Ha olcsóbban akar bankolni, öt dologra figyeljen nagyon!

A világ egyik legnagyobb autógyártó konszernje fontos dolgot hoz Magyarországra
2024-02-12
Goldman Sachs sztárelemző: Jön az új szuperciklus!
2024-02-13
Show all

Ha olcsóbban akar bankolni, öt dologra figyeljen nagyon!

Már elkezdődött és legkésőbb tavasszal be is fejeződik az idei banki díjemelési hullám. A korábbi évektől eltérően a tavalyi és a kimagasló idei díjemelés együtt könnyen kiverheti a biztosítékot sokaknál, hiszen a két év alatt a díjemelés meghaladhatja a 33 százalékot is.

Öt tanácsot ajánlunk a díjemelés kivédésére.

A tavalyi 14,5 százalékos és az idei, 17,6 százalékos inflációs díjemelési lehetőség együttesen közel 35 százalékos díjemelési teret enged a hazai bankoknak a bankszámlák, bankkártyák és az ezzel kapcsolatos tranzakciók díjainak emelésében.

Ez nyilván sokaknak fájó, hiszen amiért valaki nemrég még kevesebbet fizetett, azért most már két, egymás utáni év emelése után jóval többet kell fizetni.

Az ügyfeleket azonban segíti egy kedvező hatás a piacon, amelyről nem lehet tudni, hogy meddig tart még, ezért érdemes lehet most élni vele.

A bankok korábban hihetetlen összegeket, jellemzően 30 000 forintot, de akár 50 000 forintot is osztogatnak az új bankszámla nyitásokért, amelyért cserébe általában könnyen teljesíthető feltételeket kérnek az első 1-2 hónapban

mondja a tudás.hu-nak Gergely Péter, BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Ezek a jóváírások sokat segíthetnek az emelkedő bankszámla költségek ellensúlyozásában, de tudni kell róluk, hogy sokszor 1 vagy 2 éves hűségidőt igényelnek. Az azonban biztos, hogy most mindenki találhat olyan bankot, ahol új ügyfélként élni tud ezekkel a jelentős jóváírási kedvezményekkel.

A most következő 5 dolog az amiért a legtöbbet fizetünk a bankoknak. Minél többet be tud valaki tartani ezekből a tanácsokból, annál kevesebbet fog fizetni a pénzügyei intézéséért, így akár még az inflációs emelések előtti költségszinteken is bankolhat tovább.

1. Bankszámla havidíj

A bankszámla havidíj ma már alapesetben is 4 számjegyű összeg szokott lenni. Ezzel pedig jelentős részét képezi az évente fizetett banki költségnek.

Érdemes megvizsgálni, hogy a jelenlegi számlacsomag havidíja csökkenthető-e valamilyen feltétellel. Ezek a feltételek gyakran havi beérkező pénzjóváírási feltételek, de lehet például bankkártyás vásárlás vagy egy bizonyos megtakarítás banknál tartása is.

Ha nem csökkenthető, akkor először a saját banknál, majd a többi bank körében is érdemes körbenézni egy olcsóbb havidíjas számlacsomagért. Ma már nem szükséges ehhez a banki dokumentumokat böngészni, tökéletes választás egy bankszámla kalkulátor, amely megmutatja a legkedvezőbb bankszámlákat, akár testre szabottan is.

Léteznek egyébként olyan bankszámlák is, amelyek feltétel nélkül is ingyenes havidíjat biztosítanak.

2. Bankkártya éves díj

A bankkártya éves díj egy látszólag felesleges költség az ügyfél szemében, hiszen akkor is kell fizetni, ha a bankkártya jó ideig a pénztárcában, vagy otthon a fiókban pihen. Ez a díj egyébként – a bank hasznán túl természetesen – bankkártya társasághoz tartozó tagsági díjat, vagy ha úgy tetszik, licencdíjat is magában foglal.

A bankkártya éves díj egyik jellemzője ráadásul, hogy egy viszonylag nagyobb összeg, általában közelít a 10 000 forinthoz, esetleg meg is haladhatja ezt. Új bankszámla nyitáskor sok bank azonban elengedi ezt legalább az első évben, de állandóan ingyenes éves díjat kínáló bankkártya ajánlatok viszont már ritkák a piacon.

Vannak viszont olcsó bankkártya éves díj ajánlatok, melyek 4 000-5 000 forint alattiak minden évben, sőt, olyan ajánlatok is léteznek, melyeknél a bankkártya éves díjat havonta számítják fel. Így az sűrűbben fizetendő ugyan, de esetileg viszont kevésbé megterhelő.

A dombornyomott kártyákért általában évente akár 10 000 forintot is elkérhetnek a bankok, de volti vagy internetes vásárlásra és készpénzfelvételre tökéletesen elég ma már az elektronikus bankkártya is. Ezzel is már évente több ezret lehet spórolni.

3. Készpénzfelvétel díja

A készpénzfelvétel díja szinte kivétel nélkül nagyon magas minden banknál. Ehhez hozzájárul a több mint egy évtizede bevezetett pénzügyi tranzakciós illeték is, mely önmagában is 0,6 százalékkal drágítja meg a banki díjat. Az illetéket a banknak be kell fizetnie az államkasszába.

