Lakásvásárlás CSOK Pluszból – tudjon meg róla többet!

A világ legnagyobb atomerőmúveket építő vállalata
2024-03-26
Az ország leglátogatottabb intézménye érdekes programokat kínál – Húsvétkor is érdemes bemenni
2024-03-26
Show all

Lakásvásárlás CSOK Pluszból – tudjon meg róla többet!

Egy 25 évre felvett 15 millió forintos lakáshitelért havonta csaknem 30 ezer forinttal fizet többet az család, aki ezt a hitelt nem CSOK Plusz keretében igényelné. A futamidő alatt visszafizetendő összeg pedig majd 10 millió forinttal több egy normál lakásvásárlási hitel esetében. Az tehát nem kérdés, hogy anyagi szempontból megéri a CSOK Plusz, de vajon milyen feltételeket kell hozzá teljesíteni?

Gyermekvállalás nélkül nem megy

A CSOK Plusz viszonylag összetett hitelprogram, amelynek számos eleme van. Érdemes időt szánni arra, hogy megismerjük a konstukciót, csakúgy mint a feltételeit, hogy a legtöbbet hozhassuk ki belőle.

A CSOK Plusz igénylésének legfontosabb feltétele, ami miatt elsősorban jogosulttá válik egy házaspár arra, hogy megkapja ezt a támogatott hitelt, a gyermekvállalás. A megszűnt CSOK támogatással, és a jelenleg is elérhető falusi CSOK-kal szemben a CSOK Plusz elsősorban nem a gyermeket nevelő, hanem a gyermeket tervező családok számára elérhető.

A CSOK támogatás is igényelhető volt vállalt gyermekekre – ezt hívták megelőlegezett CSOK-nak – így akár gyermektelen párok is igényelhették a támogatást, ha vállalták, hogy a jövőben egy, kettő vagy három gyermek érkezik majd a családjukba. A CSOK Plusz esetében ez nem lehetőség, hanem feltétel.

A meglévő gyermekeket ez a hitelprogram úgy támogatja, hogy a lehetséges hitelösszegnél őket is számításba lehet venni.

Mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Az általunk vásárolt ingatlanra minimális méretkorlát van, amelyet úgy határoztak meg, hogy abban a majdani teljes családnak el kell férnie. Ezt a lakást viszont meg is kell tudni vásárolni, akár a magas ingatlanárak mellett is.

A CSOK Plusz hitel kondíciói

A lehetséges hitelösszeg 1 gyermekre legfeljebb 15 millió forint, 2 gyermekre 30 millió forint, 3 gyermekre pedig 50 millió forint. Egy gyermektelen házaspár legfeljebb 3, egy egygyermekes legfeljebb 2, egy kétgyermekes pedig legfeljebb 1 gyermeket vállalhat.

A futamidő 10 és 25 év között lehet. A kamat legfeljebb 3 százalék.

A CSOK Plusz tehát hitel, vissza nem térítendő támogatást, olyat, mint amilyen a korábbi CSOK volt, nem tartalmaz. Tartozik hozzá egy kamattámogatás, amely lehetővé teszi, hogy a CSOK Pluszt igénylők csupán legfeljebb 3 százalékos kamat mellett törlesszék a hitel. A CSOK Plusz ügyleti kamata valójában ennél magasabb, jelenleg 8 százalék körül van. A bank által megjelölt legfeljebb 3 százalékos fizetendő kamat feletti részt az állam teszi hozzá kamattámogatásként a hitelhez.

Könnyebbség, hogy a futamidő első 12 hónapjában a tőkét nem, csak a kamatot kell törleszteni. Emiatt az első évben jóval alacsonyabb a törlesztőrészlet, majd a 13. hónaptól, amikor a tőketörlesztés is elkezdődik, megemelkedik, és innentől végig fix marad, vagy ennél magasabb nem lehet.

Az első vállalt gyermek születésekor egy éves törlesztési szünetet kérhet a család. Ez alatt az idő alatt a törlesztőrészleteket egyáltalán nem kell fizetni, a futamidő pedig egy évvel kitolódik.

A második vállalt gyermek, és a továbbiakban minden úgy családtag születésekor az állam 10 millió forintot elenged a fennálló hiteltartozásunkból.

Mint egy normál lakáshitel

A választásakor érdemes összehasonlítani az egyes bankok ajánlatát egy CSOK Plusz kalkulátor segítségével. Egyrészt van bank, amely 3 százalékos kamat alatt kínálja a CSOK Plusz hitelét. Ilyen például a Gránit bank is, ahol 2,89 százalékos kamat mellett igényelhetjük a hitelt.

A CSOK Plusz lakáshitel, így gyakran ugyanazok az induló díj akciók érvényesek rá, mint a normál lakásvásárlási hitelekre. Az Erste Banknál a díjak egy részének elengedésével vagy visszatérítésével akár 150 ezer forintos megtakarítás is elérhető, a bank kondícióitól függően. A bank például nem számít fel folyósítási díjat, és a közjegyzői díjból akár 50 ezer forintot visszatérít. Utóbbi kedvezményre az UniCredit Banknál is jogosultak lehetünk.

Komoly feltételeknek kell megfelelni

A feltételek legnehezebben teljesíthető eleme talán a legalább 2 éves folyamatos TB jogviszony. Ugyanakkor ezt elég a házaspár egyik tagjának igazolni. A megfelelő jogviszony akár külföldi szerződés alapján itthon végzett munkával is teljesíthető.

A támogatott hitelhez a házaspár mindkét tagjának köztartozásmentességre és büntetlen előéletre van szüksége. Mivel azonban a CSOK Plusz hitel, fontos a hitelképesség és a megfelelő jövedelem is.

A házasság alapfeltétel, és a feleségre vonatkozóan életkori korlát is van, az igényléskor 41 év alatt kell lennie. 2024 és 2025 átmeneti időszak, ahol várandósság alatt nincs felső életkori határ. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a bank is meghatároz egy maximális életkor, amelyet a hitel lejártakor nem léphetnek túl az igénylők, ez 65 év körül van.

Kombináljuk a támogatásokat!

A gyermeket vállaló, családjukat bővíteni kívánó párok számára több támogatási forma is elérhető. A CSOK Plusz választásakor lehet egy szempont az is, hogy milyen más hitelt vagy támogatást választanánk mellé. Ha egy pár vidéken képzeli ez az életét, akkor érdemes megfontolni, hogy az ott esetleg elérő falusi CSOK-ot is igénylik hozzá, ezzel akár plusz 15 millió forint támogatást is kaphatnak. Ezeket érdemes egy banknál igénybe venni.

A Babaváró hitelre szintén jogosultak lehetnek, amelyhez a bankok akár komoly jóváírási kedvezményeket adhatnak. Az UniCredit Bank akár 150 ezer forinttal jutalmazza, ha nála igényelünk Bababvárót, a MagNet Bank szintén, a Gránit Banknál pedig akár 180 ezer forintot is kaphatunk.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.