“Senkit nem küldünk vissza sorozásra Ukrajnába” – aki ide menekül, annak nem kell harcolnie

Ingyenes KRESZ-suli van a Városligetben
2024-06-13
A NAV nagyon csavarosan a sneakerekkel kereskedőket ellenőrizte
2024-06-13
Show all

“Senkit nem küldünk vissza sorozásra Ukrajnába” – aki ide menekül, annak nem kell harcolnie

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter beszél a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. április 25-én. MTI/Máthé Zoltán

A vasárnapi választás eredménye megerősítette a kormánypártokat, és szilárd alapot ad a kormánynak, hogy a nemzetközi kapcsolatokban továbbra is a béke üzenetét képviselje – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Gulyás Gergely úgy értékelt: ha a választások nem erősítik meg békepárti álláspontját, a kormány nem tudta volna elérni, hogy Magyarország kimaradjon a NATO ukrán katonai missziójából.

A miniszter kiemelte: a választási eredményeknek köszönhető, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral sikerült “korrekt módon”, a magyar érdekeket érvényesítve megállapodni.

Magyarország sem pénzzel, sem fegyverrel, sem katonával nem vesz részt a NATO ukrán missziójában

mondta, hozzátéve, a kormány nagyon veszélyesnek tartja a missziót, amely a háború kiterjedésével járhat Magyarország közvetlen közelében.

Ugyanakkor jelezte, Magyarország a háború elől menekülőknek, ahogy a háború kitörése óta eltelt bő két évben, úgy a továbbiakban is menedékjogot biztosít, “senkit nem küldünk vissza sorozásra Ukrajnába”.

Uniós bírság a bevándorláspolitika miatt

Gulyás Gergely felháborítónak, igazságtalannak és elfogadhatatlannak nevezte az EU-bíróság ítéletét, amellyel 200 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot az uniós bevándorlási politika megsértése miatt.

Az ítélet ellentmond az Európai Unió jogának, összeegyeztethetetlen a magyar alkotmánnyal, és azt az országot bünteti, amelyik a kezdettől fogva elutasítja a migrációt és védi a saját, illetve Európa külső határait – mondta.

Hozzátette: az ítélet egy “normális bíróságon soha nem születhetett volna meg”.

Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra is, hogy az ítélet a kereseten is túlterjeszkedett. Az Európai Bizottság 7 millió eurós elmarasztalást és az ítélet teljesítéséig napi 6 millió forint bírságot kért, a bíróság ezzel szemben 200 millió euróra marasztalta el Magyarországot és az ítélet teljesítéséig napi 1 millió eurót, tehát a kért bírság hetvenszeresét állapította meg.

Ez a miniszter szerint a kommunista rémuralom és a Rákosi-rendszer azon ítéleteire emlékeztet, amikor csak börtönt vagy életfogytiglant kértek, de halált szabott ki a bíró.

Az ítélet teljesen szembemegy mindazzal, amit az európai jogról, a magyar alkotmányról, a külső határvédelemről és a migrációval szembeni hatékony fellépésről gondolunk – jelentette ki.

Beruházások Magyarországon

Vitályos Eszter kormányszóvivő közölte: az elmúlt két hétben 310 milliárd forintnyi, kormányzati forrásokkal támogatott fejlesztést adtak át Magyarországon.

A 84 nagyobb projekt közül kiemelte: közúti infrastruktúra-fejlesztésekre 125 milliárd forintot fordítottak, ebből 116 milliárdot a Kalocsa-Paks hidra, mintegy 2,5 milliárdot pedig az M1-es új pátyi lehajtójára.

Az egészségügy területén kiemelte a Pécsi Tudományegyetem klinikai központjának új sürgősségi gyermekgyógyászati központját, amelynek létrejöttéhez 2,7 milliárdos támogatást adott a kormány.

Szólt arról is: átadták a négymilliárd forintból kialakított újbudai gyermekegészségügyi központot és egynapos sebészetet, Etyeken pedig új egészségügyi centrum nyílt.

A kultúra és közművelődés területén csaknem 14 milliárd forint értékben valósultak meg új beruházások – mondta. Hozzátette: ebből 12 milliárd a geszti Tisza-kastély felújítását szolgálta.

