Több mint ötezer kiskorú menedékkérő érkezett Hollandiába idén

Orbán: Magyarország nem elhagyni akarja az Uniót, hanem átvenni az irányítást
2023-12-22
A mesterséges intelligencia akár az emberiség kihalását is okozhatja
2023-12-22
Show all

Több mint ötezer kiskorú menedékkérő érkezett Hollandiába idén

Hollandiába idén ötezer-négyszáz, kísérő nélküli kiskorú menedékkérő érkezett, míg 2022-ben mintegy négyezer-kétszáz, 2021-ben pedig kétezer-kétszáz – közölte a holland belügyminisztérium.

Az igazságügyi és biztonsági minisztérium kutatási és adatközpontjának (WODC) legfrissebb elemzése szerint a kiskorú menedékkérők gyakran útközben választják meg célországukat, amit különböző tényezők befolyásolnak: egyebek között ismerősöktől származó információk, embercsempészektől kapott tanácsok miatt kérhetnek végül Hollandiában menedéket, de a társadalmi biztonság, a jó kilátások is vonzzák őket az országba.

A kiskorú menedékkérők fele Szíriából érkezik. Gyakran kiterjedt közösségi hálózattal rendelkeznek az országban. “A szíriaiak nagyobb valószínűséggel magasan képzettek, és nagyobb mértékben férnek hozzá a migrációs útvonalakkal és hálózatokkal kapcsolatos ismeretekhez, amelyeket a közösségi médián keresztül osztanak meg” – nyilatkozta a WODC egyik kutatója.

A WODC szerint 2019 óta egyre több, kísérő nélküli kiskorú érkezik Hollandiába.

Gyakran előfordul, hogy a szülők a legidősebb gyermeküket küldik előre, aki kibírja a nehéz utazási körülményeket.

Az igazságügyi és biztonsági minisztérium nemrégiben komoly aggodalmát fejezte ki a kísérő nélküli kiskorúak számára fenntartott menedékhelyek hiánya miatt. A holland parlament alsóházának írt levelében a minisztérium megjegyezte, hogy

október végén mintegy 290 kiskorút kellett elhelyezni a Ter Apel-i regisztrációs központban, az ország legnagyobb befogadószállásán, miközben csupán 55 hely áll kiskorúak rendelkezésére.

A minisztériumhoz tartozó igazságügyi és biztonsági felügyelet nemrégiben felhívta a figyelmet, hogy a menekültközpont a legalapvetőbb igényeket sem elégíti ki az ellátás és a szállás tekintetében, és aggodalomra adnak okot a befogadóközpontban uralkodó rossz higiéniai körülmények, a kábítószer-használat és a fertőző betegségek szűrésének hiánya.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.