Hogyan kössünk új lakásbiztosítást? – Egy tucat tanács, figyelem, sok múlhat rajta!

Megválasztották az új köztársasági elnököt
2024-02-26
Brüsszelben ezer traktorral óriási felfordulást okoztak a gazdák
2024-02-27
Show all

Hogyan kössünk új lakásbiztosítást? – Egy tucat tanács, figyelem, sok múlhat rajta!

2024 márciusában olyan biztosítási esemény jön, amire eddig még nem volt példa: indul a lakásbiztosítási kampány. Mindenki felmondhatja a régi biztosítását, korrekt elszámolást fog kapni, és ha talál jobbat, újat köthet. De miként érdemes ennek az egésznek nekifogni? Kitől kérjünk segítséget, kiben bízzunk? Miért fontos az, hogy nem a legolcsóbb feltétlenül a legjobb, és hogyan kerüljük el, hogy még a saját kárunkon kívül is legyen kötelezettségünk?

A koncentrált lakásbiztosítási kampány rajtja előtt szeretnénk jó tanácsokkal szolgálni. Tucatnyi pontba szedett listánkat nem klasszikus tanácsokkal, inkább amolyan alapvetésekkel kezdjük, de tényleg hamar eljutunk majd a tanácsokig is.

1.Gyakran írunk befektetésekről, vagyonkezelésről, de a magyar társadalomban a legnagyobb vagyon, a 100 ezer milliárd forint értékű lakásvagyon. Ez sokkal nagyobb összeg, mint a pénzügyi megtakarítások összesített értéke, vigyázzunk rá!

2. Mindenkinél az üléspont határozza meg az álláspontot, vagyis jó sok tanácsot fogunk hallani a következő napokban, de nem mindegy, hogy miként olvassuk majd a hirdetéseket, a közleményeket. Az ügyfelek célja egyértelmű: jobb biztosítást kötni, legyen az olcsóbb, vagy legyen nagyobb a fedezete, passzoljon jobban az élethelyzetünkhöz. Ugyanakkor a biztosításközvetítők, az integrátoroldalak a minél nagyobb kötésszámban lesznek érdekeltek, nekik a változásból, az új kötésekből van jövedelmük, azt fogják erőltetni.

A biztosítók azt szeretnék, hogy ne csökkenjen az üzletük, ne menjenek el az ügyfeleik, ha lehet, érkezzenek is újak, és ne legyenek kisebbek a díjbevételeik.

Ők nem azt fogják mondani, hogy találunk olcsóbb biztosítást, inkább azt, hogy nem megfelelő a biztosítások fedezete, alulbiztosítottság áll fenn, hátha növeljük a biztosításunkat. (Mint látni fogjuk, ebben természetesen igazuk is van.).

Végül az ötletgazda, vagyis az állam van még leginkább az ügyfelek mellett, ő ugyanis felrázná, javítaná, megbolygatná a biztosítói piac ezen részét.

3. A legfontosabb igazi tanácsunk, hogy tényleg foglalkozzunk egy kicsit a témával! Lehet, hogy nagyon nem érdekelt minket eddig ez az egész. Volt biztosításunk, ha néha egy kisebb kár be is következett (ablaküveg, kisebb csőtörés), örültünk, hogy fizet a biztosító, de azért igazán nem rettegtünk nagyobb kártól, tűztől, vihartól, betöréstől. Most azonban olyan időszak jön, amikor 2024 márciusában mindenki kaphat sok és vélhetően jó ajánlatot, akár tízezreket is spórolhat, vagy sokkal tartalmasabb biztosítást is köthet, szánjunk rá időt!

És ne bagatellizáljuk el a kockázatokat, nem fogjuk hosszasan fejtegetni a klímaváltozást, de tényleg erősödnek Magyarországon is a meteorológiai alapú kockázatok.

4. Ha esetleg nincs lakásbiztosításunk, ami nem kötelező, akkor azért nagyon gyorsan gondolkodjunk el a biztosítások értelmén!

Lehet, hogy csak 10-15 százalék a kárgyakoriság, akár gondolkodhatunk úgy, hogy minek kössek biztosítást, ha hét évente van egy 350 ezres károm, akkor már jobban járok, ha nem fizetek évi 50 ezret, de azért a biztosítás mindig a kisebb valószínűséggel bekövetkező nagy károk esetén fontos igazán. Ha a 70 milliós kár merül fel, akkor nagyon vernénk a fejünket a falba, ha az 50 ezren spóroltunk volna.

5. Ne féljünk segítséget sem kérni!

Bár fent leírtuk, hogy kit, milyen szempontok vezetnek, de érdemes lehet biztosítási szakértő segítségét is igénybe venni, leülni, átbeszélni a szempontokat. Biztos, hogy lesznek olyan tényezők, amelyek nekünk nem jutottak volna az eszünkbe!

És ne érezzünk nyomást, ha elmentünk a biztosítóhoz, ha leültünk az ajánlkozó szakemberekkel, az nem jelenti azt, hogy kötelező is elfogadnunk azt, amit javasolnak!

6. Ismerjük meg az alulbiztosítottság fogalmát!

Tudjuk meg, hogy nagyobb kár esetén elegendő lenne-e a kárkifizetési összeg nagysága. Ha nem, azt érdemes orvosolni.

A legnagyobb veszély ugyanis az, ha az ingatlan valódi, úgynevezett újjáépítési értéke meghaladja a biztosításban szereplő maximális összeget, akkor baj esetén ez jelentős, akár több millió forintos veszteséget is okozhat.

7. Gondoljuk át, hogy kezeltük-e az elmúlt években a változásokat!

Az újonnan beszerzett értékeinket is lefedi-e a jelenlegi biztosításunk? Napelemet, nagy értékű elektronikai eszközt, elvégzett felújításokat?

8. Hagyjunk a változtatásra időt!

A kampány márciusban van, de nem biztos, hogy megfelelő döntést tudunk hozni, ha az utolsó pillanatokban, időszorításban kell majd lépni.

9. Jó, ha van védelmünk a betörés ellen is, de azért tenni is kell, be kell jelenteni a tulajdonunkban levő ingóságokat.

10. Tényleg nem mindig a legolcsóbb biztosítás a legjobb, nézzük meg, hogy elég-e a fedezet, de az is lehet, hogy nekünk más szempontjaink vannak, mint amit az alacsonyabb díjú biztosítások érvényesítenek.

11. Nagyon fontos, hogy nemcsak a saját kárainkkal kell számolni, de a lakásbiztosítás egyfajta felelősségbiztosítás js, ha a vihar, leviszi a tetőt, vagy az ónos eső idején a feltakarítatlan latyakban a házunk előtt esik el valaki, abból is lehetnek kötelezettségeink.

12. Érdemes akár a barátainkkal is konzultálni, milyenek a tapasztalatok az adott biztosítóval.

Egy esetleges káresemény esetén mennyire gyors, empatikus, nagyvonalú a cég kárrendezési hozzáállása. Ha egy cégnek az a híre, hogy kekec és kellemetlen, akkor kerüljük, hiszen az egészet azért kötjük, hogy baj esetén, kapjunk segítséget.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.