Holland terrorelhárítás: nőtt a terrorfenyegettség

Ki az a 28 éves politikus, aki Franciaország következő miniszterelnöke is lehet?
2024-06-13
A Henkel bezárja magyar gyárát – 500 dolgozót küldenek el
2024-06-13
Show all

Holland terrorelhárítás: nőtt a terrorfenyegettség

A terrorfenyegetettség Hollandiában az elmúlt hónapokban enyhén nőtt, továbbra is a radikális iszlám, és a szélsőjobboldali mozgalmak jelentik a legfőbb veszélyt a holland nemzetbiztonságra nézve – olvasható a holland terrorelhárító ügynökség (NCTV) jelentésében.

A dzsihadizmussal kapcsolatban az NCTV-jelentés a gázai háborút és a Korán meggyalázásával kapcsolatos incidenseket említi, mint fő tényezőket, amelyek hozzájárulnak a radikális iszlám propagálásához, és az ehhez kötődő erőszakos cselekményekhez. Az európai dzsihadista hálózatok egy része továbbá önállóan működik, mások pedig kapcsolatban állnak a világ más részein működő radikális csoportokkal. A hatóságok különösen aggályosnak tartják azon fiatalok növekvő számát, akik az interneten radikalizálódnak, a kialakult hálózatokon kívül.

Az ügynökség felhívta a figyelmet a jobboldali szélsőségekkel kapcsolatos nemzetbiztonsági kockázatokra. “A jobboldali terrorista online környezetben néha még a nagyon fiatalok is erőszakos fenyegetést jelentenek. Az ideológiai meggyőződések egyre kevésbé számítanak ebben a tekintetben, hanem inkább erőszak és a sokkolás iránti vágy készteti arra ezeket a fiatalokat, hogy az online jobboldali terrorista csevegőcsoportokban kössenek ki” – olvasható a jelentésben. Az NCTV hozzáteszi, hogy a szélsőjobboldali mozgalmak főként olyan csoportokból állnak, amelyek célja, hogy eszméik és értékeik váljanak társadalmi normákká. Ezek a csoportok kicsik, de több esetben széles online térrel rendelkeznek. A jelentés szerint ezeknek az eszméknek a szélesebb körű elfogadása a hivatalos intézmények elleni elégedetlenség növekedéséhez vezethet.

Az NCTV aggodalmát fejezte ki a holland intézményellenes mozgalmon belüli erőszak kockázata miatt is. Míg e mozgalom nagy része a kormánnyal szembeni bizalmatlanság terjesztésére és a jobboldali eszmék népszerűsítésére összpontosít, egy kisebb frakció a “gonosz elit” elleni erőszakot támogatja.

A baloldali szélsőségességet, bár jelenleg kisebb fenyegetésnek számít, szintén figyelemmel kíséri a terrorelhárítás. A jelentés szerint ez a mozgalom főként aktivizmuson keresztül fejezi ki magát, de tagjai “néha keményebb eszközökhöz is folyamodnak”. Példaként említi, hogy a baloldali szélsőségesek csatlakoztak az egyetemeken tartott palesztinbarát tüntetésekhez, “amelyeket egyes esetekben a rendőrség elleni erőszak kísért”.

Az NCTV azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az új jobboldali kabinet megalakulása a szélsőbaloldal aktivitásának növekedéséhez vezethet.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.