Milyen erős az izraeli haderő valójában? – érdemes volt megtámadni?

“Varázsgombából” készült különleges anyaggal kísérleteztek itthon
2023-10-09
Fontos ember feleségének szülei rekedtek Gázában
2023-10-10
Show all

Milyen erős az izraeli haderő valójában? – érdemes volt megtámadni?

Sderot, 2023. október 8. Izraeli tank halad déli irányba Szderót közelében 2023. október 8-án. Elõzõ nap a Hamász palesztin iszlamista szervezet rakétaáradatot zúdított Izrael déli és középsõ részére a Gázai övezetbõl, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Az izraeli hadsereg ezután ellencsapásokat hajtott végre délen a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász és Iszlám Dzsihád terrorszervezet ellen, valamint északon a libanoni határnál. MTI/AP/Ohad Zwigenberg

Sokan a világ legerősebb fegyveres erejének tartják és csakugyan, az Izraeli hadsereg számos alkalommal bebizonyította, hogy sokszoros túlerővel sem lehet legyőzni. High-tech fegyverek, folyamatos felkészülés, erős kiképzettség – a Tudás.hu összegyűjtötte, mi adja az IDF, az Israel Defense Forces az ország méretéhez képest indokolatlanul magas harcképességét.

A palesztin terrortámadások kapcsán ismét felmerül a kérdés: igazuk van-e azoknak, akik azt állítják, az izraeli hadsereg a legerősebb a világon.

Tényszerűen semmiképp.

A világ fegyveres erőit rangsoroló Global Firepower listáján az IDF (Israel Defense Forces) csupán a 18. helyen szerepel, olyan országok is megelőzik, mint az ősellenség Irán, vagy Egyiptom, amely az arab-izraeli háborúkban rendre alulmaradt.

Tény ugyanakkor, hogy a GFP mindössze bizonyos haditechnikai eszközök száma, valamint az országok gazdasági, földrajzi adatai alapján állítja fel a rangsort, ez utóbbi különösen sokat torzít esetünkben.

Izrael ugyanis méretét tekintve meglepően kis ország, területe mindössze 22 145 négyzetkilométer. Összehasonlításképpen hazánk területe 93 026 négyzetkilométer, vagyis a zsidó állam kényelmesen elférne a Dunántúl felén.

Ám önmagában az a tény, hogy az alig több, mint 9 millió lakosú Izrael, amely rövid jelenkori történelme során hatszor kényszerült háborúzni, többnyire jelentős túlerővel szemben, azt mutatja, hogy

egy olyan listán, amely a hadseregek technológiai, szervezettségi és képzettségi színvonalát is figyelembe veszi, alighanem előkelőbb helyen állna. Annak, hogy a kis közel-keleti állam méretéhez képest indokolatlanul ütőképes hadsereget képes fenntartani, alapvetően két oka van.

Örökös készenlét

A Hagana, az Izraeli Hadsereg elődje, az 1920-as évek elején alakult meg a zsidó közösség önvédelmi szervezeteként.

A Palesztinába települő zsidó földművesek ugyanis már a 19. század végén szembesültek azzal, hogy telepeike fegyveres erővel is meg kell tudniuk védeni, méghozzá jelentős túlerővel szemben – 1914-es adatok szerint 90 ezer körül volt a Palesztinában élő zsidók száma, míg az araboké nagyjából 500 ezer.

Ebben a lehetetlen helyzetben kellett megoldaniuk a védelmet, a létszámbeli hiányosságokat szervezettséggel és jobb kiképzéssel pótolva, az 1920-as években állandósuló incidensek pedig gondoskodtak róla, hogy a zsidó fegyveresek ne essenek ki a gyakorlatból.

1948. május 14-én kikiáltották Izrael állam függetlenségét, de békés építkezésről szó sem lehetett, az arab államok többségében dzsihádot hirdettek, majd Egyiptom, Libanon, Szíria, Transzjordánia és Irak háborút indított a frissen megalakult állam ellen.

Az esélyek egyértelműen Izrael ellen szóltak, mégis meg tudta védeni magát a sokszoros túlerővel szemben.

Tartós békét azonban ez sem teremtett, nagyjából 10 évente követték egymást az arab-izraeli háborúk, majd a terrorhullámok és az erőszakos nem-állami szereplők elleni szakadatlan küzdelem.

