Mire jó az optikai zoom a felső kategóriás telefonokban?

Befejeződtek a tavaszi erdősítések Debrecen térségében
2022-06-14
Azonosították az ipolytarnóci ősmaradvány-lelőhelyet megőrző vulkánkitörést
2022-06-15
Show all

Mire jó az optikai zoom a felső kategóriás telefonokban?

Nemrég írtunk arról, hogy az okostelefonok fényképezőiben nincs optikai zoom, tehát lényegesen kevésbé jól használhatók, mint a kompakt fényképezőgépek. A felső kategóriás okostelefonok választékának tetején viszont megjelent a „Pro” utótag a típusnevekben, amely, mint kiderült, egyebek mellett az optikai zoomot jelenti a készülék egyik kamerájában.  De mit is jelent ez valójában és hogyan használható?

Hogy világos legyen: a felső kategória választékának teteje a 350 ezer forint feletti árat jelenti. Miután pedig az Apple iPhone-ok hozzászoktatták a vásárlókat (forintban) a 6 számjegyhez, már más gyártók is megengedték maguknak a luxust: vannak közel félmilliós okostelefonok – ezek között találhatjuk meg a „Pro” nevűeket.

Mire kell az optikai zoom?

Egyszerűen és röviden: hogy mi döntsük el, mit rögzítsen az a sok megapixel, amit belezsúfoltak a telefonunkba. Cigánykereket hány a 3 éves gyerek, lekapjuk a telefonnal, és a kép közepén egy hangyányi kis alak látszik csak. A telefonok kamerái nagy látószögűek, sok minden fér a képbe, a valódi látványból az agyunk kiválasztja a fontosat, de a képmásból már nem: elvész a lényeg.

Ha viszont ránagyíthatunk a témára, akkor szinte csak az lesz képen is: megmarad a lényeg. A zoom döntő használati érték a fényképezésben. A telefonok digitális zoomja nem más, mintha a kép közepén a kis lényeget felnagyítanánk, de ettől nem kapunk több információt, mert kevés hasznos pixelünk van csak. A digitális zoom durván rontja a képminőséget.

Az optikai zoom tehát arra való, hogy a téma, a lényeg több, sok pixelt kapjon meg az érzékelőből.

Hogy kerül optikai zoom a telefonba?

Az optikai zoomhoz mozgó lencsék kellenek, erre pedig nincs hely a telefonok 7-9 mm-es „vastagságában”. Ezt is mi kényszerítettük ki: szívesebben vettünk vékonynál vékonyabb telefonokat, mint a vastagabbakat, nem hagytuk ott a boltban a könnyen meghajló, kis kapacitású akkumulátorokat befogadó, a kezünkből könnyen kicsúszó telefonokat, ezért aztán a gyártók a vékonyságon is versenyezni kezdtek.

2017-ben az OPPO (ma is aktív kínai okostelefon-gyártó) bemutatott egy olyan telefon-prototípust, amelyben a kamerát nem a telefon vékonyságába zsúfolták bele, hanem elfektették, és egy prizmán át nézett ki az objektív, így kapott a teljes optika több centiméter helyet, amelyben elfért az optikai zoom.

Így néz ki a zoomos periszkópkamera

Így néz ki a zoomos periszkópkamera
Forrás: Samsung

Ezt a prizmás „szemű” elrendezést hívják periszkópkamerának. A fotózásnak nem idegen a prizma, évtizedek óta alkalmazzák a cserélhető objektíves fényképezőgépek – keresőiben, tehát nem a képalkotó fényáram megy át rajta, hanem „csak” az, amit a fotós lát, hogy jó-e lesz a kép. A telefonok periszkópkameráiban viszont a fény először a prizmával találkozik, a fotósok szerint ettől torzulhatnak a színek, és rosszabbodhat a képalkotás geometriája is, ezért kellett nagy bátorság a prizma alkalmazásához, és ezért (is) tarthatott az OPPO-nak két évig, míg megjelent a termékkel.

Akkor még a feltörekvő kínai gyártók közé tartoztak, ezért nem belőlük lett a világszenzáció, hanem a legnagyobb kínai gyártó, a Huawei P30 Pro típusából 2019-ben (az OPPO termékkel egy időben jelent meg…), aztán a Samsung, a világ legnagyobb gyártója is kidolgozott egy periszkópkamerát a Galaxy család fejének, és ezt más gyártóknak is árulja.

Mára tehát már elég sok periszkópkamerás telefont lehet kapni, mint mondtuk, aranyér’, lásd a táblázatot.

