Ilyenek a svájci bankárok – egy antropológus szemével

A kortárs magyar művészet, mint befektetési lehetőség válság idején
2020-11-06
A holland fiatalok a legmagasabbak, a Cook-szigetiek a legsúlyosabbak egy globális kutatás szerint
2020-11-07
Show all

Ilyenek a svájci bankárok – egy antropológus szemével

Egy zürichi antropológus két évig vizsgálta belülről a Swiss Bank pénzügyi elemzői csapatát, és a piaci manipuláció legkifinomultabb eszközeiről írta meg tapasztalatait.

Stefan Leins 2010-ben lehetőséget kapott a Swiss Banktól arra, hogy antropológusként két évig tanulmányozza a svájci pénzintézet pénzügyi elemzői részlegének működését. Ez az egység a Swiss központjában, az 5. emeleten található, fölöttük már csak a kereskedéssel foglalkozó munkatársak vannak, ami azt is jelenti, hogy

a hierarchiában a pénzügyi előrejelzés nagyon magasan helyezkedik el a bankon belül.

Miután több elemzési területet is megismert, Leins arra jutott, hogy

az átlagos pénzügyi elemző 35 év körüli férfi, sötét öltönyt hord, fehér vagy kék inggel és sötét cipővel.

Abban az időszakban, amikor Leins ott kutatott, a Swiss Bank 24 tőzsdei elemzőjéből mindössze kettő volt nő. Pénzügyi elemzővé válni nem egyszerű folyamat. A bankok általában frissen végzett egyetemistákat vesznek fel és többféle módon tesztelik elszántságukat, szakmai felkészültségüket, mielőtt ténylegesen pozíciót ajánlanak nekik.

De nem csak a képzettség és a tudás tesz valakit jó pénzügyi elemzővé, hanem a gyorsaság is, ugyanis

sok esetben fontosabb, hogy egy elemzés hamar elkészüljön, mint az, hogy pontos legyen.

A fundamentális elemzés elmélete azt mondja, hogy a részvények belső értéke és piaci értéke akkor egyezne meg, ha a piacon minden információ mindenki számára egyenlő módon állna rendelkezésre. Ez viszont a gyakorlatban soha nincs így, ezért az elemzőknek különböző szcenáriókat kell felállítaniuk és kiszámítaniuk. Ezek a forgatókönyvek azonban egymástól eltérhetnek, ugyanis

minden elemző olyan módon állítja be a számításait, amilyen vízió szerint ő elképzeli a jövőben felmerülő dolgok sorozatát. 

Az elemzői munka része az információgyűjtés. Ennek forrásai rendkívül sokoldalúak lehetnek: újságok, beszámolók, Bloomberg, tévécsatornák, internet és még sok egyéb. Az információ gyűjtésekor azonban több feltételnek is meg kell felelni, gyorsnak és pontosnak is kell lenni, valamint fontos megtanulni, hogy a különböző információkat mikor, milyen formában és mihez lehet hasznosítani. Az elemzők sokszor olyan információt keresnek, amely véleményük szerint még nem jelent meg az adott részvény árfolyamában.

Vagyis azt feltételezik, hogy hamarabb rendelkeznek az adott információval, minthogy az beépült volna az árba, így meg tudják előzni a piacot.

A pénzügyi elemzők legfontosabb feladata a jelentések készítése. A pénzügyi elemzésben található számok háromféle szerepet töltenek be.

  • Egyrészt tiszta jelzésként is értelmezhetők, amelyek jelentést adnak a jelenről és a jövőről.
  • Másrészt használhatók az elemzők feltevéseinek megerősítésére,
  • harmadrészt kiemelik az elemző szakértői szerepét.

A szerző arra a következtetésre jutott, hogy a piac különböző szereplői, például a bankok vagy a vagyonkezelők hajlamosak azt gondolni, hogy megvannak az eszközeik és lehetőségeik ahhoz, hogy elnavigáljanak a piac bizonytalanságai között. Valójában azonban a pénzügyi elemzők hozzák létre azokat az eszközöket, amelyek segítségével a piac szereplői aktív döntéshozókká válhatnak.

Cikk küldése e-mailben

Vélemény, hozzászólás?