A zsidó állam polgárai gyakorlatilag hozzászoktak a folyamatos fenyegetettséghez, alighanem itt a leginkább militarizált a lakosság a világon. Az izraeli hadsereg az egyetlen, ahol a nők számára is kötelező a katonai szolgálat, míg a férfiak 3 évet, a nők 21 hónapot töltenek a hadseregben, ezután tartalékos szolgálatot látnak el. Sőt a nők harcoló alakulatoknál is teljesítenek szolgálatot, ők 3 évet vállalnak, majd 38 éves korukig tartalékosként behívhatóak, még azok is, akiknek gyermekeik vannak.

Európai szemmel nézve már a hadsereg létszáma sem csekély –

a 9,3 milliós ország mintegy 170 ezer embert tart fegyverben, ehhez jön hozzá közel 500 ezer tartalékos, akik a rutinjuknak köszönhetően szinte pillanatok alatt csatasorba állíthatóak.

Tegyük hozzá, hogy háború esetén ez a létszám tetszés szerint növelhető, ugyanis

a sorkatonai szolgálatnak köszönhetően a lakosság kiképzettsége rendkívül magas, a GFP adatai szerint több mint 3 millió főt tudna Izrael háború esetén mozgósítani.

High-tech fegyverek, bivalyerős hadiipar, atombomba

Az ütőképes hadsereg mellett Izrael másik nagy erőssége fejlett hadiipara.

Ennek gyökereit szintén a múltban kell keresni.

Az ország függetlenségének kikiáltása után az ENSZ fegyverembargót hirdetett Palesztína területére, hogy elejét vegye a konfliktus eszkalálódásának.

Ez az arab országokat cseppet sem zavarta, ugyanis a Szovjetunió már elkezdte a felfegyverzésüket, a zsidó állam viszont kínkeservvel tudta csak beszerezni a túléléséhez szükséges fegyverzetet.

Ezért kezdettől fogva az volt a törekvés, hogy a hadsereg minél kevesebb területen szoruljon importra.

Izrael ma azon kevés ország egyike, ahol harckocsi fejlesztés és gyártás folyik, ennek eredménye a világ élvonalába tartozó Merkava harckocsi, vagy a világszerte elterjedt UZI kézifegyver.

Az országot érő rakétatámadások hívták életre a közismert

Vaskupolát, amely ma a világ legkorszerűbb rakétavédelmi rendszere – képes a bejövő ellenséges lövedékek mintegy 80-90 százalékát megsemmisíteni – és a katonai célú lézertechnológiák fejlesztését.

Az izraeli dróntechnológia már a 80-as években kiemelkedően fejlett volt, most is az, és jelentős exportsikereket is hoz. Ez az izraeli hadiipari termékekre általában is igaz, leginkább a radarok és elektronikus hadászati eszközök kelendőek kiülföldön.

Kiemelkedő még a kibervédelem, az IDF rendelkezik elhárításra és támadásra egyaránt képes kiberhadtesttel, de ami még fontosabb, Izraelben koncentrálódik a kibervédelmi vállalatok elitje, az egy főre eső hi-tech eszközök és szolgáltatások értékében a zsidó állam világelső.

Minden izraeli polgárra 1246 dollár értékű leszállított eszköz/szolgáltatás jut, ez az USA-ban 488 dollár, a világátlag mindössze 295 dollár. Ennek köszönhetően az informatikai hadviselés területén Izrael biztosan benne van a nemzetközi top 3-ban, és ezt a pozícióját folyamatosan őrizni is tudja.

A folyamatos fejlődést biztosítja, hogy a Kneszet nem spórol a védelmi büdzsén, ami az ország biztonsági környezetét tekintve érthető is. Évről évre rekordmagas összeget,

az ország GDP-jének 5-7 százalékát költik el védelmi célokra, amiből minden területen futja az élvonalbeli fegyverekre, ahol nincs hazai fejlesztés, ott vásárolnak.

A légierőt például közel 30 Amerikából beszerzett F-35-ös ötödik generációs vadászgép is, amely ma kategóriájában a legmodernebbnek számít. Végül, de nem utolsó sorban Izrael rendelkezik atomarzenállal is, bár ezt hivatalosan nem ismerik el. Ezeket ballisztikus rakétákkal, tengeralattjáróról indított cirkálórakétákkal, és repülőgépekkel is célba tudják juttatni.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.