Kínai világcég a Debreceni Egyetem új partnere

Programajánló 03.22-24
2024-03-22
A jogi tanácsadás a mesterséges intelligencia miatt veszíthet jelentőségéből
2024-03-22
Show all

Kínai világcég a Debreceni Egyetem új partnere

Humánerőforrás-képzést, hallgatói ösztöndíjprogramot, közös kutatás-fejlesztési tevékenységet és egy akkumulátorkutató intézet létrehozását érintő együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem az Eve Power Hungary Kft-vel. A világ kilencedik legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai Eve Power Debrecenben építi fel első európai üzemét.
Szilvássy Zoltán rektor az együttműködési megállapodás aláírásakor a kínai partnerségek jelentőségét hangsúlyozta a Debreceni Egyetem nemzetközi kapcsolatrendszerébe

– Amikor 25 évvel ezelőtt Debrecenbe érkeztem, éppen egy kínai intézmény, a heilongjiangi egyetem volt az első partner, akivel megállapodást kötöttünk, mégpedig a hagyományos kínai orvoslás módszertanáról és termékeiről. Azóta már több mint 400 kínai intézménnyel van kapcsolatunk, egyetemekkel, tartományokkal és olyan jelentős cégekkel is, mint például a China Construction Development. Megtisztelő, hogy most újabb meghatározó kínai vállalat lép be az egyetem együttműködési rendszerébe – fogalmazott Szilvássy Zoltán.

Szilvássy Zoltán rektor az együttműködési megállapodás aláírásakor
Az intézményvezető felidézte, hogy az egyetem első hazai felsőoktatási intézményként csatlakozott az Egy övezet, egy út programhoz és örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy nemrég megalakult a Zöld Egy övezet, egy út kínai program is, melyben az akkumulátorgyártás, az elektromos energia zöld termelése és tárolása kap hangsúlyt.

– Az együttműködési megállapodásunk tartalmi elemei között szerepel a humánerőforrás-képzés,  az egyetemmel közös kutatás-fejlesztés is, de mindezek mellett kiemelkedő szempont számunkra, hogy az önök, illetve az önökéhez hasonló, zöld energia-termelésben és -felhasználásban élen járó kínai vállalatok révén világméretű gazdaságfejlesztési programokhoz csatlakozhat a Debreceni Egyetem – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán.
Szilvássy Zoltán rektor az együttműködési megállapodás aláírásakor
A rektor ezt alátámasztva kiemelte, hogy a kínai vállalatok több elektromos energiát termelnek és tárolnak, mint az utánuk következő tíz ország a világon együttvéve.

Az Eve Power Hungary Kft. képviseletében Anson Chen vezérigazgató idézte fel a kapcsolatfelvétel kezdeti lépéseit.
Az Eve Power Hungary Kft. képviseletében Anson Chen vezérigazgató idézte fel a kapcsolatfelvétel kezdeti lépéseit.
– 2019-ben jöttem először Magyarországra. Mély benyomást tettek ránk az itteni gazdasági folyamatok, az emberek nyitottsága, illetve a rendkívül intenzív egyetemi kutatási tevékenység. A Debreceni Egyetemen tett első látogatásomon is rengeteg tehetséges emberrel találkoztam – emelte ki Anson Chen.

A vezérigazgató különleges jelentőséget tulajdonít a hallgatók támogatásának.
Az Eve Power Hungary Kft. képviseletében Anson Chen vezérigazgató idézte fel a kapcsolatfelvétel kezdeti lépéseit.
– Azért roppant fontos számunkra a sok tehetséges fiatal, mert az az iparág, amit képviselünk, a lítium akkumulátorok gyártása, alapvetően folyamatos és hatékony kutatás-fejlesztési tevékenységet igényel. Termelőegységeink Kínában és Malajziában szoros kapcsolatban állnak a helyi oktatási intézményekkel, egyetemekkel, egyrészt ösztöndíjakat adnak a hallgatóknak, másrészt kutatási projektekbe is bevonják őket. Reményeink szerint ezek a kapcsolódási pontok a Debreceni Egyetemmel is megvalósíthatók, de mindezeken túl bízom abban is, hogy együttműködésünk közös vegyészeti, illetve műszaki kutatásokra is kiterjed majd – bizakodott.

Anson Chen a dokumentum aláírása kapcsán úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy az oktatás támogatása valójában a jövőbe, a jövő generációjába történő befektetés.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.