Napos idő lesz kiránduljon és nézzen szét a kilátók között

Rengeteg a cukorbeteg itthon – Stratégia készül
2024-01-11
Elkezdődött – A húszikat bombázták
2024-01-12
Show all

Napos idő lesz kiránduljon és nézzen szét a kilátók között

Közel félezer kilátóból csodálhatjuk meg országszerte hazánk szebbnél szebb tájait, Galyatetőtől a Balatonon át az asztallap simaságú Alföldig számtalan természeti csodában gyönyörködhetünk.

Az ország temérdek kilátójáról páratlan panoráma tárul elénk, nehéz lenne kiemelni néhányat a többszáz kitüntetett pontból, ám az építmények elhelyezkedése, különleges kialakítása figyelemreméltó. Tavi cölöpökre épített fatornyok, gigantikus emberi tenyérré formált deszkák, óriás gömbbe álmodott panorámaképek – mind kiváló lehetőséget kínálnak a természetjáróknak.

Tisza-tó – Küszvágó csér kilátó

Az idén ötvenéves Tisza-tó számtalan látnivalót kínál, melyekre minden évben természetbarátok ezrei érkeznek a tópartra. A mesterséges tó hazánk második legnagyobb állóvize, a Balaton után a legismertebb horgászvíz. A pecások mellett a természetjárók, a strandkedvelők is megtalálják a számukra megfelelő célpontokat a Tisza-tó mentén.

Különleges látnivalókkal kecsegtetnek a tavi csónakos túrák, melyek keretében a természetjárók ma már négy, kizárólag vízi úton megközelíthető kilátóba is ellátogathatnak.

A Poroszlói-medencében három olyan kilátót építettek, melyeket csónakkal tudunk megközelíteni. Mindhárom fából ácsolt szerkezetet hazánkban élő védett madarakról nevezték el egy közönségszavazást követően. Akárcsak a Bölömbika és a Fattyúszerkő esetében a tavaly átadott Küszvágó csér kilátót is az egri Békatutaj Egyesület építette.

A modern építményt Komáromi Tas tervezte, kialakítása összhangban áll a másik két „csónakos kilátó” formavilágával.

A Lapos-morotva és a Csapói-Holt-Tisza közötti átjáróban, a Szilas-foknál áll, legegyszerűbben Tiszaörvény felől érhető el. Másik két társához hasonlóan ez a kilátó is a vízitúrázóknak épült, 9 méteres magasságról tekinthetünk le a Poroszlói-medencére. Tiszta időben a kilátóból a Mátra sziluettje is jól kivehető.

Idén nyáron elkészült a negyedik szerkezet is, a tiszavalki Szivárvány Kikötőből csónakkal elérhető új kilátóból a Tisza-tavi Madárrezervátum Tiszavalki-medencére eső részét lehet belátni.

Galya-kilátó

Magyarország legmagasabban fekvő kilátója az Országos Kéktúra nyomvonalán épült Galya-kilátó a 960 méter magas Péter hegyesén áll. Ennél magasabban fekvő építmény egy áll az országban a Kékesen emelt TV-torony. A jellegzetes vonalú kilátó a Galyatető Turistacentrum épületétől kiépített lépcsőn közelíthető meg.

A patinás építményt 1934-ben építették, eredeti magassága 17 méter volt.

A torony tetejét belső lépcsőn át közelíthették meg a turisták, a tetőn pedig egy vasból hegesztett fémketrec kapott helyet.

A Magyar Természetjáró Szövetség és az Egererdő Zrt. közös projektjének keretében, európai uniós forrásból valósította meg 2015-ben a Galya-kilátó felújítását. A négyszögletes alapú kilátó a kortárs magyar építészet ékköve, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron építész tervei alapján nyerte el mai arculatát.

Az alkotók a korábbi, romos épületet megmentve sikeresen ötvözték a múltat a jövővel. A kilátóban felhasznált anyagok textúrái és változásainak köszönhetően varázslatos hangulatot teremtenek. A Galyakilátó épületében hangulatos, széltől és esőtől védett bivakhelyiségeket alakítottak ki, amelyek a kilátótorony felső három emeletén, szintenként öt fő részére biztosítanak éjszakai menedéket.