A készpénzfelvétel díja azonban csökkenthető.

Az egyik módszer az ingyenes készpénzfelvétel igénybevétele.

Ez egy ingyenes nyilatkozatba kerül mindössze, amelyet a számlavezető banknál kell leadni. A kedvezmény bármely hazai, forint töltésű ATM-ből biztosít havonta legfeljebb 2 darab, összesen havonta legfeljebb 150 000 forintos készpénzfelvételt teljesen ingyen, tehát még a tranzakciós illetéket sem kell kifizetni. Egy ilyen nyilatkozat egyszerre csak egy bankban lehet érvényben, de a bankok a törvényi kedvezménytől függetlenül maguk is nyújtanak ingyenes vagy kedvezményes készpénzfelvételi tranzakciókat.

A MagNet Bank nyilatkozat nélkül is nyújt ilyen kedvezményt, így más banknál leadva a nyilatkozatot, a kedvezmény megduplázható egy magnetes bankszámlával.

A Revolut Bank is besegíthet, havi 75 000 forintnyi ingyenes készpénzfelvétellel. Ma már mintegy 1 millió magyarnak van ilyen kártyája.

A készpénzfelvétel díjának csökkentésében az is segíthet, hogy amit ki lehet fizetni bankkártyával is, ott megúszhatjuk a készpénzfelvételt. A kártyás vásárlás a legtöbb bankszámla esetében korlátlanul ingyenes, nagyon kevés kivétel van csak. Most már évek óta kötelező minden online pénztárgép mellé elektronikus fizetést is biztosítaniuk a hazai kereskedőknek, így a bankkártyás fizetés lefedettsége Magyarországon kifejezetten jónak mondható.

4. Átutalás díja

Az egyik leggyakoribb pénzmozgás a banki átutalás, mely általában a mobilapplikáción vagy internetbankon keresztül bonyolítva a legolcsóbb. De sokszor még így is drága.

Itt kétféle csökkentéssel lehet élni.

Az egyik, hogy több banknál tranzakciónként 20 000 forintig pénzügyi tranzakciós illetéktől mentes, sőt, akár teljesen díjmentes is lehet az átutalás. Ezzel egy nagyobb összeg 20 000 forintos részekre bontva akár ingyenesen is átküldhető.

A másik lehetőség, hogy még mindig van több olyan bankszámla is Magyarországon, ahol korlátlanul teljesen ingyenes az átutalás, még a tranzakciós illetéket sem kell megfizetni, amit a bank viszont befizet a tranzakció után.

Sőt, egy harmadik alternatíva is érkezik majd idén ősszel. Szeptembertől elindul az ingyenes QR-kódos átutalás, mely a bankkártya alternatívájának mutatkozik, ha elterjed. Ez minden banknál teljesen ingyenes lesz, így tranzakciós illetéket sem kell fizetni utána.

A lényege az lesz, hogy a bankszámlaszámot a banki mobilalkalmazással kell beolvasni az ingyenességhez és az így felismert adatokkal kell indítani az átutalást.

5. Csoportos beszedés

A csoportos beszedést sokan használják a számláik automatikus kiegyenlítésére, de ennek is lehet díja, bár ezek a díjak jellemzően nem magasak.

Itt az biztosíthat kedvezményt, hogy vannak bankszámlák, ahol a csoportos beszedésért nem kell fizetni, még az illetéket sem.

Másrészt a csoportos beszedés helyettesíthető bankkártyás díjfizetéssel is. Igaz, ez nem teljesen automatikus, de a számla kiegyenlítése így is pár másodperc alatt megtörténhet és biztosan teljesen ingyenes a művelet.

A gépi sárga csekkek is befizethetők bankkártyával az iCsekk nevű okostelefonos alkalmazással és több bank mobilapplikációjában is. Egyes bankoknál azonban nem bankkártyás vásárlással, hanem átutalással történik meg a csekk kiegyenlítése, mely viszont nem szokott ingyenes lenni.

Ezért érdemes tájékozódni a művelet előtt, vagy az iCsekkel befizetni a csekket, mert az biztosan ingyenes.

A csoportos beszedésnek idén április 1-től érkezik egy alternatívája, mely a QR-kódos fizetéshez hasonlóan teljesen ingyenes lesz minden banknál.

Ennek neve fizetési kérelem, de erre a számlát kiállító szolgáltatónak is felkészültnek kell lennie (ahogy a csoportos beszedés esetében is).

Mint látható, számtalan alternatíva létezik tehát az idén tovább dráguló bankköltségek csökkentésére, sőt új ügyfélként még extra pénzhez is lehet jutni a bank kasszájából, amivel még jobban lehet kijönni a díjemelésekből. A cikkben felsorolt alternatívák pedig mind a jelenlegi, mind pedig a jövőben esetleg megnyitott új bankszámlák esetében is segíthetnek folyamatosan olcsón tartani a bankköltségeket.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.