Nemzetközi megfigyelők ellenőrzik a választást

Iszlám agymosásra és érzelmi bántalmazásra panaszkodtak a kiszabadított izraeli túszok
2024-06-09
Az amerikai kontinensen 84 százalékos volt a részvétel az EP-választáson
2024-06-09
Show all

Nemzetközi megfigyelők ellenőrzik a választást

Mintegy félszáz nemzetközi megfigyelő regisztrált a vasárnapi választásra – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnapi adataiból. Öt éve az EP választást 33, míg az önkormányzati és nemzetiségi választást 30 nemzetközi megfigyelő követte.

Az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint 48 nemzetközi megfigyelőt akkreditáltak a választásra: a nagykövetségek közül az indonéz, a kazah és az üzbegisztáni öt megfigyelőt akkreditált. Azerbajdzsán, Georgia, Törökország, Montenegró és Üzbegisztán 2-2, Kazahsztán három, Bosznia-Hercegovina egy megfigyelőt regisztrált,

A European Network of Election Monitoring Organizations (ENEMO) nevű szervezettől 23 megfigyelőt regisztráltak, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) közösen két, az Election-Watch.EU nevű szervezet pedig négy megfigyelőt akkreditált a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament magyar tagjainak vasárnapi választására.

A választási eljárásról szóló törvény lehetőséget biztosít arra, hogy más állam vagy nemzetközi szervezet képviselője a választások megfigyelése érdekében figyelemmel kísérje a választási szervek munkáját, a választási eljárás teljes menetét. A nemzetközi megfigyelő például betekinthet a választási bizottságok irataiba, kérdést tehet fel a választási szervek tagjainak, és felhívhatja figyelmüket az általa tapasztalt rendellenességekre. Nem zavarhatja és nem befolyásolhatja azonban a választási eljárást, a választási szervek munkáját, és köteles tevékenységét pártatlanul végezni.

A nemzetközi megfigyelőknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat a Nemzeti Választási Irodánál, amely a nemzetközi megfigyelők nevét, valamint a megbízó állam vagy nemzetközi szervezet nevét a www.valasztas.hu oldalon közzé is teszi.

Öt éve az EP-választásra 33 nemzetközi megfigyelőt vettek nyilvántartásba, az októberi önkormányzati választást pedig öt nagykövetség és egy szervezet összesen harminc nemzetközi megfigyelője követte.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.