Már kapható az epilepsziás rohamra figyelmeztető riasztó

Agyimplantátum segítségével újra jár egy lebénult férfi
2023-05-24
Akadálypályát állít fel a Honvédség a Városligetben hétvégén
2023-05-25
Show all

Már kapható az epilepsziás rohamra figyelmeztető riasztó

Az epilepsziában szenvedők számára a csúcstechnológia nyújthat segítséget a rohamok előrejelzésére, vagy akár a hirtelen halál elkerülésére, ahogy arról a Horizon, az EU kutatási és innovációs magazinja nemrég beszámolt.

Epilepsziás roham

Forrás: Horizon

Az epilepszia olyan neurológiai betegség, amely világszerte mintegy 50 millió embert, vagyis a világ népességének 1 százalékát érinti. Európában mintegy 6 millió ember szenved ebben az állapotban, amelyet genetikai okok, fejsérülés, vírusfertőzés, vagy születés előtti károsodás okozhat. Az esetek mintegy fele megmagyarázhatatlan.

A különleges fülhallgató

Az epilepsziás roham az agy hibás működésének terméke. A roham jeleit csak minden 20. emberből egy ismeri fel, annak bekövetkezése előtt. Az epilepsziában szenvedők viszont egy-egy roham alkalmával olyan hétköznapi helyzetekben is megsérülhetnek, amelyek a legtöbb ember számára veszélytelenek. Emiatt az érintettek gyakran kerülik az olyan hétköznapi tevékenységeket, mint a kerékpározás, az úszás vagy a meredek emelkedőkön való gyaloglás.

A betegek azonban hamarosan figyelmeztetést kaphatnak a közelgő rohamról egy új orvosi eszköz segítségével és megtehetik a szükséges óvintézkedéseket.

A spanyol kutatók által uniós támogatással kifejlesztett és néhány már európai országban, így Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és hamarosan Németországban is 1700 euróért (mintegy 630 ezer forintért) elérhető készülék voltaképpen egy fülhallgató, mely a 2019-től indult és 4 évig tartott SERAS_v4.0 projektnek köszönheti létét.

Ma az epilepsziában szenvedők általában karkötőt, vagy monitort viselhetnek, amely másoknak jelzi a rohamot, de ezek nem adnak előre figyelmeztetést. Az új fülhallgató a beteg mobiltelefonján lévő alkalmazásnak azonban előre jelzi, hogy várható a roham. Ennek alapján azonnal riasztani lehet egy családtagot vagy gondozót is.

Az előrejelzés alapja, hogy a készülék folyamatosan figyeli az agyi aktivitást egy elektroenkefalogram segítségével, naplózza a legfontosabb orvosi információkat és felépít egy algoritmust, amely idővel egyre jobban felismeri a közelgő roham jeleit. A fejlesztők célja, hogy a készülék legalább egy perccel a roham előtt előzetes riasztást adjon, de a fülhallgató egyes viselőinek ennél hosszabb időt is adhat. Az algoritmust minden egyes betegre személyre szabják, mert minden epilepsziás ember agya más és más.

Az apnoe az epilepsziásoknak halálos veszély lehet

Ritka esetekben az epilepszia halálhoz vezethet még látszólag egészséges gyermekek és fiatal felnőttek esetében is.  A londoni Imperial College szakemberei az uniós támogatással zajló és 2024-ig tartó NOSUDEP projekt keretében azonban keresik a megoldást.

A hirtelen halál nagyjából minden ezer epilepsziás emberből egyet sújt, leggyakrabban a 21 és 40 év közötti korosztályt. Az elmúlt években egy tanulmány némi fényt derített a rejtélyre. Kiderült, hogy ez akkor fordulhat elő, amikor az embernek alvás közben pillanatnyilag leáll a légzése – ez az állapot apnoe néven ismert. A kapcsolatot akkor fedezték fel, amikor egyes epilepsziás betegeknek műtét előtt kórházban kellett feküdniük. Néhányuknak ekkor leállt a légzése.

Amikor egy nővér három percen belül észrevette, hogy mi történt, a betegeket újraélesztették, és életben maradtak. Ha az eltelt idő öt és 10 perc között volt, néhányan megúszták ezt a helyzetet. Tíz perc elteltével azonban már mindegyik beteg esetében túl későn érkezett a segítség.

Bár ilyen alvási apnoe sok embernél előfordul, a légzés rendszerint magától újra elindul. Néhány epilepsziás betegnél embernél azonban az agy látszólag nem tudja megnyomni az újraindítás gombot.

Nyakbavaló készülék riaszt

A kutatás eredetileg is azzal számolt, hogy egy olyan éjszaka viselhető eszközt készítenek, amely a probléma felléptekor riasztja a betegeket, vagy egy családtagjukat. A klinikai bizonyítékok azonban bonyolították a helyzetet.

Ezeket a rövid időszakokat a készüléknek figyelmen kívül kellene hagynia, hogy a téves riasztások ne okozzanak felesleges szorongást, és ne riasszák el az embereket a készülék használatától. Ezért most egy rendkívül megbízható riasztórendszer előállításán dolgoznak, amely egy, a légzést, a szívritmust, az oxigéntelítettségi szintet, a hangokat és még az alvási pozíciót is nyomon követni képes készülék adatain alapulna. A jelenlegi állás szerint a nyakon viselhetőnek tervezett életmentő eszköz a legjobb esetben öt éven belül válhat elérhetővé.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.