Az EU eljárást indít a Facebook tulajdonosa ellen, az EU választások kapcsán
2024-04-30
Hat hónap után visszatértek az űrhajósok – Kína 2035-re kutatóbázist tervez a Holdra
2024-04-30
Show all

Gáza, 2023. október 7. Izraeli ellentámadásban rakétacsapás ér egy lakóövezetet Gáza városában 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középsõ részére a Gázai övezetbõl, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Legkevesebb hetven izraeli civilt gyilkoltak meg és több tucat embert túszul ejtettek, mintegy 900 sebesültet kórházban látnak el. Izrael teljes mozgósítást rendelt el. MTI/AP/Fatima Sbair

Hamarosan kezdődik a Rafah elleni támadás, a háborús célokban nincs változás – közölte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a harcokban elesettek és a Hamász által elrabolt emberek családtagjaival.

“Nincs változás a háború céljaiban. Lesz támadás Rafahban, és nem adjuk meg magunkat a Hamásznak. Megkezdtük a lakosság evakuálását Rafahból, és hamarosan megtörténik a hadművelet” – mondta a politikus.

“Ugyanakkor megállapodásra is törekszünk, de kizárt a háború leállítása”. (…)     “A Hamász egy dologhoz ragaszkodik: a háború végéhez, és ezt soha nem fogja megkapni”- jelentette ki az izraeli kormányfő.

Izrael jelenleg a tűzszüneti és fogolycsere-megállapodásra tett egyiptomi javaslatra adandó, szerda estére ígért Hamász-válaszára vár. Az indítvány szerint a felek tíz hétre felfüggesztik a gázai harcokat, és ezalatt kicserélnek 33 izraeli túszt és mintegy kilencszáz, izraeli börtönökben őrzött palesztin foglyot.

A fegyverszünetet ezután napi egy túsz elengedésével meghosszabbíthatják, és a második szakaszban ismét tízhetes fegyverszünetet kötnének, amelynek során Izrael és a Hamász további túszok szabadon bocsátásáról és a harcok akár egy évre szóló szüneteltetéséről tárgyalna.

Izrael nem zárkózott el attól, hogy az övezet északi részéről evakuált palesztinok visszaköltözzenek Gáza déli részére izraeli biztonsági ellenőrzés nélkül, esetleg egyiptomi felügyelettel.

Izrael ugyanakkor semmilyen körülmények között nem fog beleegyezni a háború befejezésének deklarálásába – mondta a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportálnak egy meg nem nevezett vezető tisztségviselő.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.