Román milliárdos kereskedő vette meg a Porsche Bank Romaniat

Már rengeteg magyar van Stuttgartban
2024-06-19
Tippelje meg hány fok volt a melegrekord Magyarországon? – Durva
2024-06-19
Show all

Román milliárdos kereskedő vette meg a Porsche Bank Romaniat

Román tulajdonba került a Porsche Bank Romania SA – írja az economedia.ro.

A Román Nemzeti Bank (BNR) jóváhagyta, hogy Dan Ostahie román üzletember vegye át a Porsche Bank Romania részvényeinek 90,1 százalékát – közölte az Altex Romania. A Dan Ostahie által alapított Altex a piacvezető romániai kiskereskedő az elektrotechnikai és elektronikai termékek területén, az Altex és a Media Galaxy műszaki áruházláncok üzemeltetője.     

A Porsche Bank Romania részvényeinek 9,89 százaléka a Real Estate SRL tulajdonába kerül, melynek a többségi tulajdonosa szintén Dan Ostahie.

A Porsche Bank AG és a felvásárló közti szerződés értelmében a tranzakciónak 2024 júliusának végéig kell lezárulnia. A vételárat a felek nem hozták nyilvánosságra. A tulajdonosváltás után a pénzintézet neve Credex Bank lesz.

A Porsche Bank Romania a Porsche Finance Group Romania része, melynek tulajdonosa a Volkswagen konszernhez tartozó Porsche Holding, Salzburg. 2023 végén a Porsche Bank Romania mérlegfőösszege 900 millió lej (71,577 milliárd forint), piaci részesedése pedig 0,16 százalék volt.

Dan Ostahie már 2022-ben meg szerette volna vásárolni a Porsche Bankot. A bukaresti versenyhivatal jóváhagyta a tranzakciót, a jegybank azonban – arra hivatkozva, hogy a vásárló nem rendelkezik megfelelő banki tapasztalatokkal – akkor elutasította. A BNR 2023 áprilisában felülvizsgálta korábbi döntését, úgy ítélte meg, hogy az üzletember megfelel a szakmai tapasztalatok terén támasztott kritériumoknak.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.