Okos bőrtapaszok forradalma várható

A Hollandokat egyrejobban zavarja a kábítószerfogyasztás
2024-07-04
Horvátoké Európa legtisztább természetes strandjai
2024-07-04
Show all

Okos bőrtapaszok forradalma várható

Sport. Mountain Bike cyclist riding single track.

Mi a közös a kerékpározásban, a zuhanyozásban és a szeretkezésben? Mindhárom tevékenység kapcsolatba hozható olyan új generációs bőrtapaszokkal, amelyek ellenőrizni tudják mérhető életjeleinket, például a vérnyomást és a pulzusszámot. Uniós kutatások az “intelligens viselhető eszközöket” egy magasabb szintre szeretnék emelni, ahogy erről a Horizon, az EU kutatási és innovációs magazinja is beszámolt.

Bár az “intelligens viselhető eszközök” már nagyon is jelen vannak a piacon és az emberek életében, a kutatók igyekeznek továbbfejleszteni ezeket a technológiákat olyan területeken, mint az e-egészségügy, és kényelmesebbé tenni az ilyen eszközök viselését a rendszeres napi tevékenységek során.

A tárgyak internete

A svédországi Uppsalai Egyetem mikrorendszer-technológiai programjának kutatói vezették azt az uniós támogatással zajlott SINTEC nevű kutatási projektet, amely puha, vízlepergető és újrafelhasználható érzékelőkkel ellátott bőrtapaszok kifejlesztését célozta. A tavaly zárult projektben olasz, holland, spanyol és svéd egyetemek, vállalatok (köztük az olasz STMicroelectronics, az EVALAN nevű holland IoT-specialista és az elektronikai ipar számára nagy pontosságú berendezéseket gyártó svéd Mycronic) valamint egy kutatószervezet vett részt. Az ilyen hordható tapaszok jó megoldást jelenthetnek, legyen szó szabadban való sétáról, túrázásról, úszásról, zuhanyozásról, kerékpározásról vagy akár szeretkezésről.

Az intelligens viselhető eszközök a tárgyak internetének (Internet of Things, IoT) folyamatosan bővülő eszközparkjába tartoznak, amely a különböző tárgyak olyan technológiákkal, például érzékelőkkel és szoftverekkel felszerelt egyre növekvő hálózata, amelyek lehetővé teszik a kapcsolódást és az adatcserét más eszközökkel az interneten keresztül.

Az intelligens viselhető eszközökkel kapcsolatos legnagyobb kihívás az olyan érzékelők kifejlesztése, amelyek elég kényelmesek ahhoz, hogy egész nap használhatók legyenek, és ne zavarják a rutinszerű tevékenységeket.

Puha, víztaszító és rugalmas az okos tapasz

A SINTEC kutatói által kifejlesztett eszköz egy újrafelhasználható puha érzékelőt tartalmaz, amely egy kis USB-kulcsra hasonlít, és egy nem újrafelhasználható ragtapasz tartja a helyén. Amellett, hogy a tapasz puha és víztaszító, rugalmas is.

Az okostapasz

Az okostapasz
Forrás: Sintec Project

A tapasz folyamatosan figyeli a vérnyomást és a szív elektromos aktivitását, s ezzel lehetővé válik a szakemberek számára a szervek károsodásának, a szív- és érrendszeri betegségeknek és a stroke-hoz kapcsolódó állapotoknak a nyomon követése. Az eszköz különösen hasznos a stroke-hoz, vesebetegséghez és szívelégtelenséghez vezető magas vérnyomás új, beavatkozást kiváltó kezelésére, monitorozására.

A SINTEC tapasz a meglévő technológiáknál kényelmesebb a sportolók számára is, mivel más eszközöknél könnyebb és vékonyabb – az egyáltalán nem feltűnő érzékelő tapasz hét gramm és három milliméter vastag, szemben például egy tipikus okosóra 53 grammjával és 13 mm-ével. A fitness tevékenységeknél az intelligens viselhető eszközök egyébként is különösen nagy szerepet játszhatnak. Olyan fiziológiai paramétereket, például a légzésszámot és a vér oxigénellátását tudják mérni, amelyeket korábban csak laboratóriumokban lehetett vizsgálni. Ezeknek az értékeknek a figyelése bizonyos esetekben a szeretkezésnél sem hátrányos.

Hol lesznek hasznosak?

Az intelligens viselhető eszközök globális piacán az előrejelzések szerint a tapaszok jelentős részesedést érhetnek el. Egy elemzés szerint az okostapaszok piacának értéke 2033-ra meghaladja a 25 milliárd eurót.

A viselhető eszközök gyorsan fejlődő területén a másik prioritás annak felmérése, hogy az elkövetkező évtizedekben hol lesz a legnagyobb hasznuk a társadalom számára. A szintén tavaly zárult A-WEAR nevű uniós kutatási projekt ezzel foglalkozott. A kutatók az e-egészségügy, a közösségi hálózatok és az ipari robotika területére fókuszáltak. Egyikük például arra összpontosított, hogy az intelligens viselhető eszközök segítségével idejekorán, még a hagyományos tesztekkel történő vizsgálat előtt felismerhetők legyenek az olyan betegségek, mint a Parkinson-kór vagy a neurokognitív zavarok. Az intelligens szenzorok még a személy mozgásmintáiban bekövetkező apró változásokat, például a járás időnkénti lefagyását is képesek érzékelni, ez pedig a Parkinson-kórnak is lehet a jele.

Más kutatók az intelligens viselhető eszközök helymeghatározó funkcióinak javítására összpontosítottak. Különösen a beltéri helymeghatározás jelent még nagy kihívást. A nagyon pontos, centiméteres szintű helymeghatározáshoz az ultraszéles sávot, az egyszerű, de hatékony lokalizációhoz pedig a Bluetooth-t igyekeznek bevetni. Remélik, sikerül előrelépést elérni, mivel az ilyen eszközök használata jelentősen javíthatná a betegek korai ellátását és javíthatja számos területen a megelőzést.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.