Mindkét tavalyi amerikai szépségkirálynő lemondott címéről – Miért?

“Nem az a probléma, hogy a kutatók elmennek, az a fontos, hogy vissza is jöjjenek”
2024-05-12
A kínaiak csak öt országot tartanak ebben a kategóriában
2024-05-12
Show all

Mindkét tavalyi amerikai szépségkirálynő lemondott címéről – Miért?

Amerikában egy héten belül lemondott 2023-as cÍméről a Miss USA és Miss USA Teen is. Szakmai vélemények szerint ez csak a jéghegy csúcsa.

A szépségkirálynők szerződésében benne van, hogy megválasztásuk esetén jószolgálati nagykövetek is egyben, számos eseményen megjelennek, fontos ügyek mellett állnak ki, és hivatalos minőségükben beszélnek a nyilvánosság előtt.

De a Miss USA 2023 Noelia Voigt és a Miss Teen USA 2023 UmaSofia Srivastava megdöbbentő kettős lemondását követően, bennfentesek szerint a szépségkirálynők távol maradnak a szokásos feladataiktól, szervezetük zűrzavarban van, és a kulcsszereplők a titoktartás miatt nem tudják elmondani tapasztalataikat és aggodalmaikat – írja a CNN.

A Miss USA szervezetet, amely egyébként a Miss USA és a Miss Teen USA szépségversenyt is szervezi – most össztűz alá került a rossz irányítás, az ellenséges munkakörnyezet és a munkakörülmények miatt, ami állítólag Voigt lemondásához vezetett. A volt szépségirálynő ugyanis úgy látja, hogy az elvárások hatással voltak mentális egészségére.

Míg a 16 éves UmaSofia Srivastava, aki New Jersey-t képviselte a Miss Teen USA versenyen, az Instagramon tett közzé egy nyilatkozatot, amelyben azt írta, hogy személyes értékei “már nem teljesen egyeznek” a szervezet értékeivel, addig a 24 éves Noelia Voigt, aki Utah-t képviselte a Miss USA versenyen, hosszú, de rejtélyes posztot írt, amelyben mentális problémáira hivatkozott. Hamarosan azonban vírusként terjedt el egy nyilvánvaló rejtett üzenet miatt – az első 11 mondat első betűje azt írta: “Elhallgattattattam”. (Voigt ezt követően nem kommentálta ezt a  spekulációt).

“Tiszteletben tartjuk és támogatjuk Noelia döntését, hogy visszalép a feladataitól” – áll a Miss USA szépségverseny közleményében, amelyet Voigt bejelentését követően adott ki. “A címviselőink jólléte a legfontosabb prioritás, és megértjük, hogy ebben az időszakban magának kell prioritást adnia”. A szervezet nem válaszolt a CNN kéréseire.

Válaszul számos jelenlegi állami címvédő, akik Voigt mellett versenyeztek a Miss USA címért – köztük a Miss Észak-Karolina USA 2023 Jordyn Ashlee McKey, a Miss Wisconsin USA 2023 Alexis Loomans és a Miss New York USA Rachelle di Stasio – a közösségi médiában állt ki Voigt mellett, arra kérve a szervezetet, hogy “mentse fel Noeliát a szerződésében foglalt titoktartási záradék alól, hogy szabadon beszélhessen tapasztalatairól és a Miss USA-ként töltött időszakról”.

Denise White, a két szépségkirálynő PR-képviselője felhívta a figyelmet arra hogy mindkét győztesre “vasszigorú” titoktartási megállapodások vonatkoznak.

A mai napig sem Voigt, sem Srivastava nem árult el nyilvánosan többet arról, hogy mi vezetett lemondásukhoz.

De a Miss USA szervezethez eljuttatott és a CNN birtokába jutott lemondólevelében Voigt számos aggályt vázolt fel, a frusztráló menedzseri kérésektől kezdve a komolyabb vádakig.

Ebben “mérgező munkakörnyezetet” írt le, amely “a legjobb esetben is rossz vezetés, a legrosszabb esetben pedig zaklatás és zaklatás”. A szépségverseny vezérigazgatóját, Laylah Rose-t azzal vádolta, hogy “rágalmazta” őt, többek között “mentálisan betegnek” nevezte Voigtot. 
Voigt szerint Rose kommunikációja vele szemben “rideg és szükségtelenül agresszív” volt, és soha nem kapott hivatalos jelzést arról, mit kell csinálnia. Ennek ellenére “folyamatosan… fegyelmi intézkedéssel fenyegették meg, beleértve a fizetésem megvonását is” – áll a dokumentumban.

A szervezet többször is elmulasztotta megszervezni Voigt utazásait, írta, és hónapokig nem biztosított neki lakást és autót, ahogyan azt a díjcsomagjában korábban meghatározták. Állítása szerint szexuálisan is zaklatták egy karácsonyi felvonuláson a floridai Sarasotában, amikor egyedül volt egy meg nem nevezett személlyel egy autóban.

Voigt levele szerint a jelenlegi vezérigazgató “aktívan a félelem és az irányítás kultúráját építi ki, amely a nők szerepvállalásának ellentéte, és amely… nem biztonságos a jövőbeli címviselők és alkalmazottak számára”.

Azt írta, hogy nyilvánosan sem adhat hangot aggodalmainak, mondván, hogy “szerződésileg elhallgattatják attól, hogy felemelhesse szavát”.

A vádakat még komolyabbá teszi, hogy még soha egyetlen nő sem mondott le önként a Miss USA vagy Miss Teen USA címről, ez most két esetben is megtörtént 48 óra alatt. 

További részletek és fotók: CNN

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.