Minden kormánytag megvan az orosz kabinetben

Cannes-ban ismét összejött a filmezés elitje
2024-05-15
III. Károly király hivatalos portréja igencsak jól sikerült – Fotó
2024-05-15
Show all

Minden kormánytag megvan az orosz kabinetben

Minszk, 2023. november 23. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerzõdés Szervezetének (ODKB) minszki csúcstalálkozóján 2023. november 23-án. MTI/AP/Kreml/Szputnyik/Valerij Sarifulin/pool

Rendeletben kinevezte a Mihail Misusztyin vezette új orosz kormány miniszterelnök-helyetteseit és minisztereit Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A kormányalakítás első alkalommal történt a 2020-as alkotmánymódosítás által előirányzott új eljárás szerint. Minden kormánytag jelölését a parlamentben mérlegelték és hagyták jóvá. A jelöltek alsó- vagy felsőházi jóváhagyása után az államfő nem tagadhatja meg a jelölteknek a posztjukra történő kinevezését.

A kormánynak a miniszterelnökön kívül tíz miniszterelnök-helyettes és 21 miniszter tagja. A minisztériumok száma és elnevezése nem változott. Öt miniszter – a belügyi, a külügyi, a védelmi, a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős és az igazságügyi tárca vezetője – közvetlenül az elnöknek tartozik beszámolni. A többiek tevékenységét a miniszterelnök irányítja.

A legnagyobb figyelmet idén az a változás keltette, hogy

a korábbi első miniszterelnök-helytettes, Andrej Belouszov lett a védelmi miniszter, átvéve Szergej Sojgu posztját, aki az orosz biztonsági tanács titkára lett. A kormányfő első helyettesévé Gyenyisz Manturov korábbi kormányfőhelyettes, valamint ipari és kereskedelmi miniszter lépett elő. Manturov továbbra is az ipart felügyeli majd, tárcavezetői titulus nélkül.

Szergej Lavrov maradt a külügyminisztérium, Vlagyimir Kolokolcev a belügyminisztérium, Konsztantyin Csujcsenko az igazságügyi minisztérium, Alekszandr Kurenkov pedig a rendkívüli helyzetek minisztériumának élén.

Először kapott miniszteri tárcát Anton Alihanov (ipari és kereskedelmi miniszter), Mihail Gyegtyarjov (sportminiszter), Okszana Lut (mezőgazdasági miniszter), Roman Sztarovojt (közlekedési miniszter) és Szergej Civiljov (energiaügyi miniszter). Lut korábban szaktárcája helyettes vezetője volt, a többi négy tisztségviselő pedig kormányzóként tevékenykedett.

Miniszterelnök-helyettessé lépett elő Dmitrij Patrusev volt mezőgazdasági miniszter (az orosz biztonsági tanácsot eddig irányító Nyikolaj Patrusev fia, akiből elnöki tanácsadó lett), valamint a volt közlekedési miniszter, Vitalij Szaveljev.

Putyin emellett az idősebb Patrusev mellett elnöki tanácsadónak nevezte ki Alekszej Gyumint, a tulai régió volt kormányzóját is.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.