Két napon belül két zseni hunyt el Amerikában

Lengyel ikon ellen emeltek vádat hazájában
2023-11-30
NAV elnök: tranzakciószintű adatszolgáltatásra van szükség
2023-11-30
Show all

Két napon belül két zseni hunyt el Amerikában

Fekete hét a mostani Amerikának és a világnak is. Kedden meghalt Charles Munger, befektetőzseni, amerikai milliárdos a Berkshire Hathaway befektetési óriáscég alelnöke, Warren Buffett, nagybefektető jobbkeze. Szerdán pedig Henry Kissinger, volt külügyminiszter, amerikai diplomata, világszerte ismert történész távozott közülünk.

Charles Munger, aki akkor már ismert befektető volt, segített Warren Buffettnek a Berkshire Hathaway befektető holding stratégiájának kialakításában. Csak biztos befektetésekre mentek és ez meghozta számukra a világsikert. Charles Munger mindig híres volt szókimondásáról és közérthető fogalmazásairól. Halála idején Munger becsült nettó vagyona 2,6 milliárd dollár volt, és a Forbes szerint a világ 1182. leggazdagabb embere volt. Chares Munger 99 éves korában halt meg.

Henry Kissinger talán az egyik legismertebb amerikai diplomata, akit a világon mindenhol ismertek és elismertek. Szerdai halála után a világ szinte összes politikusa megemlékezik róla.

Kissinger Nemzetbiztonsági Főtanácsadóként dolgozott Nixon, majd Ford elnöksége idején, míg egy ideig ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok külügyminisztere is volt. Pozícióját a Watergate-botrány sem tudta megingatni, habár tanácsadói szerepéről 1975-ben leváltották.

Mint a Realpolitik támogatója és követője, jelentős szerepet játszott az Egyesült Államok külpolitikájában 1969 és 1977 között Ez valódi enyhülést hozott az USA és a Szovjetunió kapcsolatában, és meghatározó szerepet játszott az 1972-es kínai-amerikai csúcstalálkozón Csou En-laj pártfőtitkárral tartott megbeszéléseken, mely Kína a világ felé történő nyitását, illetve egy új, antiszovjet kínai-amerikai szövetséget eredményezett. 1973-ban a vietnámi háború befejezéséért tett erőfeszítései elismeréséül Nobel-békedíjat kapott. Henry Kissinger 100 évesen távozott közülünk.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.