Hazánkban eddig nem alkalmazott, vadonatúj terápia érhető el a májrákos betegeknek

Ön tudja, mi az a protonnyelv és kik beszélték?
2023-03-08
Rajong az animációs filmekért? Akkor irány Kecskemét!
2023-03-08
Show all

Hazánkban eddig nem alkalmazott, vadonatúj terápia érhető el a májrákos betegeknek

Az elsődleges és áttétként kialakuló májdaganatban szenvedő betegeknek a régióban elsőként nyújt terápiás lehetőséget a Holmium-166 izotóppal, valamint a Magyarországon eddig nem elérhető Ittrium-90 izotópkészítménnyel végzett radiológiai beavatkozás a Semmelweis Egyetemen (SE). Mostanáig kilenc májdaganatos betegnél alkalmazták ezt az új eljárást.

Az egyetem szerdai közleményében azt írta: a kezelésben részesülő betegek többsége elsődleges májtumorban szenved, de olyan is volt köztük, akinél egy máshol kialakult daganat okozott áttétet a májban.

Az egyedi méltányosság alapján támogatott beavatkozásnál katéterrel kontrasztanyagot juttatnak az érbe, majd az érfestésnél megkeresik a daganatot ellátó artériát, és egy speciális beadószerkezettel magát a

radioaktív izotópot tartalmazó mikrogyöngyöket juttatnak a daganatba.

A daganatsejteket pedig a bétasugárzás pusztítja el. Az eljárás során tehát

nincs szükség műtétre,

a beavatkozás alatt a beteg egy tűszúrást érez, és egy nap múlva el is hagyhatja a klinikát.

A közlemény idézi Bibok Andrást, az SE onkointervenciós részlegének szakorvosát, aki elmondta,

ezeknek a pácienseknek hosszú távon a májátültetés hozhat gyógyulást, az izotópos beavatkozással a kialakult daganat méretét tudják csökkenteni,

amíg a transzplantációs listán rájuk kerül a sor.

Az Ittrium-90 Kanadából, a Holmium-166 Belgiumból – Csehországon keresztül – érkezik a klinikára, ahol több szakterület együttműködésében – többi között a nukleáris medicina, a sugárvédelmi szolgálat, a diagnosztikus- és intervenciós radiológia, a belgyógyászat és az onkológia – valósulnak meg a kezelések.

A radioaktív izotóppal gyógyítás engedélyezése mintegy másfél évet vett igénybe a Semmelweis Egyetemen,

mivel ezeket a sugárzó anyagokat csak nagyon szakszerűen lehet szállítani és tárolni, és a beavatkozáshoz az orvosok, asszisztensek számára is megfelelő sugárvédelmi védőfelszerelés szükséges – írták.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.