Emellett, jelezte, lezárult a szolnoki várkerület turisztikai célú fejlesztése, átadták Sátoraljaújhelyen a 700 méter hosszú, 80 méter magasan ívelő Nemzeti összetartozás hídját; a projekt költsége 4,3 milliárd forint volt.

A vállalkozásfejlesztési beruházások között említette a kormányszóvivő, hogy közel 115 milliárd forint támogatásból Szombathelyen új szenzorgyártó kapacitással bővült egy meglévő elektronikai alkatrészgyártó üzem, 250 új munkahelyet teremtve ezzel, míg Szikszón 80 milliárd értékű kapacitásbővítést hajtott végre a Hell Energy; itt 240-nel bővül a foglalkoztatottak száma.

Szólt arról is: családbarát beruházásokat – 16 családi apartmanházat, 114 négyzetméteres fedett közösségi teret és naperőművet, játszóteret, multifunkcionális sportpályát és új urnatemetőt – adtak át a Nógrád vármegyei Mátraverebély-Szentkút római katolikus nemzeti kegyhelyen. Egy olyan búcsújáróhely ez, ahová évente 300 ezer zarándok látogat el – jelezte a kormányszóvivő, megemlítve, a teljes beruházásra 3,4 milliárd forintot biztosított a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Vitályos Eszter szólt arról is: csaknem 20 milliárd forint értékben adtak át oktatási célú fejlesztéseket: egy másfél milliárd forintból felújított és bővített iskolát Kulcson, valamint megtörtént a miskolci egyetem tudományos adatelemző módszertani központ és levéltári nyílt adatforrástár műszaki átadása.

Mezőhegyesen 4,2 milliárd forintból sportcsarnok épült, Karcagon 9,2 milliárd forintból létesült a Liget úti sportcentrum – tette hozzá, megemlítve a harkányi fürdő új csúszdaparját is.

Hozzátette: Bükkábrányban átadták Magyarország első zöldhidrogén-üzemét.

Az otthonfelújítási programról szólva Vitályos Eszter elmondta: hétfőn kerül fel a végleges pályázati felhívás az energiaügyi tárca honlapjára, ekkortól előregisztrálhatnak a beruházók által választható kivitelezők. A lakosság számára július elsejétől nyílik meg a pályázati lehetőség – mondta.

Választás

Gulyás Gergely azt mondta, a választások lebonyolítása hagyományosan magas színvonalú Magyarországon, most sem lehet rá panasz.

A főpolgármester-jelöltekre leadott szavazatok újraszámlálásról közölte, ennyire szoros küzdelemnél mindenkinek az az érdeke, hogy az eredmény megkérdőjelezhetetlen és legitim legyen.

Arra számít, hogy az újraszámlálással egyértelműen eldől, hogy a választást ki nyerte.

Szerinte az eredménynek sokféle megközelítése van, a legutóbbi eredményhez viszonyítva a kormánypártok kevesebb százalékot kaptak, de két nagyon nehéz év van a kabinet mögött: háború, nehéz energia- és nem könnyű gazdasági helyzet.

Ilyen nehéz két év után Európa legjobb eredményét értük el és annyi szavazatot kaptunk, mint európai parlamenti választáson még soha, és több szavazatot kaptunk, mint a második, a harmadik és a negyedik helyezett együttvéve, ez különösebb indokolást nem kíván – fogalmazott a fideszes politikus.

A Momentum választási eredményét kérdésre úgy értékelte, jó hír, hogy a nyílt és büszke hazaárulásnak Magyarországon nincs öt százaléka. A DK elnökéről azt mondta, a Fidesz-KDNP 2004 óta azért dolgozik, hogy Gyurcsány Ferenc egyre kevésbé határozza meg a baloldalt, ehhez képest egyre jobban meghatározta, most van egy kis megtorpanás.

Gulyás Gergely elmondta: az európai parlamenti választások eredményét értékelve összességében jobbra tolódást tapasztal, figyelmeztetett azonban arra, hogy ezzel még nem kerültek többségbe a szuverenista erők.

Kívánatosnak tartaná – mondta – , ha a szuverenisták egy EP-frakciót hoznának létre, ezt azonban egyelőre kérdésesnek nevezte.

