Nagyon megváltozott a fogtechnikusok munkája
2024-06-21
Orbán a német kancellárral történt megbeszélése után értékelt
2024-06-22
Show all

Kutyussal is csobbanhatunk néhány hazai strandon

Miért is ne fürödhetne a szeretett eb a gazdival, ha egyszer kutyameleg van?

Kutyával fürdő kislány a strandon

Nyaraláskor sokunk számára okoz komoly fejtörést, kire hagyjuk a házat, ki fogja megöntözni kedvenc virágainkat, megetetni a tengerimalacot. Ha ebtulajdonosok vagyunk, akkor eleve meggondolandó, elindulhatunk-e hűséges családtagunk társaságában.

Tőlünk nyugatabbra a kutyatartásnak nagy hagyománya van, Németországban plédául megszokott látvány egy jól nevelt eb a kávézóban, vagy a szálloda éttermében. Örvendetes, hogy Magyarországon is évről évre szaporodik azoknak a vendéglátóhelyeknek a száma, melyek szívesen látják a négylábú vendégeket. A kávézók, éttermek és szállásadók mellett a strandok üzemeltetői is egyre gyakrabban kedveznek a gazdiknak és kedvencüknek.

Megfelelő kutyafürdető helynek hazánkban kizárólag a szabadstrandok jöhetnek szóba. Ma már szerte az országban egyre több helyen hűsölhetünk az eb társaságában engedéllyel a vízparton, ezek közül kötöttünk csokorba néhány kellemes kutyás strandot.

Írott és íratlan szabályok

Ahhoz, hogy felhőtlen legyen az öröme mindenkinek, néhány fontos tudnivalót szem előtt kell tartanunk, ha kutyával célozzuk meg a vízpartot. Magyarországon rendelettel szabályozzák, hogy a kutya hol pancsolhat, ezért előzetesen minden esetben tájékozódni kell, nem minden szabadstrandra lehet a kutyát bevinni.

Bár sokan örülnek nekünk, amikor kutyánk társaságában megjelenünk a vízparton, nem szabad elfeledkeznünk azokról sem, akik tartanak az ebektől. A kutyust kizárólag pórázon vezessük, és a kutyás strandon is csak azután engedjük szabadon, miután meggyőződtünk róla, hogy ezt biztonsággal megtehetjük. Célszerű először egyeztetni a többi gazdival, hiszen nem tudhatjuk, kinek milyen vérmérsékletű a kutyája.

A kutyust egy pillanatra sem hagyjuk felügyelet nélkül a strandon sem. Az állat ürülékét természetesen azonnal fel kell szedni, és a zacskót a kijelölt kukába dobni. A későbbi kellemetlenségek elkerülése végett mindig legyen nálunk az eb oltási könyve, ezt minden egyes kirándulásra célszerű magunkkal vinni.

Balatonföldvári kutyás strand

A Balatonon több helyen is fürödhetünk kedvencünkkel, a földvári szabadstrand például kifejezetten népszerű a kutyások körében. Balatonföldvár szélén egy viszonylag hosszan elnyúló partszakaszon ingyenesen fürödhetnek a vendégek és a kutyák. Egy rövid, „lapos szakasz” is rendelkezésre áll, melynél egy speciális fém rámpa segíti az ebeket a vízbe lépni.

Bár padok és öltözők nincsenek és egy szemetesen kívül más kiszolgáló egység nem található a kutyás strandon, a célnak megfelelő a hely, ráadásul a Balatonban ingyenesen fürdhetünk, és ez ma már ritkaságszámba megy a tó partján.

Balatonföldvári kutyás strand

Keszthelyi Kutyás Strand

A Balaton nyugati partján, Keszthely mellett is jó szívvel fogadják az ebeket. Maga a város is „megér egy misét”, számos meseszép látnivalóval, kulturális érdekességgel csábítja a vendégeket. Elég a Festetics-kastély varázslatos parkjára és a Helikon Múzeumra gondolni, melyektől mindössze néhány kilométerre megmártózhatunk kutyánk társaságában a Balatonban.

A Keszthelyi Kutyás Strand a régi déli szabadstrand helyén található, csekély belépődíj ellenében bárki behozhatja kutyáját, és megcsobbanhat vele. A hangulatos fürdőhely egy kiépített, „klasszikus” stranddal is felveszi a versenyt, a gazdik kulturált körülmények között átöltözhetnek, és tiszta illemhely is rendelkezésre áll. A büfé sem hiányozhat, így a strand amellett, hogy kutyabarát, gazdibarát is.

