Kétmilliárdos sérelemdíj a dunai Hableány katasztrófa áldozatainak

Európai elnök: illuzió, hogy a béke állandó
2024-02-28
Az ukrán elnök is kifejtette véleményét a nyugati csapatok Ukrajnába küldéséről
2024-02-28
Show all

Kétmilliárdos sérelemdíj a dunai Hableány katasztrófa áldozatainak

Összesen 1 milliárd 827 millió forint sérelemdíjat ítélt meg a 2019. május 29-én Budapesten történt dunai hajóbaleset áldozatainak és hozzátartozóinak szerdán kihirdetett, elsőfokú döntésében a Fővárosi Törvényszék – közölte a bíróság az MTI-vel.

A törvényszék azt a két hajótársaságot kötelezte a sérelemdíj megfizetésére, amelyek érintett voltak a Hableány turistahajó balesetében.

“A magyar jogtörténetben – a vonatkozó emberi tragédia mértékét illetően – ez idáig egyedülálló polgári peres eljárást” 78 felperes indította – írták.

A bíróság – a genfi egyezmény és a polgári törvénykönyv rendelkezéseit alkalmazva – úgy ítélte meg, hogy az alperes hajótársaságok megsértették a túlélők élethez és egészséghez fűződő, valamint az áldozatok legtöbb hozzátartozójának teljes családban éléshez fűződő személyiségi jogát – áll a közleményben.

A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én a Margit híd közelében nekiütközött a Hableány sétahajónak, és azt maga alá gyűrte, elsüllyesztette. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.