Közölte, néhány héten belül kiderül, hogy a Fidesz melyik képviselőcsoporthoz csatlakozik az EP-ben.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportban a nagy többség szeretettel várja őket – mondta, megjegyezve, már az Európai Néppártból való kilépése után is sürgetették a Fidesz csatlakozását. “Mi döntöttünk úgy, hogy ha lehet, akkor egy ennél nagyobb jobboldali egységet szeretnénk létrehozni, most is van ilyen célunk, de nem biztos, hogy eredményes lesz” – mondta.

Emmanuel Macron francia államfő pártjának EP-választáson mutatott teljesítményét úgy értékelte: aki a leginkább volt háborúpárti, az szenvedte a legnagyobb vereséget. Úgy tűnik, a francia közvélemény nem tudott azonosulni a francia katonák Ukrajnába küldésének tervével – jegyezte meg.

Elmondása szerint Brüsszelben akkor kerülne le Magyarországról a reflektorfény, ha “mi a háború támogatói közé kerülnénk, megnyitnánk a migráció előtt a határainkat és az óvodákban hajlandók lennénk gendertájékoztatókat tartani”, ám a magyar kormány ezekre nem hajlandó.

A Fidesz és a német AfD együttműködésére vonatkozó kérdésre elmondta: ilyesmi fel sem merült.

Az Európai Néppárttal kapcsolatban legfőbb kritikaként annak háborúpártiságát említette. Úgy látszik, a választási eredményt, részben egyébként joggal, sikerként értékelik – mondta el, hozzátéve: a néppárt a baloldallal és a liberálisokkal keresi az együttműködést.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elképzelhetetlennek tartotta, hogy a Tisza Párt a KDNP-vel közös frakcióban, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójában üljön. Hozzátette, ez kétféleképpen állhat elő: nem veszik fel a Tisza Pártot, vagy kilép a KDNP.

Kérdezték arról, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke pénteken Budapesten a Tisza Pártnál tesz látogatást, hogy az esetleges frakcióhoz történő csatlakozásukról tárgyaljon. Gulyás Gergely közölte, nem lát abban nagy meglepetést, hogy hosszabb ideje a KDNP kifelé jön a néppártól, és van, aki befelé megy; hogy ezt most Márki-Zay Péter, vagy Magyar Péter teszi, nagy különbség nincs közte.

Ez megerősíti azt, hogy az Európai Néppárt balra tolódott, míg a választási kampányban néhány hétig úgy tett, mintha jobbra nyitna, a választás estéjén jobbra zárta a pozícióit – mondta.

Hangsúlyozta, a Fővárosi Közgyűlésben nem terveznek együttműködést a Tisza Párt frakciójával.

A közgyűlés összetételéről és például a költségvetés elfogadásához szükséges többség megszerezhetőségéről szólva úgy értékelt: nagyon sok erő került be a Fővárosi Közgyűlésbe, ráadásul sokan laza pártkötődéssel rendelkeznek, így várhatóan sok átalakulás lesz még a Fővárosi Közgyűlésben, és egyáltalán nem lehetetlen többséget szerezni egy költségvetéshez.

A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjére vonatkozó kérdésre felelve jelezte: Szentkirályi Alexandra a jövőben is Budapesttel kíván foglalkozni, ezért várhatóan a Fidesz fővárosi frakcióját is ő fogja vezetni.

Szentkirályi Alexandra visszalépéséről közölte, a Fidesz-KDNP önkéntesen és egyoldalúan lépett vissza, Vitézy Dávid joggal mondhatja, hogy ő ezt nem kérte, nem tartozik a kormánypártoknak semmivel.

Karácsony Gergely főpolgármester elmúlt ötéves tevékenységét teljes kudarcnak értékelte, szerinte ehhez képest Vitézy Dávid csak jobb lehet.

Elmondta: nem tervezik az önkormányzati választáson vereséget szenvedett polgármesterek jogköreit korlátozni utódaik októberi hivatalba lépéséig, ez nem is lenne alkotmányos.

Az önkormányzati választásokról még azt közölte, minden megyében és Budapesten is a legnagyobb bizalmat a kormánypártok listája kapta; Pest megye és Budapest kivételével a listákon is mindenhol abszolút többségben van a Fidesz-KDNP-nek.

A megyei jogú városok közül hármat vesztettek, négyet nyertek – mondta, hozzátéve, van több olyan hely is, ahol nem országos politikai okokra vezethető vissza a szavazás eredménye, ez még inkább igaz a kisebb településeken.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.