Itthon is eljött a mesterséges intelligencia használata a CT-k és MRI-k leletezésében

Japán tündöklése és máig tartó bukása
2024-03-19
A 2021-es afganisztáni kivonulást vizsgálják az amerikaiak – 20 év után hagyták ott az országot
2024-03-20
Show all

Itthon is eljött a mesterséges intelligencia használata a CT-k és MRI-k leletezésében

fúziós gerincműtét röntgenképen és modellen Forrás: Flickr.com

A gerincgyógyászati diagnosztikai folyamatot segítő informatikai megoldást dolgoztak ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Budai Egészségközpont Kft., valamint a IFUA Horváth & Partners Kft. munkatársaival együttműködve – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közleményben azt írták: az egészségügyi képalkotó technológia robbanásszerű fejlődése jelentős előrelépést hozott a betegségek feltárásában, a korai diagnózis felállításában, illetve a hatékony terápiák alkalmazásában.

Kimutatások szerint a képalkotó vizsgálatok száma kétszer olyan gyorsan növekszik, mint az azt leletezni képes radiológusoké, ezért világszintű probléma a szakemberhiány. Ezzel párhuzamosan rohamos ütemben fejlődnek a mesterséges intelligenciát használó rendszerek, melyek fokozatosan utat törnek maguknak az egészségügyi alkalmazásokban – tették hozzá.

Az 1,179 milliárd forintos költségvetésű, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 718 millió forintos támogatásával megvalósult hároméves projekt

az automatikus leletezésen keresztül olyan digitális felületet hozott létre, ahol a páciens és orvos közötti együttműködés, ezzel együtt az ellátás minősége és kimenete is javulhat.

A szakemberek több tízezer gerinc MR-vizsgálat tudományos feldolgozásával olyan képi és szöveges információt is tartalmazó adatbázist hoztak létre, mely a mesterségesintelligencia-algoritmusok fejlesztésének és a gépi tanulásnak alapjául szolgál – ismertették.

Kitértek arra is, hogy a gerincről készített MR-felvételeket leletező alkalmazás felgyorsíthatja a kézi leletezést, valamint hozzájárulhat a pontosabb diagnózis felállításához.

A kutatás-fejlesztési projektben a SZTE szoftverfejlesztés tanszékének és a mesterséges intelligencia kutatócsoportjának munkatársai a szöveg- és képfeldolgozó mesterségesintelligencia-modulok fejlesztését végezték.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.