“Nagyon gyorsan Ukrajnában lehetnek az új amerikai fegyverek”

“A nagy technológiai cégek működését kellene korlátozni”
2024-04-23
Érdekes jelentés az autóiparról és az akkumulátorgyártásról
2024-04-23
Show all

“Nagyon gyorsan Ukrajnában lehetnek az új amerikai fegyverek”

A választók és a védelmi-ipari lobbi nyomására szavazhatta meg a republikánusok egy jórésze az Ukrajnának (is) nyújtandó segítségről szóló kongresszusi előterjesztést – mondja a tudas.hu-nak Magyarics Tamás, a a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerikai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

Mi változott? Az USA republikánus többségű Kongresszusa – a házelnököt is ők adják – hetekig napirendre sem akarta venni a szavazást arról a 95 milliárd dolláros segélycsomagról, amely 60 milliárdot juttatna (elsősorban fegyverben – Ukrajnának, de Izraelt és Tajvant is támogatná.

A republikánusok nagyjából fele megszavazta a javaslatot a demokratákkal együtt, és ez akkor is elég volt, ha a másik felük ellene szavazott. Ez is a Republikánus Párton belüli megosztottságot mutatja.

Akik a javaslat ellen szavaztak, azok elsősorban a Trump mögött állók. A többiek a párt más árnyalataihoz tartoznak.

Beszélhetünk a régi republikánusokról, a hagyományos, erős és aktív nemzetközi politikát folytató republikánusokról, ők feltehetően megszavazták.

De nem elhanyagolható, hogy elég nagy nyomás nehezedett a republikánusokra: egyrészt a szavazóbázis egy részéről, akik a hagyományos, aktív, oroszellenes külpolitikát támogatják. Másrészt mindig figyelembe kell venni az Egyesült Államokban a különböző érdekcsoportok lobbierejét.

Valószínűsíthető, hogy a védelmi szektor erősen presszionálta a republikánusokat az elfogadás irányába. Választási évben pedig különösen fontos, hogy a Lockheed Martin, a Northrop Grumman vagy a Boeing kiket fog támogatni.

De ezek ellenére is megmaradt a republikánusok megosztottsága: sokan úgy gondolják, Ukrajna megvédése az Egyesült Államok globális stratégiai érdeke, míg a párton belül mások szerint nem Ukrajnában dőlnek el a globális ügyek. Utóbbiak elsősorban Donald Trumop hívei.

Magyarics Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének fõmunkatársa

Magyarics Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének fõmunkatársa
MTI/Szigetváry Zsolt

A volt elnök a napokban azt mondta: Ukrajna támogatása amerikai érdek.

Amerikai érdek, de olyan szempontból, hogy az oroszok ne győzzenek. Viszont azt sem gondolják, a legvégsőkig ki kellene tartani Ukrajna mellett.

Azt szoktam mondani – bár egyre kopik ez a leegyszerűsítés -, hogy a tengerparton véget ér az amerikai belpolitikai ellentét.

A külpolitikai érdekek alapvetően nem változnak a republikánus vagy demokrata kormányzat alatt. Igaz, mások a hangsúlyok, a módszerek és a taktikák. Ukrajna kérdése is ilyen: fontos, de hogy mennyire, azt a két párt eltérően ítéli meg.

Az biztos, hogy Oroszország megerősödése nem érdeke egyik pártnak sem. Viszont a demokratáknak, jelen pillanatban úgy tűnik, nincs forgatókönyvük arra, hogyan lehetne befejezni ezt a háborút. Trump egy lépéssel ilyen szempontból előttük jár, amikor azt mondja: valamiféleképpen kompromisszumot kellene kötni, tárgyalásokon kellene az alapvető nézeteltéréseket tisztázni vagy közelebb hozni az álláspontokat.

Mennyire befolyásolta a csomag elfogadását Irán Izrael elleni támadása?

Nyilvánvalóan szerepet játszhatott benne, de kezdettől fogva nem az izraeli támogatás volt a kérdés.

A demokraták egy csomagban akarták elfogadtatni ezt az egészet, míg a republikánusok és Mark Johnson képviselőházi elnök külön-külön akarta, pontosan azért, mert a tajvani és az izraeli kérdésben gyakorlatilag semmifajta vita nincs a Republikánus Párton belül.

Érdekes módon inkább a Demokrata Párton belül van némi vita, hiszen a demokraták, főleg egyes csatatér államokban, ahol eldőlhet az elnökválasztás, és az arab-amerikaiak létszáma meglehetősen nagy (például Michiganben) erősen bírálják Biden Izrael-politikáját, mondván, hogy túlságosan egyoldalú.

A republikánusoknál ez nem nagyon látható. Azonban a demokraták ezzel az elkötelezett, zsidó szavazóik egy részét veszíthetik el.

Most, hogy a Szenátus és a Kongresszus is elfogadta a javaslatot, mennyi idő múlva jelenhetnek meg az ukrán fronton az új, amerikai fegyverek?

Ezt nehéz megtippelni, de azt tudjuk, hogy az Ukrajnának szánt 60 milliárd nagyobbik része az amerikai fegyvergyártókhoz kerül.

Ezek a cégek gyakorlatilag kisöprik – Ukrajnába küldik – a készleteik, tartalékaik nagyrészlét, a pénz pedig ezek pótlására megy el.

Biden azzal próbálta elősegíteni a törvény elfogadását, hogy kiemelte: az Ukrajnának szánt pénz amerikai munkahelyeket teremt, az amerikai iparnak hoz több tízmilliárdos megrendelést.

Az pedig egyik pártnak sem mindegy, hogy az ipari körzetekben az adott védelmi iparban dolgozó vállalatok elbocsátanak vagy felvesznek embereket, és mindez hogyan hat majd a választásokra.

Nagyon sok minden folyik össze ebben az ügyben. De könnyen elképzelhető hogy nagyon hamar megjelennek ezek a fegyverek Ukrajnában, hiszen nem újonnan gyártottak kerülnek oda.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.