A balatonföldvári strandhoz hasonlóan, számos terebélyes lombkoronájú fa ad árnyékot a területen. S bár maga a partszakasz rövidebb, mint a földvári parton, a szolgáltatások színvonala cserébe kárpótolhatja a kutyabarátokat.

A vadregényes Tisza-part

A Dél-Alföld egyetlen hivatalos kutyás strandját a mindszenti szabadstrand mellett jelölte ki a helyi önkormányzat. A rövid, de jól használható partszakaszt kerítéssel zárták el a hagyományos strandtól. A megfelelően záró kapura azért is van szükség, hogy az önfeledten nyargalászó ebek homokos tappancsától megóvják a pár méterrel feljebb fürdőzőket.

A kutyás strand területére lépve egy tájékoztató tábla figyelmeztet néhány egyszerű szabály betartására, többek között a kutyagumi összeszedésére, a póráz használatára, az oltások és az oltási könyv meglétére.

A mindszenti kutyás strand igaz, hogy rövidebb szakasz, de egy szerényebb szemeteskuka mellett fából készült asztal és padok fogadják a vendégeket. Egy egyszerűbb öltöző alkalmatosságot is kihelyeztek a gazdik számára.

A meredek folyópart igazán ideális fürdőzőhely, hiszen a víz kristálytiszta, folyami homokkal borított parton, magas fák árnyékában falatozhatjuk el a sajtos-tejfölös lángost. A túlsó part vadszőlővel átszőtt ártéri fáinak látványa igazán vadregényessé teszi a Csongrád-Csanád vármegyei kutyás kirándulást.

Kutyabarát kemping

Budapesttől alig félórányi autózással a Délegyházi tavakhoz érkezünk, itt a tóparti Tavirózsa Kempingbe az ebbel együtt beléphetünk.

A kis település az 1950-60-as években indult komoly fejlődésnek, a munkalehetőséget biztosító kavics kitermelésének köszönhetően. A bányaművelés során létrejött tavak új lehetőséget teremtettek Délegyháza lakói számára. A strandolásra, pihenésre vágyó természetbarátok tizenkét, összesen 300 hektár vízfelületű mesterséges tó környezetében hűsölhetnek.

A kutyabarát kempingben kedvező árú belépőjegyért egy vizesblokkot is használhatunk, mosdó, tusoló és egy illemhely kapott helyet a büfé melletti épületben. A kutyások a kempingen keresztül tudják megközelíteni a számukra kijelölt strandszakaszt. Külön kis- és nagytestű kutyáknak kijelölt területek várnak a kavicsos tó partján. Több móló mellett néhány csónak és egy büfé is szolgálja a pihenni vágyók kényelmét. A bányató partján hiánycikk a fa, szinte kizárólag a tűző napon lehet letelepedni, ezért érdemes egy kisebb sátrat, vagy napernyőt is magunkkal vinni.

Délegyházi tavak, a tóparti Tavirózsa Kemping

Mancsos pancsoló a Tisza-tó partján

Tiszafüreden, hazánk második legnagyobb tavának fővárosában nagy kultusza a van a felelős kutyatartásnak. A tóparti kutyabarát strand területén idén immár második alkalommal rendeztek Kutyás Majálist a Mancsos Pancsolóban. A Tisza-tó szépe kutyaszépségverseny és a terápiás kutyusok bemutatója jelzi, hogy ezen a helyen nemcsak a nyári kánikula idején látják szívesen az ebeket.

A Mancsos pancsolót közvetlenül a tiszafüredi szabadstrand szomszédságában alakították ki. A sekély, védett öböl vizében nyugodtan lazíthatunk vízijárművekre még véletlenül sem kell számítani. A Tisza-tavi kutyás pancsoló előnye, hogy jelentős partszakaszon csobbanhatunk a kutyával, körülbelül 150 métert jelöltek ki az ebek számára. A parton más kutyás strandokhoz hasonlóan asztalok, padok és szemeteskukák is helyet kaptak, a szabadstrand pedig mindössze 1-2 perc sétányira van a kutyafürdető helytől. Akárcsak a keszthelyi kutyás strandon, Tiszafüreden is fák árnyékában pihenhetünk a vízparton.

A korábban megismert 5 kutyabarát strand mellett többek között Gyál, Dunakeszi, Nyékládháza, Velence, Sarud, Zalaegerszeg, Kőszeg, Vadna, Pécs, Orfű, Zalalövő, Tihany, Zamárdi, Fonyód, Szolnok, Nyírtelek és Soltvadkert környezetében strandolhatunk hivatalosan a kutyánkkal. Nem hivatalos kutyafürdető helyekből is többet jegyeznek az ország számos pontján, közülük talán a legismertebb a Hajógyári sziget északi része.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.