Tényleg nyírfából van a nyírfacukor? – csapra vert erdő

Ismét elutasította az Esterházy Magánalapítvány keresetét a Fővárosi Ítélőtábla
2022-11-20
Nyílt napot tart a Szegedi Tudományegyetem
2022-11-20
Show all

Tényleg nyírfából van a nyírfacukor? – csapra vert erdő

A Nyírségben, minden évben megcsapolják a nyírfákat a nyírfavízért. Különlegesen egészséges folyadékot nyernek így, amihez akár mi is hozzájuthatunk. De mi a helyzet a nyírfacukorral, más néven Xilittel, tényleg nyírfából van és van köze a nyírfavízhez? Utánajártunk.

A Nyíregyházi Erdészet parkjában már lassan hagyomány, hogy minden tavasszal csapra verik a nyírfákat, nem volt ez másképp idén is. Kevesen tudják, hogy ezek az Európában, így hazánkban is őshonos fehér kérgű fák micsoda kincseket rejtenek. Egy rendkívül értékes folyadék, a nyírfavíz folyik bennük, ezt nyerik ki belőlük minden tavasszal a Nyírerdő munkatársai. Kicsit hasonló lehet ez, mint Kanadában a juharfák megcsapolása.

 

Egyesek szerint az év ezen szakában ha egészen közel hajolunk talán még hallani is lehet a fa nedvkeringését.

Érdekesség, hogy egyesek szerint az év ezen szakában ha egészen közel hajolunk talán még hallani is lehet a fa nedvkeringését.

Mi is megcsapolhatjuk, ha van nyírfánk

 

Mi is megcsapolhatjuk, ha van nyírfánk

Persze, ha van otthon nyírfánk, mi is hozzájuthatunk a nyírfavízhez. Erre kétféle módszer létezik. Az egyik alapján, csak fúrunk a fa törzsébe a kéregcserepek között egy 6-8 mm átmérőjű 3-5 cm mély lyukat, melybe, ha egy kis csövecskét dugunk, az alá tartott poharunk már meg is telik az értékes nedűvel. A másik módja a ’’csapolásnak’’ is végtelenül egyszerű, csupán ki kell választani egy körülbelül hüvelykujj vastagságú ágat és annak végét levágva kicsordul a vágás helyén a nyírfavíz. Fontos, hogy egyik módszer sem okoz komoly károkat a fában, de mindig be kell tömni az általunk okozott lyukat fatapasszal, vagy egy dugóval.

Mire is jó a nyírfavíz?

Alapvetően egy kellemes édeskés folyadék, de mindösszesen körülbelül 5 kalória van 100ml nyírfavízbe, tehát elhízni nehéz lenne tőle. Emellett, számos egyéb egészségvédő tulajdonsága is van ennek a folyadéknak. Segíti az emésztést, a vizeletkiválasztást, méregtelenít, sőt antibakteriális, gyulladáscsökkentő, vértisztító és lugosító hatású is, így különösen ajánlott vesebetegeknek, tüdőbajban szenvedőknek, vagy olyanoknak, akiknek ízületi kopásuk, reumatikus fájdalmaik vannak. Ha ez nem lenne elég ásványianyag tartalma miatt izotóniás italnak is alkalmas, sőt külsőleg szépségápolási célokra is használják, a bőrön, hajon, fejbőrön (hidratál, véd a zsírosodás, a korpa és a hajhullás ellen).

A bolti nyírfacukor, azaz xilit ebből készül?

A nyírfavíz, mint látható nagyon egészséges, természetes anyag, ami hiába édes, nem hizlal, így a fogyasztása előnyös. Joggal merül fel tehát az emberben a kérdés, hogy ha bemegyek a boltba és veszek nyírfacukrot, akkor ezt fogom-e megkapni, ennek a fanedvnek egyfajta kivonatát? A rövid válasz az, hogy valószínűleg nem. A nyírfacukornak több neve is van, de mind ugyanazt takarja. A boltban Xilit, Xilitol vagy Xukor néven is találkozhatunk vele, különbség azonban nincs köztük. Ez az anyag tulajdonképp egy növényi alapú cukoralkohol (az alkohol vegyületek közé tartozik ugyan, de nem kell félni, ha Xylitet eszünk nem sípol be a szonda, a szerk.), melyet legtöbbször a kukorciarostokból (csutkából, szárból) vonnak ki és természetes módon előfordul számtalan zöldségben, gyümölcsben.

 

A Xylitet legtöbbször a kukorciarostokból (csutkából, szárból) vonnak ki és természetes módon előfordul számtalan zöldségben, gyümölcsben.

Különösebb probléma ezzel nincs, de látható, hogy a nyírfához ennek az anyagnak ma már nem sok köze van, a kukoricacukor név jobban lefedné a valóságot. Az oka annak, hogy mégis nyírfacukorként terjedt el, az, hogy eredetileg tényleg nyírfából állították elő, és természetesen ma is lehetne az az alapanyaga, csak a kukorica gazdaságosabb. Ettől függetlenül a Xilitnek, alias nyírfacukornak is több a nyírfavízhez hasonló, jó tulajdonsága van, többek közt alacsony a glikémiás indexe, így például cukorbetegek is fogyaszthatják, antibakteriális hatású, és véd a fogszúvasodás ellen.

Jó dolog a xilit, de beszerezhető természetes nyírfavíz is?

A Xilit amit a boltokban kapunk, habár nagy valószínűséggel nem nyírfából készült, mindenképp egy jó dolog. De ha a fentiek alapján megkívánta valaki kipróbálni a nyírfavizet, attól, hogy nincs otthon egy nyírfája, hogy gyorsan csapra verje, még hozzájuthat ehhez a folyadékhoz. Bio boltokban, online üzletekben egy kis keresgélés után meg lehet vásárolni palackozott formában.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.