A hálófülkék – a bivakok színes üvegablakai látványos fényjátékot hoznak létre, ahogy a napsugarak végig simítják az épületet. Az építmény karakterét hangsúlyozza az acélháló is, amely szintén más-más arcát mutatja a különböző évszakok tükrében.

A korszerűsített kilátó új magassága 30 méter lett, tetőterasza teljes körpanorámát biztosít a vendégeknek. Keleti irányban a Bükk, nyugatra a Börzsöny és a Cserhát tájaiban gyönyörködhetnek a vándorok, de tiszta időben egészen a Mecsekig ellátni a különös toronyból.

Balatoni Vitorláshajó és Óriásgömb

Balatonboglári kilátó: egy hatalmas gömbből tekinthetünk le a magyar tengerre

A Balaton tucatnyi kilátója közül kettő – már csak a formájának köszönhetően is – minden bizonnyal emlékezetes élményt kínál a turistáknak. Balatonbogláron egy hatalmas gömbből tekinthetünk le a magyar tengerre, és egy magasösvényen végig sétálva élvezhetjük a friss levegőt. Balatonföldváron a Hajózástörténeti Látogatóközpont kilátója vitorláshajót idéző alakjával páratlan kuriózum a tóparton. A hajó alakú épületben egy hajózástörténeti kiállítás kapott helyet, a különleges látványosság magasba nyúló „árboca” pedig a Balaton legmagasabb épített kilátója.

A balatonboglári Gömbkilátó eredetileg a magyar alumíniumipar jelképeként épült a Budapesti Nemzetközi Vásár belföldi idegenforgalom pavilonjának. A „Magyar Atomiumotaz 1958-as brüsszeli világkiállítás híres szimbólumának ihletésében Kádár István mérnök tervezte.

A 15 méter átmérőjű gömb alakú szerkezetet 240 darab háromszöglemezből állították össze.

A hetvenes évek végén a borításától megfosztot szerkezet Balatonboglárra került, és Xantus János Gömbkilátó néven újjászületett. A balatoni óriásgömb később Zics László építész elképzelésének megfelelően díszkivilágítást kapott, így a déli part ikonikus éjszakai látványosságává vált. Négy évtized alatt több alkalommal felújították, így a Gömbkilátó ma már káprázatos panorámáját kínál az idei érkezőknek.

Hollókő – A Jóisten tenyerén

Hollókő és Felsőtold között egy jókora nyitott tenyérben sétálhat, aki szereti a természetet. A Nógrád vármegyei, kezet formázó kilátót a Farkaskútvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő Sportegyesület kezdeményezésére Csíkszentmihályi Benjámin építész készítette. A Kéz-kilátó váza 60 darab, vastagabb rönkfából készült. A szerkezet vázához hasonlóan a pallók és a burkolat is kizárólag holtfából épült. Isten kezét a csukló felől a legegyszerűbb megközelíteni, a hüvelykujjra néhány lépéssel felsétálhatunk.

A nyitott tenyér szűk órányi mászásra található az Országos Kéktúra nyomvonalától, így a túrázók kis kitérővel útba ejthetik. A világörökség részeként jegyzett meseszép falutól, Hollókőtől is mindössze 2,5 kilométerre megformált kilátóból a kirándulók rácsodálkozhatnak a környék szépségeire, többek között a Cserhát lankás vonulataira.

Buják – Sasbérc 

Nem kell messzire menni a nyitott tenyértől, Buják határában meseszép panoráma tárul elénk. Itt található a Cserhát legmagasabb pontja a 466 méter tengerszint feletti magasságú Sasbérc, melynek tetejére különös tornyot építettek bő száz esztendővel ezelőtt.

A látványos épület az 1910-es évek végén született, Pappenheim Szigfrid Gróf építette bajor mintára felesége, gróf Károlyi Erzsébet számára. A két részből álló építmény kettős célt szolgált, a földszinten a gróf erdésze lakott, az emeleten főként vadászok szálltak meg időről-időre. A magasban álló „erdészházban” egészen az 1950-es évekig laktak, ám ezt követően alaposan lepusztult. A siralmas állapotban lévő tornyot alapos felújítást követően 2002-ben nyitották meg a látogatók előtt. A palóc népviseletéről ismert Bujákról indul egy 7 kilométer hosszúságú erdészeti tanösvény, ezen végig sétálva juthatnak fel gyalogszerrel a kilátóhoz a természetjárók.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.