Informatikai verseny az ELTÉ-n – a győztesek és a feladatok listája

Nézze meg, ön többet költ-e nyaralásra, mint az átlag
2024-06-04
Kijöttek az első negyedéves GDP részletes adatai
2024-06-04
Show all

Informatikai verseny az ELTÉ-n – a győztesek és a feladatok listája

A 2023-as e-Hód, Logo és Nemes Tihamér versenyen 300 intézmény több mint 41 ezer általános és középiskolás tanulója vett részt.
Három jelentős informatikai diákverseny díjátadóját tartották meg május végén az ELTE Informatikai Karán.
Ünnepélyesen átadták a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által gondozott, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósult Nemes Tihamér Programozói és Alkalmazói Versenyek, az Országos Grafikus Programozási Verseny (Logo) és az e-Hód – Hódítsd meg a biteket! verseny díjait.
Nemes Tihamér Programozói és Alkalmazói Verseny
Az ELTE IK foglalkozásokkal és az informatika sokszínű felhasználását megmutató akadályversennyel várta az díjkiosztó résztvevőit. A Kar hallgatói által tartott előadásokon a diákok megismerkedhettek a 3D modellezéssel, programozhattak okosházmodellt és tűzjelző készüléket micro:bit eszközzel, valamint tanulhattak a generatív mesterséges intelligenciáról és annak felismeréséről.
A rendezvényen a közelmúltban elhunyt Zsakó Lászlóra emlékeztek a résztvevők.
Zsakó tanár úr a nyolcvanas évek óta nagy sikerrel zajló hazai informatikai versenyrendszer egyik megalkotója, a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának elnöke, egyszersmind az ELTE Informatikai Karának nyugdíjazott tanszékvezetője volt.
A szervezők az Országos Grafikus Programozási Verseny díjkiosztóján jelentették be, hogy a verseny neve 2024-től az első magyar középiskolai informatikatanár, Kovács Mihály piarista szerzetes nevét veszi fel, aki az 1950-es évek végén úttörő szerepet játszott a számítógép-tudomány iskolai megismertetésében.
Pluhár Zsuzsa, a verseny hazai főszervezője, a Neumann Társaság Közoktatási Szakosztályának elnöke, az ELTE IK oktató-kutatója elmondta, hogy az e-Hód – Hódítsd meg a biteket! verseny minden évben kiemelkedő népszerűségnek örvend: 2023-ban több mint 40 ezer diák indult, amivel Magyarország legnagyobb elérésű informatikai versenyeként tartják számon. Idén a közel 100 díjazott mellett a több mint 10 éve együttműködő, diákjaikat benevező tanárokat is köszöntötték.
A nyertesek névsora és a 2023-as versenyek statisztikái ebben az Excel-táblázatban, a versenyfeladatok és megoldásaik pedig itt érhetők el.
Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.