Márka, típus

Maximális optikai zoom

Megjelenés

Táj. ár
Samsung Galaxy S22 Ultra 5-szörös 2022. 02. 400 000 Ft
iPhone 13 Pro 3-szoros 2021. 09. 450 000 Ft
Google Pixel 6 Pro 4-szeres 2021. 10. 340 000 Ft
OnePlus 10 Pro 3,3-szeres 2022. 01. 370 000 Ft
vivo X80 Pro 2-szeres 2022. 04. nincs adat
Honor Magic4 Pro 3,5-szeres 2022. 02 420 000 Ft
Oppo Reno 10x Zoom 5-szörös 2019. 09.

~300 000 Ft

Mennyi az annyi?

Az árról már esett szó, a zoomok értéke a táblázatban látható. Manapság egy telefonban sokszor van három kamera: a „fő”, a legjobb képességű, a makró a közeli felvételekhez és egy „telefotó” kamera, nos, ez utóbbi lesz az optikai zoomos periszkópkamera a felső kategória tetején. A csaknem kihalt kompakt fényképezőgépekben annak idején 4-8-szoros zoomok voltak, most a telefonokban az 5-szörös a maximum. A leggyakoribb a 3-szoros, bár nagyon sok periszkópkamerás telefon nincs.

A teleobjektív kiemeli a témát, elmossa a közelebbi és távolabbi képrészleteket

A teleobjektív kiemeli a témát, elmossa a közelebbi és távolabbi képrészleteket
Forrás: K.M.

A telefonok kamerái közül a telefotó-kamera periszkópos, azaz prizmás, tehát a többinél kisebb fényerejű. Nem bonyolódunk bele a fényerő korrekt meghatározásába, az azonban könnyen belátható, hogy a hasonló funkciójú teleobjektívek látószöge kicsi, tehát egy adott látvány összes fénysugarából kevesebb halad át a lencséken. Cserébe viszont a teleobjektívnek, azaz ebben az esetben a periszkópkamerának kellemesen kicsi a mélységélessége: el tudjuk érni, hogy csak a téma legyen éles, ami előtte vagy mögötte van, az elmosódott, ami kiemeli a témát.

Nem kis túlzás az a „100×” felirat a Honor Magic4 Pro kamerán

Nem kis túlzás az a „100×” felirat a Honor Magic4 Pro kamerán
Forrás: Honor

Okostelefonnal vagy tájképet, vagy érdekes tárgyat, – vagy embereket fotózunk. Már egy kis zoommal is jól ki tudjuk választani, hogy a táj melyik részét fényképezzük le, a kis tárgyhoz nem kell annyira közel menni, mint egy makrófelvételnél, és a zoommal a tömegből ki tudjuk választani az ismerősöket: szóval, a zoom igen hasznos a fotózásban.

A periszkópkamerát a telefonon onnan lehet felismerni, hogy nem kerek, hanem négyszögletes nyíláson néz ki, a prizmát síkfelületek határolják. Miután a szerkezetben már van mechanikai mozgató elem, mert a zoomos optikában egy-több lencse mozog az optikai tengely mentén, továbbá a teleobjektíves felvételek a nagyobb távolságok miatt érzékenyebbek a bemozdulásra, a periszkópkamerákba gyakran tesznek optikai stabilizátort is.

Ne higgyünk a prospektusoknak, maga az irányzatalakító Oppo Reno 10x Zoom 2019-ben voltaképpen belehazudott az arcunkba, a 10-szeres nagyítás 5-szörös optikai és 2-szeres digitális zoomból jön össze. A trükköt sok gyártó alkalmazza, mostanában a „hibrid zoom” kifejezés mögé rejtik, hogy a megadott zoomértéknek csak egy része optikai. Több telefonban a zoom beállítása nem fokozatos, mint a fényképezőkben, hanem a kamera appban mondjuk csak háromféle értékre állíthatjuk be: 2-szeres, 3-szoros, full. Még rosszabb az, amikor a „hibrid” zoomtartományt osztja be az app, és nem tudhatjuk, hogy a 6-szorosnak mondott zoomban mennyi az optikai, mennyi a digitális. Elrettentő példa a marketingtrükkökre a Honor Magic4 Pro „100×-os” zoomja: összevonja a telefon négy kamerájának nagyításait a makrótól a telefotó plusz digitális zoomig.

Bizonytalan a periszkópkamera jövője

Nem minden, 2022-es, felső kategóriás új típusban van zoomos kamera. Vannak nyilatkozatok, hogy a zoom mozgó alkatrészeket, azaz meghibásodási lehetőségeket visz a telefonba. Annál viszont drágább a zoomos szerkezet, hogy az alsóbb kategóriájú készülékekbe „leszivárogjon”.

Ha eddig valakinek nem jutott volna eszébe: 350-450 ezer forintért tejjel-mézzel folyó, nagy érzékelős, cserélhető objektíves félprofi fényképezőgépet kaphatunk szettben, két objektívvel. Szóval, az optikai zoomos okostelefon nem különösebben jó befektetés, de több százezer forintos kütyüt nem is befektetésnek vásárolnak, hanem azért, hogy mutassák: megtehetik.

 

 

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.