Komplex gyógynövénykivonatokat tartalmazó, fokozott antioxidáns tulajdonságokkal és csökkentett tartósítószer-mennyiséggel rendelkező hústermékcsaládot fejlesztett a felgyői vágóhidat működtető Gulyás János és Társa Kft. a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) támogatásával – tájékoztatott a vállalkozás.
A közlemény szerint a kétéves projekt csaknem 552 millió forintos költségéből mintegy 365 millió forintot a NKFIH támogatása fedezett.
A vállalkozás szakemberei által kifejlesztett új termékcsalád természetes összetevőinek köszönhetően elősegíti az egészségesebb táplálkozást. A termékek mesterséges helyett
természetes ízkorrektorokat – illóolajokat, köményt, babért, koriandert, fehér borsot – tartalmaznak,
egyedülálló összetevőjük, a
rezveratrol pedig fokozza az érfalak rugalmasságát.
Ez a polifenolok közé tartozó antioxidáns vegyület a termékek eltarthatóságát is javítja.
Az új készítmények fejlesztése a vállalkozás meglévő üzemében, a gyártástechnológiai átalakítása nélkül, egy kibővített
biokémiai labor
létrehozásával valósult meg.
Az 1886-ban emelt felgyői szélmalomnál működő, 1993-ban indult, családi tulajdonú
Gulyás János és Társa Kft.
húsfeldolgozással, hentesáru és húsipari termékek előállításával foglalkozik.
A cég évente mintegy nyolc tonna hústerméket dolgoz fel, hagyományos receptúrák alapján
25-féle saját terméket készít,
melyet részben webáruházán keresztül közvetlenül értékesít a fogyasztóknak, emellett a vállalkozás szállít kiskereskedelmi és intézményi partnereinek.
A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 41 alkalmazottat foglalkoztató cég a kistérség egyik legnagyobb munkáltatója. A vállalkozás 2021-ben 1,962 milliárd forintra növelte nettó árbevételét a 2020-as 1,799 milliárd forintról. A cég 2021-ben 157, az előző évben 105 millió forint adózott eredményt ért el.