Mintegy 11 ezerrel csökkenhetett a légszennyezettséggel összefüggő halálozások száma Európában

Ágyútűz és magánhadsereg – a tőzsdetörténelem legvéresebb felvásárlási küzdelme
2020-04-30
Krupptól a BMW-n át Hugo Bossig – a német nagytőke náci támogatói
2020-05-01
Show all

Mintegy 11 ezerrel csökkenhetett a légszennyezettséggel összefüggő halálozások száma Európában

A múlt hónapban mintegy 11 ezerrel csökkenhetett a légszennyezettséggel összefüggő halálozások száma Európában – állapította meg egy új tanulmány.

A járműforgalom és az ipari károsanyag-kibocsátás meredek visszaesése miatt ezen kívül 1,3 millióval kevesebb munkahelyi távolléti napot, 6000-rel kevesebb gyerekkori asztmás esetet, 1900-rel kevesebb sürgősségi esetet és 600-zal kevesebb koraszülést kalkuláltak a Centre for Research on Energy and Clean Air (Energiaügyi és Levegőtisztasági Kutatóközpont) tanulmányát készítő kutatók.

Miközben a világjárvány rengetek emberéletet követel, a kutatók úgy vélik, a járványra adott válasz egy tisztább, egészségesebb környezet esélyét mutatta meg, ami akkor lehetséges, ha az emberiség lemond a szennyező, ásványianyag-alapú iparról – idézte tanulmányt a The Guardian című brit napilap honlapja.

A tavalyi év ugyanezen időszakával összehasonlítva a nitrogén-dioxid koncentrációja 40 százalékkal, a mikroszemcsék – pm2,5 – koncentrációja 10 százalékkal csökkent. A két szennyező anyag a szívet és a légzőrendszert károsítja. Együtt mintegy 470 ezer ember halála írható a számlájukra évente Európában.

A 11 ezerrel kevesebb – légszennyezés miatti – halálozást olyan statisztikai modellszámításokkal kalkulálták, amelyek a légszennyezés, az időjárás, a károsanyag-kibocsátás, a népesség és a betegségek előfordulásának adatait tartalmazták.

Azt állapították meg, hogy a csökkenést 40 százalékban a szívproblémák, 17 százalékban a tüdőbetegségek – köztük a hörghurut és a tüdőtágulat -, 13-13 százalékban a stroke és a rák miatti halálozások elmaradása okozta.

A világon ennél sokkal nagyobb lehetett az elkerült halálozások száma, mivel a tanulmány egyetlen kontinensre és egyetlen hónapra fókuszált.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Vélemény, hozzászólás?