Meghalt Tom Wilkinson brit színész

Milyen ágazatban tevékenykednek a leggazdagabbak?
2023-12-30
A magyar Himnusz különleges története
2023-12-31
Show all

Meghalt Tom Wilkinson brit színész

Elhunyt szombaton Tom Wilkinson brit színész; az Alul semmi és a Michael Clayton sztárja 75 éves volt – jelentette be a család.

A közlemény szerint a színészt családja körében, váratlanul érte a halál.

Wilkinsont kétszert jelölték Oscar-díjra, 2001-ben a legjobb férfi főszereplő kategóriában A hálószobában című filmben nyújtott alakításáért, majd 2007-ben a legjobb mellékszereplő kategóriában a Michael Clayton című filmben nyújtott játékáért.

Wilkinson legutóbb az Alul semmi alapján készült, a Disney+ sorozatában játszott régi színésztársai, Robert Carlyle és Mark Addy társaságában.

Az eredeti film 1997-ben hatalmas közönség és szakmai siker volt, számos kategóriában jelölték Oscar- és BAFTA-díjra. Wilkinson ez utóbbit el is nyerte a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.(A film rendezője, Uberto Pasolini a legjobb film, Robert Carlyle pedig a legjobb férfi főszereplő BAFTA-díját kapta.)

Wilkinson Leedsben született, 18 éves korától foglalkozott színészettel. Élete során több mint százharminc filmben szerepelt, köztük olyan kiemelkedő alkotásokban mint a Grand Budapest Hotel, Lány gyöngy fülbevalóval, Batman: Kezdődik, Egy makulátlan elme örök ragyogása, valamint több BBC-adaptációban, köztük az Értelem és érzelem Jane Austen-regény tévéfilmváltozatában.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.