Rendkívül rákkeltő az azbeszt

Miért kellett új kutatóintézet a tudományos számításokra? – a vezetőjével beszéltünk
2024-03-19
Az Unióban befagyasztott orosz vagyonok profitja Ukrajnának megy
2024-03-19
Show all

Rendkívül rákkeltő az azbeszt

Az Egyesült Államokban teljes tilalom lépett életbe az azbeszt-tartalmú anyagok használatára, miután a szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) az utolsó felhasználási területen is megtiltotta azt.

A rendkívül rákkeltőnek tartott ipari alapanyag az Egyesült Államokban továbbra is használatban volt, illetve annak fehér azbeszt nevű változata bizonyos klór-tartalmú termékekben, valamint fékbetétek és tömítések gyártása során.

Michael Regan, a környezetvédelmi hatóság vezetője a döntést óriási lépésnek nevezte a közegészség védelmében, felhívta a figyelmet arra, hogy

az azbeszt teljes körű tilalma a világ több mint 50 országában létezik, többek között Magyarországon is 2005 óta.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban több mint 30 éves folyamat zárult le, amit a kongresszus 2016-ban hozott döntése tett lehetővé a mérgező anyagokról szóló jogszabállyal. Ez adott felhatalmazást az EPA számára a tilalom bevezetésére.

Az Egyesült Államokban először 1989-ben tiltották be az azbesztet, ám ezt 1991-ben egy fellebbezési bíróságon hozott ítélet részben megsemmisítette. Az ipari alapanyag, amit eredetileg jó hőszigetelő tulajdonsága miatt vezettek be, épületeknél is elterjedt volt évtizedeken át. A statisztikák szerint ma is mintegy 40 ezer haláleset köthető az anyag által okozott betegségekhez az Egyesült Államokban.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.