Izraelben egy párt kilépett a rendkívüli egységkormányból

14 év alatt megtiltották a közösségi médiahasználatot Floridában
2024-03-26
Putyin ismét megszólalt a moszkvai merénylet kapcsán
2024-03-26
Show all

Izraelben egy párt kilépett a rendkívüli egységkormányból

Izraelben Gideon Szaár tárca nélküli miniszter bejelentette, hogy pártjával együtt kilép a kormányból, miután nem vették be őt a szűk körű hadikabinetbe.

Szaár tárca nélküli miniszterként a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i terrortámadása után csatlakozott a fegyveres konfliktus miatt megalakult rendkívüli egységkormányhoz. Hétfőn este azonban Tel-Avivban a médiának adott nyilatkozatában bejelentette, hogy kilép a kabinetből.

Az október 7-i, a Hamász gyilkosai végrehajtotta szörnyű mészárlás végzetes órát hozott el Izrael számára

mondta Szaár.

A vészhelyzet és a mindannyiunk átélte fájdalom ahhoz a döntéshez vezetett engem és barátaimat, hogy az ország javára félre kell tennünk a nézeteltéréseket és a politikai rivalizálást, és csatlakoznunk kell a Benjámin Netanjahu vezette kormányhoz annak ellenére, hogy fenntartásaink voltak és vannak ennek a kormánynak a magatartásával.

Ennek érdekében beléptem a koalícióba, bár a hadikabinetbe nem kerültem be, ellentétben a volt pártvezetőtársam és köztem kötött megállapodással

utalt arra az egyezségre, amelyet Beni Ganzcal kötött meg. Ganz és Szaár a legutóbbi választáson közösen indultak Nemzeti Tábor nevű pártszövetségükkel, amelyből aztán Szaár március 12-én Új Remény nevű pártjával együtt kilépett.

Szaár ekkor helyet követelt magának a szűk hadikabinetben, de kérését nem teljesítették.

“Hittem, és továbbra is hiszek abban, hogy céljaink nagyratörők, de megvalósíthatók”, “katonáink harcoltak és bátran harcolnak” – vélekedett. “Az elmúlt hónapokban én és Izrael állampolgárai fájdalommal látjuk, hogy a hadjárat irányítása mennyire nem visz minket a megfelelő közelségbe céljainak eléréséhez”.

“Láttam és előre figyelmeztettem, hogy a hadművelet lelassulása, amely annak elhúzódását jelenti, ellentétes a nemzeti érdekkel” – tette hozzá. “A Hamász katonai erejének felszámolásához gyorsabban kellett volna cselekedni. A hadjárat elnyújtása a nemzetközi politikai színtéren is súlyosbította helyzetünket”- emelte ki.

“Véleményem szerint a háborús kabinetből hiányoznak a kritikus hangok, amelyek más nézeteket is a tárgyalóasztalhoz visznek. Azért követeltem a hadikabinethez való csatlakozás lehetőségét, hogy odavihessem tapasztalataimat és világnézetemet” – mondta.

Gideon Szaár Új Remény nevű jobboldali liberális pártja a hétvégén közzétett közvélemény-kutatások eredményei szerint nem érné el a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt, ha most tartanák a választásokat Izraelben.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.