Megtalálhatták az ősbolygót, amely a Földdel ütközve létrehozta a Holdat

A történelem 10 legfurcsább háborúja
2023-11-04
Érdekes fotók politikusaink temetéséről
2023-11-05
Show all

Megtalálhatták az ősbolygót, amely a Földdel ütközve létrehozta a Holdat

Évmilliárdokkal ezelőtt egy bolygó valószínűleg a Földbe csapódott, és a kiszóródó törmelékből a gravitáció hatására végül a Hold lett – a tudósok gyakorlatilag teljesen egyetértenek ezzel az elmélettel. De mi történt a bolygóval, amely Földdel ütközött? Állítólag megvan a megoldás a rejtélyre.

Az óriásbecsapódás-hipotézisnek nevezett elmélet a Hold és a Föld számos alapvető jellemzőjét magyarázza – írja a CNN.

A becsapodó kőzetbolygó, a Theia, mely a Naprendszer keletkezése után a Földével megegyező sugarú pályán mozgott, majd a keletkezésétől számított néhány tízmillió éven belül (tehát valamikor 4,5 milliárd évvel ezelőtt) instabillá vált, emiatt összeütközött a Földdel. Az ütközés hatására a Föld körül egy törmelékgyűrű keletkezett, majd ebből a gyűrűből állt össze a Hold.

Napjainkban a Theia-elmélet a legelfogadottabb a Hold keletkezésére vonatkozó elméletek közül.

A hipotézis középpontjában azonban egy rejtély maradt: Mi történt a Theiával, a becsapódó ősbolygóval?

A létezésére közvetlen bizonyítékot nem sikerült találni. A bolygóról megmaradt darabokat nem találtak a Naprendszerben. Sok tudós pedig azt feltételezte, hogy a Theia Földön hátrahagyott törmelékei a bolygónk belsejének tüzes üstjében keveredtek el.

Egy új elmélet szerint azonban az ősi bolygó maradványai részben érintetlenül maradtak, a lábunk alatt eltemetve.

A Theia olvadt lemezei a becsapódás után beágyazódhattak a földköpenybe, mielőtt megszilárdultak volna, így az ősi bolygó anyagának egyes részei a Föld magja felett, mintegy 1800 mérfölddel (kb. 2900 kilométerrel) a felszín alatt pihentek – olvasható a Nature című folyóiratban megjelent tanulmányban.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.