Ki a romániai magyar üzletember, aki most megvette a Telekom Romaniát?

Putyin: Zelenszkij nem elnök már, kivel kell tárgyalásokat folytatni?
2024-05-28
A magyar gyógyszeriparban 15 ezer ember dolgozik
2024-05-28
Show all

Ki a romániai magyar üzletember, aki most megvette a Telekom Romaniát?

Mániája a növekedés, az üzleti siker, de amúgy eléggé puritán alkat a leggazdagabb romániai magyar. A korábban fagylaltos, majd távközlési üzletember élete az üzletről szól, talán egyetlen szenvedélye, hogy a jó autókat nem veti meg.

Egy friss hír szerint elvi megállapodás született arról, hogy a Telekom Romania Mobile Communications SA részvényeinek döntő többségét a West Network Invest SRL szerzi meg. Ez a hír így még sokat nem mondana, de a cég a Digi Romania  cégcsoport része, amelynek pedig a magyar (nagyváradi) Teszári Zoltán a vezető tulajdonosa.

A titokzatos Teszári

Ha egy ember soha nem ad interjút, ha extrém mértékben kerüli a nyilvánosságot, akkor annak két következménye biztosan lesz.

Mindenki megpróbálja majd megrajzolni a nagy kihívást jelentő portréját, illetve minden kis személyes információ vele kapcsolatban felértékelődik.

Ha csak látta valaki egyszer egy parkolóban, ha valakinek dolgozott egy ismerőse a közelében, de még az is, ha egy fiatalkori dzsudóversenyen lefotózták máris szenzációszámba megy.

Teszári mindenesetre továbbra is nagyon sikeres, a Forbes legutóbb 800 millió dollárra taksálta a vagyonát, amivel ő a leggazdagabb romániai magyar, egyben az ötödik legvagyonosabb az egész országban,

A kevés valóban hitelesnek tűnő visszaemlékezéselmondja róla, hogy 1970-ben született Nagyváradon, az üzleti érzéket, vagy a „maszekság”, a vállalkozás varázsát otthonról hozhatta, mert az édesapja Nagyvárad legmenőbb karosszérialakatosa volt.

A gyönyörű határmenti város lakossága 150-200 ezer fő volt Teszári élete során, viszont a magyar lakosság aránya az 50 százalékról, ütemesen apadt 25 százalékra, de azért a városban meghatározó maradt a magyar kulturális élet.

De miért nem tudunk róla semmit?

Teszári Zoltánnak is természetesen vannak családtagjai, barátai, munkatársai, de mégsem hemzsegnek a róla készült visszaemlékezések a frappáns törtnetektől, meglepő üzleti húzásokról, inkább egy nagyon introvertált, puritán, a nyilvánosságtól szinte mániákusan távol maradó üzletember képe sejlik fel.

Annyit azért lehet tudni, hogy gyerekkorában intenzíven sportolt, cselgáncsozott. 1989-ben és 1990-ben még junior Európa-bajnokságon is szerzett érmet, egy időben az egyetlen róla fellelhető fotó is egy cselgáncsos kép volt, azóta azért már lefotózták itt-ott.

Nyilvános eseményen utoljára 2002-ben fotózták le, ez az ígéretes vállalkozókat értékelő gálán készült, de olyan is akadt, hogy egy paparazzi (lesifotós) le tudta kapni, amikor az üzletember egy idősek otthonából távozott.

Azt is lehet tudni, hogy amikor eljött a romániai rendszerváltás, ami Romániában sokkal véresebb volt, mint Magyarországon, hiszen a korábbi vezetőt. Nicolae Ceaușescut és feleségét azonnal kivégezték, de bizonyos városokban a titkosszolgálat egykori emberei, a „szekusok” még fegyverrel is védték a régi rendet, szóval ekkor Teszári Brassóban volt forradalmár. Erről utólag (2000-ben) az életrajzai alapján valamilyen hivatalos elismerést, amolyan forradalmár emlékplakettet is kapott.

A fiatal vállalkozó

Teszári Nagyváradon kezdett el vállalkozni.

Első vállalkozását Ludescher Csabával, Tempfli József korábbi váradi megyés püspök unokaöccsével nyitotta.

A vállalkozás eleinte egy központi helyen működő, szerény fagyizó volt csak, de a sztori megmutatta, hogy Teszárinak az egyik legjobb üzletemberi tulajdonsága az örök nyughatatlanság, a növekedni vágyás volt. A fagyizó jól ment, eleget hozott, de Teszárit nem feltétlenül ez hajtotta.

