A hazai gazdaságtörténet legfontosabb beruházása – Itt járt a vezetőség
2024-02-24
A szerelem, amely 130 éve süteményt szolgál fel nekünk
2024-02-24
Show all

Igazi csemege a kémfilmek szerelmeseinek

A Slow Horses – Utolsó befutók sorozatának harmadik évadát tavaly év végén mutatta be az Apple TV, bizonyítva, hogy nincs szükség túl sok részből álló fejezetekre a streamingek korában, ám ami ennél fontosabb, hogy kevés akcióval is lehet figyelmet felkelteni. 

Az első film, amely után megjegyeztem a kitűnő brit színész Gary Oldman nevét, az egy bravúros Shakespaere adaptáció volt, a Rosencrantz és Guildenstern halott (a linken megtalálható a teljes film, igaz csak angol felirattal). Miután kémfilmről lesz szó, nem mennék bele a Tom Stoppard jegyezte Hamlet feldolgozásba, de aki jól szeretne szórakozni, az ne hagyja ki! Különösen ajánlom a fiatalabb korosztálynak is, mert bár a sztori nem vidám, de Tim Roth és Gary Oldman párosa kifejezetten szórakoztató.

De vissza a kémekhez. A nemrég, 2020-ban elhunyt John Le Carré nevét lehet sokan nem ismerik fel elsőre, de ha azt mondom, Suszter, szabó, baka, kém vagy Elszánt diplomata, esetleg A panamai szabó, akkor bizonyára többeknek lesz kedvük belenézni ebbe a sorozatba. Nem azért mert ő írta, hanem mert méltó utódja a brit-francia szerző munkásságának.

Gary Oldman egy, a hidegháborút túlélő, leginkább hajléktalanra hajazó főnök, aki a brit titkosszolgálat “pincéjének” mély bugyrában dirigálja maroknyi csapatát. A lúzereket. Akikhez azonban mégiscsak ragaszkodik. Ők azok, akik minden olyan klisét nélkülöznek, amelyek napjaink kémfilmjeiben láthatóak. Nincsenek szuper képességeik, sem mindentudó technikai felszereléseik, nem közelharcosok, sőt éppen ellenkezőleg: esetlenek, néha suták, nem tudnak mindent fejből, de azért használják az eszüket, lojálisak, és leginkább érző emberek.

Az első évad története gyakorlatilag lezárja a hidegháborús múltat, a második évad ennél már jóval közelibb és jól megágyaz a mostani harmadiknak, amelyben már nem a múlt, hanem a jelen történéseié, titkosszolgálati, politikai küzdelmeié a főszerep.

Remek karakterek, brit humor, és Gary Oldman nagyszerű játéka jellemzi a sorozatot. Az évadok nem hosszúak, mindegyik hat részből áll, egy évad egy hétvége alatt könnyen letudható. 

A színészek közül Kristin Scott Thomas az, akit a hazai nézők többsége is jól ismerhet, ő az (csak néhány film: Végső játszma, Katonafeleségek, Zuhanás, Mission Impossible első rész) aki Gary Oldman közvetlen főnökét alakítja. Ha van világ, ahol életben tarthat két ilyen ellentétes habitusú szereplőt az “ellenségem ellensége a barátom” elv, nos az a titkos szervezetek világa.

Aki rákap erre a sorozatra, az egészen biztosan alig várja majd a folytatást. Ahogy e sorok szerzője is. 

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.