Az algaevő harcsákért rajonganak az akvaristák, de hogy az emberek is szerethetik a zöld növénykéket, az kevésbé közismert tény. Pedig az alga fogyasztása nem újkeletű az emberiség történetében, az első algafarmok Japánban már a 17. században megjelentek. A kutatók szerint a Spirulina a jövőben kulcsfontosságú szerepet kaphat bolygónk növekvő népességének élelmezésében.
A Spirulina alga valódi „szuperfood”, amellett, hogy roppant egészséges, fenntartható módon állítható elő. A kutatók korán felismerték magas tápérték és fehérje tartalmát, a szakemberek potenciális étvágycsökkentőnek is tartják.
Vírusölő, gyulladáscsökkentő és probiotikus hatását
tudományos kutatások adatai igazolták. Az értékes algát adalékként használják számos ital gyártásánál, antibiotikumokhoz, táplálék-kiegészítőkhöz és testápoló krémekhez keverik.
Szeged mellett szaporítják
Napjainkra komoly üzletággá fejlődött az ősi hagyomány,
a legmodernebb eszközökkel termesztik, többezer literes „akváriumokban”
az értékes Spirulinát. A látványos fotobioreaktorok hazánkban is megjelentek, Szegedtől karnyújtásnyira épült az az üzem, melynek falait között Magyarországon egyedülálló módon állítják elő az algát.
A Globál 21 Kft. 2017 óta foglalkozik algakutatással, a speciális fotobioreaktorokat 2019-ben állították rendszerbe az Alga-System Kft. tiszaszigeti üzemében. A cég 2020 óta a Spirulina kapszulák kizárólagos forgalmazójává vált Magyarországon.
A Spirulina biomassza rendkívül magas,
mintegy 70% körüli fehérjetartalommal rendelkezik.
Kimagasló arányú a B12 vitamin tartalma, emellett értékes peptideket, poliszacharidokat és egyéb hatóanyagokat tartalmaz. Mind az emberi mind az állati szervezetre gyakorolt kedvező hatása jelentős, ezt kutatásokkal is igazolták.
Alaposan bekezdtek
Tiszaszigeten, a „régi Tüzép telep” mögött, zöldmezős beruházás keretén belül építettek egy 600 négyzetméter alapterületű üzemet. A mikroalga termesztése itt 15 000 liter térfogatban kezdődött.
Idén ezt a kapacitást 25 000 literre növeltük, emellett a szárított biomassza előállításhoz nélkülözhetetlen liofilizálókat is beszereztük. Élelmiszer gyártó üzemi engedéllyel rendelkező étrend-kiegészítő gyártó cég vagyunk
-mesélte a Tudás.hu-nak Mucsiné Hoffmann Anna
Az algaüzem termelésvezetője hozzátette, a kutatási időszak alatt
szoros együttműködésben álltak a Szegedi Tudományegyetem TTIK növénybiológusaival,
jelenleg a Szegedi Biológiai Kutató Központ mikroalga kutatócsoportjával dolgoznak együtt.
Egyedüliként Magyarországon
A színes ledekkel megvilágított üveg reaktorokban szaporodó algák
a fény energiáját hasznosítják a saját élettani folyamataik fenntartásához.
A tiszaszigeti üzemben a paraméterek folyamatos monitorozása mellett, meghatározott időközönként nyerik ki a biomasszát, és frissítik a folyadékkultúrát.
Az értékes mikroalga
viszonylag magas pH-n, speciális tápoldatban 30-35 fokos hőmérsékleten él, egyedi növesztő LED megvilágítást kap.
Hasonló méretekben, zárt fotobioreaktor rendszerben hazánkban jelenleg más nem termeszt mikroalgát.
Nemzetközi szinten egyediségünk a fotobioreaktorok morfológiájában, gépészeti megoldásaiban rejlik
-fogalmazott a termelésvezető, hozzátette, az egész folyamat szigorú kontroll alatt zajlik.
Az egyedülálló üzemben Spirulina étrend-kiegészítő kapszulát gyártanak a szárított (liofilizált) biomasszából. A teljes mértékben hazai előállítású biomassza összetétele állandó, hatóanyagtartalma kiemelkedő, ezért lett rövid idő alatt népszerű a hazai piacon.
Az előállított termékek fogyasztói egészségtudatos emberek, akiknek fontos, hogy az általuk vásárolt Spirulina kapszula megbízható forrásból származzon.
Bővítik a palettát
A cég idén három újabb terméket dob piacra, mindegyik tartalmazza a saját forrásból származó Spirulina biomasszát.
Az étrend-kiegészítő kínálatot is bővítik, akárcsak a termelőkapacitásukat, és éppen ezekben a napokban beüzemelik az automata kapszulázó gépet, valamint a vadonatúj csomagológépsort.