A Rubin ‘n’ King, mert így hívták a fagyizót, hamarosan üzletcsoporttá nőtt. Előbb csak gyorsan és jól fejlődött, pedig csak egy nagyon kis helyen, egy plébániatemplom oldalában működött, de

a vállalkozó hamarosan mert nagyot álmodni, és tölcsérgyárat épített, majd fagylaltporral kereskedett, sikeres vállalkozáscsoporttá bővült.

Távközlés

Aztán Teszári viszonylag hirtelen váltott.

Romániában sok üzleti területre igaz volt, hogy a Ceaușescu-érában olyan lepukkant volt (például a kórházak, vagy a televíziós műsorok), hogy a magánvállalkozások, legyen szó magánegészségügyről, vagy kábeltévéről egészen gyorsan tudtak nagyot hasítani.

Teszári előbb egy kis nagyváradi kábeltévét alapított, majd ebből lett egy nagyobb, 1995-ben jegyezte be az RCS (Romanian Cable System) nevű, kábeltelevíziózással foglakozó céget. 1998-ban pedig újabb vállalatot alapított, az internet-szolgáltatásra szakosodott RDS-t (Romanian Data System).

Az egyik korabeli visszaemlékezés elmondja, hogy Teszári ekkor már nagyon gyorsan gazdagodott, de annyira spórolós volt, hogy a „multifunkcionális” titkárnője feladata volt az is, hogy főzzön rá, aki valóban az előtérben pucolta a krumplit és készített friss ebédet a főnöknek, aki sem kijárni, sem rendelni nem szeretett.

Mindenestre a krumplipucolós vállalkozó a cégét már 2003-ra Románia legnagyobb kábeltársaságává fejlesztette.

A magánéletben visszafogott, az üzletben agresszív

A visszaemlékezések azt is elmondják, hogy Teszári amúgy személyesen nem agresszív, vagy pökhendi, csak mindenkinek nagyon udvariasan megmondja, hogy vele nem könnyű kapcsolatba kerülni, ő nem nagyon vesz fel ismeretlen hívásokat, nem találkozik újságírókkal, de a cégeinél mindenre megvan az illetékes.

A sikereinek bizonyos szempontból az is a titka, hogy nem nagyzol, nem nézi le a kispénzű embereket, tud az ő fejükkel gondolkodni. Vagyis képes volt olyan fagyit, tölcsért, fagyiport, de olyan kábeltévét, internetet, televíziós műsort kínálni, ami jó, de nem is drága.

A legismertebb márkája mindenképpen a Digi,

2004-ben indította el a Digi TV-t, egy évre rá pedig az RCS és az RDS fuzionált, azóta Teszári voltaképpen három az egyben szolgáltatást (telefon, internet, televízió) kínál az ügyfeleinek.

Külföld

1998-ban kezdett el külföldön terjeszkedni, Románián kívül megjelent a környező országokban, de távolabbra is merészkedett, Olaszországban és Spanyolországban is szerencsét próbált.

Akkor is, azóta is több távközlési, rádiós céget felvásárolt, úgy tűnik mintha a z üzlet mérete és növekedése jobban érdekelné, mint a pénz használata.

Ez alól egyedül az autó a kivétel, Ferrarival jár ugyanis. A titokzatos milliárdos közben megnősült, egy fia van és a család a Nagyvárad melletti Váradszentmártonban él.

A román RCS&RDS távközlési cég 2022-ig a magyar piacon is jelentős Digi Kft. anyavállalata is volt, de akkor a 4iG kivásárolta itthonról. A tranzakció értéke 625 millió euró, megközelítőleg 240 milliárd forint volt.

Ma már a hatalmas vállalkozás tőkepiaci sztori is, hiszen az RCS&RDS 2017. május 16-án a bukaresti tőzsdére is belépett. Igaz, amikor ezt megtette, némileg érthető módon, megérkezett az a kritika, hogy egy olyan ember hogyan mehet a transzparens piacra, akinek lételeme a rejtőzködés, az arctalanság, A tőzsdei lét nem is sikerült olyan nagyon jól, de pont az utóbbi időben azért eléggé kilőtt az árfolyam.

A mai csoport, a Digi Communications NV

Jelen állapotában Teszári fő cégének a tulajdonosa holland, ez a Digi Communications NV.

Ez alatt vannak a mindenféle nemzeti cégek, így Románia mellett főleg közeli országokban (Csehország, Szlovákia, Horvátország, Szerbia), de azért Spanyolországban, Olaszországban, Portugáliában és Belgiumban is működnek cégei .

A társaság jól ismert mindenféle műsoráról, sportcsatornájáról, de még energiaszolgáltatóként is kipróbálta magát. És ahogy a bevezető hír is jelezte, Teszári Zoltán életében csak egy valami állandó, a változás, a növekedés szeretete.

Ha ő róla nem is sokat, de a cégeiről biztosan hallunk majd megint valami nagy bejelentést.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.