Menjen szombaton a Fiumei úti sírkertbe – Különleges vendégek várják!

Kicsi, bosszantó és az év emlőse lett. Vajon ki ő?
2023-01-24
A legendás spanyol mester apró modelleket rakosgatott egy dobozban képei megtervezéséhez
2023-01-25
Show all

Menjen szombaton a Fiumei úti sírkertbe – Különleges vendégek várják!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) budapesti helyi csoportja és a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) együttműködésében az MME szakemberei madárgyűrűzési bemutatót tartanak a Fiumei úti sírkertben január 28-án, szombaton délelőtt.

Mint a NÖRI MTI-hez eljuttatott keddi sajtóközleményében olvasható, a Fiumei úti sírkert nemcsak temető, hanem nemzeti emlékhely, kulturális tér és Budapest zöldfelületi rendszerének fontos eleme.

A temető gazdag növény- és állatvilágának köszönhetően parkként is élményt nyújt a látogatóknak,

emellett növényei búvó- és táplálkozóhelyül szolgálnak a madaraknak. A közlemény szerint az MME szakemberei több mint 80 a Fiumei úti sírkertben előforduló és csaknem 35 ott költő madárfajt figyeltek meg.

A Nemzeti Örökség Intézete a nemzeti emlékezet megőrzése mellett arra is törekszik, hogy a Fiumei úti sírkertet mint zöldfelületet népszerűsítse. Hiszen ez a nemzeti emlékhely fasoraival és gazdag állatvilágával kiváló sétahelyszín fiataloknak, családoknak. Ezért örülünk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közös együttműködésnek, hiszen velük olyan programokat tudunk biztosítani, amelyek mind a sírkert park jellegét hangsúlyozzák

– idézi a közlemény Móczár Gábort, a NÖRI főigazgatóját.

Kitérnek rá, hogy a madárgyűrűzés segítségével – sok más igen hasznos eredmény mellett – megismerhetőek az egyes madárfajok szezonális vonulási útvonalai, pihenő- és táplálkozóhelyei, telelőterületei, összességében a madárvonulási rendszerek egész Földünket átfogó hálózata.

Az ingyenesen látogatható program

szombaton 9 órakor kezdődik és délig tart, regisztrálni nem szükséges rá.

Az érdeklődőket a sírkert főútjának mentén, a ravatalozó mögötti területen várják a szakemberek. A tájékoztatás szerint a parkolás, ami egy órán belül ingyenes, a sírkert területén lehetséges.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.