„Tollak és Tappancsok” – irodalmi pályázat állatmesék megalkotására

Ez volt a legmelegebb tavasz a mérések kezdete óta
2024-06-05
Garázst venne? – Most nézzen körül
2024-06-05
Show all

„Tollak és Tappancsok” – irodalmi pályázat állatmesék megalkotására

Az Állatkert a múltban már többféle pályázatot is hirdetett, jóllehet ezek általában fotópályázatok voltak. Most azonban arra gondoltak, hogy egy mesepályázattal állnak elő, amelyben a Magyar Írószövetség a partnerük. A tervek szerint a legjobb meséket még karácsony előtt egy gyűjteményes mesekönyv formájában is adnák ki.

Az állatvilág maga a meseirodalom fontos ihletője, amit jól mutat, hogy a mesék között az állatmesék önálló műfajnak számítanak. Azonban sok mese szól az állatkertek világáról is, sőt kifejezetten a Budapesti Állatkert is számos ponton kapcsolódott a meseirodalomhoz története során. A múltban még mesedélutánok helyszíne is volt az Intézmény, olyan felolvasókkal, mint például Tersánszky Józsi Jenő. Akár ezen hagyományok folytatásának is tekinthető a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb kezdeményezése, a „Tollak és Tappancsok” című meseíró pályázat, melyet a Magyar Írószövetséggel közösen hirdettek meg. A pályázatra olyan alkotásokat várnak, melyek megfelelnek a mese műfaji követelményeinek, foglalkoznak a mai kor gyermekeit érdeklő kérdésekkel, természetszeretetre és együttérzésre ösztönöznek, vagy történelmi eseményt dolgoznak fel, továbbá a humor eszközrendszerét is sokrétűen használják.

A díjazáson felül a pályázatra beérkezett legjobban sikerült meséket az Állatkert könyv formájában is szeretné kiadni. A mesegyűjtemény a tervek szerint karácsony előtt készülne el, hogy ajándékként már az idén a karácsonyfák alá kerülhessen.

A pályázat beadási határideje 2024. augusztus 1-je. A meséket egy szakértőkből álló zsűri bírálja el. Az eredményhirdetésre, illetve a díjak átadására várhatóan szeptember 6-án kerül sor. A pályázat hivatalos kiírása a pontos részletekkel az Állatkert hivatalos weboldalán olvasható.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.