Az Unióban befagyasztott orosz vagyonok profitja Ukrajnának megy

Rendkívül rákkeltő az azbeszt
2024-03-19
“Ha Horty hamarabb lemond, még több zsidót visznek el Magyarországról”
2024-03-19
Show all

Az Unióban befagyasztott orosz vagyonok profitja Ukrajnának megy

Helyi lakosok nézik a füstölgõ romokat, miután találat ért egy lakóházat Harkivban 2024. január 23-án. A legutóbbi orosz légitámadás következtében legkevesebb két ember életét vesztette, négyen megsebesültek. MTI/EPA/Szergej Kozlov

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa megegyezett a február közepén elhuny orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij meggyilkolásáért felelősök szankcionálásában – jelentette be az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben.

Josep Borrell, a tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a szankciók 30 emberre és entitásra vonatkoznak majd az emberi jogok megsértése esetén alkalmazott szankciórendszer keretében.

A főképviselő beszélt arról is, hogy a külügyek tanácsa megvizsgálta az uniós bankokban tartott, majd a 2022. február 24-én kezdődött ukrajnai háború okán befagyasztott orosz vagyon profitja felhasználásának lehetőségeit. A tagállamok többsége egyetértett abban, hogy a nyereséget Ukrajna megsegítésére fordítsák – tájékoztatott.

Az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatban arról beszélt, hogy a tagállamok elvi megállapodásra jutottak abban, hogy

szankciókat vezetnek be a ciszjordániai palesztinokkal szemben erőszakot alkalmazó izraeli telepesekkel szemben, valamint további megszorító intézkedéseket hoznak a Hamász iszlamista terrorszervezet tagjaira vonatkozóan.

Szavai szerint “szilárd, európai szintű kompromisszum született, a politikai megállapodás megvan”, de – mint közölte – a munka még folytatódik a teljes körű elfogadás érdekében. Azok az országok, amelyek korábban blokkolták a javaslatot, most úgy döntöttek, hogy tartózkodnak a szavazástól – tájékoztatott az uniós diplomácia vezetője.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.