Online árultak, pénzt beszedték, árut nem küldték – Ezer ember dőlt be nekik

A Pentagon nem kommentálja, hogy az ukránok már támadtak orosz területeket amerikai fegyverekkel
2024-06-06
50-79 évesek jobban bedőlnek az online csalóknak
2024-06-06
Show all

Online árultak, pénzt beszedték, árut nem küldték – Ezer ember dőlt be nekik

Közel ezer embert megkárosító internetes csalókat fogtak el Heves vármegyében – közölte az illetékes rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-vel.

Soltész Bálint tájékoztatása alapján az ügyben még 2022 végén indult eljárás a Gyöngyösi Rendőrkapitányságon, majd a nagyszámú sértett miatt a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozócsoportot alakított.

A szerteágazó adatgyűjtés során a rendőrök csaknem ezer embert hallgattak ki, akiket ugyanazzal a módszerrel csaptak be – ismertette a szóvivő. A gyanútlan károsultak a közösségi médiában feladott játékkonzol- vagy szerszámgéphirdetésre jelentkeztek, majd a termék vételárát, esetenként annak egy részét, olykor csak a szállítási költséget előre átutalták. A meghirdetett terméket azonban végül egyikük sem kapta meg.

Az eljárás ideje alatt öt huszonéves gyöngyösi és visontai fiatalt hallgattak ki gyanúsítottként, a banda két vezetőjével szemben letartóztatást, illetve lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság – közölte Soltész Bálint, aki elmondta: a gyanúsítottak egymást segítve adták fel a valótlan hirdetéseket, eleinte saját profiljaik és bankszámláik használatával, később közeli hozzátartozóik közösségimédia-fiókjait is jogosulatlanul igénybe véve.

Az eddigi adatok alapján a feltételezett elkövetők több mint 8 millió forint kárt okoztak a sértetteknek. A 934 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás, négyrendbeli pénzmosás és más bűncselekmények miatt lefolytatott eljárást a rendőrség befejezte, az iratokat a napokban megküldte az ügyészségnek – tette hozzá.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.