnőknél, de rosszabb minőségűek, hamar és annyira meghibásodnak, hogy az  több esetben már közlekedésbiztonsági szempontból is aggályosnak mondható.

Ellopták a biciklimet, mit tegyek?

A tulajdonosoknak bosszúságot lopott kerékpárok keresése és megtalálása majdnem reménytelen. Sajnos nagy részük sosem kerül meg, vagy ha rendőrség megtalál egy-egy akció keretében több ilyet, nem lehet azonosítani, így nincs kinek visszaadni azokat. Pedig a lopott kerékpárok azonosítására létezik már megoldás. A Bikesafe regisztrációs programot éppen a rendőrség igényeinek megfelelően fejlesztette ki egy non profit szervezet. A rendszer lényege, hogy bárki regisztrálhatja kerékpárját és a feltöltött dokumentumokkal (számla, blokk, adásvételi szerződés) pedig a tulajdonjogot is igazolni tudja. A regisztráció alapján elkészítik a kerékpár névre szóló, fényképes törzskönyvét és postán megküldik a tulajdonosnak.

A regisztrált jármű ellopása esetén az oldalon azonnal jelezni lehet, hogy a kerékpárt ellopták. Ezzel a jármű adatai és fényképe részlegesen nyilvánossá válnak, így a körözés elrendelése sokkal szakszerűbb és pontosabb lehet. Ha pedig a bicikli megkerül, a regisztrált adatok alapján könnyen azonosítható és visszaszolgáltatható lesz.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.