Mátyás király Herculese és Habsburgok a Hősök terén – Avagy Budapest köztéri szobrai, melyek örökre eltűntek

Nagyon komoly gondokat okozhat a Földön az egyre több metán a levegőben
2020-08-21
Új kutatási eredmények a mohácsi csata idejéről
2020-08-23
Show all

Mátyás király Herculese és Habsburgok a Hősök terén – Avagy Budapest köztéri szobrai, melyek örökre eltűntek

Szent László királyunkról a középkorban készült egy aranyozott bronzszobor, amelyet féltve őriztek a Váradi erődben. A lakosok úgy hitték, hogy az uralkodó képmása, ha nagy baj lesz életre fog kelni és meg fogja védeni őket. Ám hiába reménykedtek, a törökök miután bevették a várat a szobrot is elpusztították. Ehhez hasonló híres, eltűnt szobrai Budapestnek is vannak. Ezekből gyűjtöttünk most össze párat.

Hercules-szobor

Buda valóságos aranykorát élte Mátyás király uralkodása alatt. A királyi székhely egyik ismert látnivalója az a Hercules-szobor volt, amely a palota előtti téren állt. Egy svájci humanista Joachim Vadianus, aki a saját szemével látta az alkotást a következőket írta róla:

A bejáratnál Herkules képmása volt látható, amely ércből készült olyan művészi módon, hogy még az izmokat és az ereket is ábrázolták.

Egy másik szemtanú Hans Dernschwam azt is tudni vélte, hogy mi volt a szobor állítás apropója:

A Herkulest Mátyás király önttette László bátyjának emlékére, és azon a helyen állíttatta fel egy vörös márványkőre a Samethof-on, ahol Lászlót lefejezték.

A köztéri alkotást, mely azóta teljesen elpusztult a törökök hurcolták el Magyarországról.

Hentzi-emlékmű

A Sztálin-szobron kívül kevés olyan műalkotás került fővárosi köztérre, amelyet ennyire utált volna a város népe. Volt olyan is, hogy a Hentzi-emlékművet egy lakos megpróbálta dinamittal felrobbantani. Igaz, kevés sikerrel.

Hentzi-emlékmű

Ezt a köztéri alkotást még 1852-ben emelték, annak a Heinrich Hentzi-nek az emlékére, aki korábban a császári seregek katonájaként a Budai Vár parancsnoka volt. Ő a forradalom végén lett igazán hírhedt. A magyar sereg harci kedvét ugyanis azzal akarta megtörni, hogy ágyútűz alá vette Pest városát.  Ez végül nem bizonyult okos húzásnak. A honvédsereg ugyanis végül bevette Budát, Hentzi pedig elesett az ütközetben. A szobrokkal díszített gótikus stílusú oszlop, melyet az emlékére készítettek 22 méter magas volt és a Szent György téren állt. Az alkotást végül a Tanácsköztársaság távolította el 1919-ben.

Sió tündér szoborcsoportja a Városligetben

Amikor a millenniumi ünnepségek miatt átalakították az egész Városligetet, ez volt a park egyik fő attrakciója. A szoborcsoport úgy volt kialakítva, mintha a mítoszi alakok egy óriási sziklaképződményen állnának.  A Balaton nimfája Sió állt legfelül. Körülötte pedig sellők, pásztorgyerekek és egy varázsló képmása is feltűnt.

Sió tündér szoborcsoportja a Városligetben

A műalkotást egy 700 négyzetméteres medence vette körbe, amelyben az ország legnagyobb szökőkútja működött. A II. világháború alatt a szoborcsoport súlyosan megsérült. Ami maradt belőle azt az ostrom után széthordták az emberek.

Habsburgok a Hősök terén

A Hősök tere Budapest egyik legismertebb látnivalója. Viszont amikor átadták még egészen másképp festett, mint napjainkban. Ott ahol most az erdélyi fejedelmek és Kossuth szobra áll, régen Habsburg uralkodók alakjai magasodtak. Egész pontosan a Millenniumi Emlékmű délkeleti végében I. Ferdinánd, III. Károly, Mária Terézia, II. Lipót és Ferencz József szobrai voltak elhelyezve. Mária Teréziának például ez volt az egyetlen egész alakos képmása az országban.

 

Bár a Tanácsköztársaság idején az összeset leszedték, a két háború között újra visszanyerte az Emlékmű az eredeti megjelenését. A Habsburg uralkodók szobrait a Rákosi-korszakban távolították el végleg. Ekkor kapta meg a tér a mostani formáját.

Görgey Artúr lovasszobra

Még 1935-ben Magyarország akkori miniszterelnöke Gömbös Gyula rendelte el, hogy a Várban lovasszobrot kell állítani a ’48-as forradalom jeles alakjának, a honvédsereg fővezérének. Ez a szobor azonban tiszavirág életű volt. A világháborús ostrom alatt egy becsapódó akna légnyomása lesodorta a talapzatról. A városi legenda szerint végül az anyaga a Sztálin-szoborba lett beolvasztva.

Görgey Artúr lovasszobra

Később 1998-ban készült egy egészen hasonló szobor, melyet a Fehérvári kapu közelében helyeztek el.

Cikk küldése e-mailben

Vélemény, hozzászólás?