TOP10 gépkarabély – örökzöldek újratöltve

Ők a nők, akik a digitális iparági teljesítményükért most díjat kaptak
2024-03-20
Az egyéni vállalkozók adószáma ezentúl változni fog
2024-03-20
Show all

TOP10 gépkarabély – örökzöldek újratöltve

Ahogy korábban a puska volt, ma a gyalogos katona legfontosabb támadófegyvere a gépkarabély – amit az angol nyelvben assault rifle-nek, vagyis rohampuskának neveznek, meglehetősen félrevezető módon. Megkerestük a tíz, legjobbnak ítélt fegyvert.

Egy kis kaliber-gyorstalpaló: az oldalfegyver – praktikusan pisztoly – legelterjedtebb lőszere 9 mm-es, félautomata szerkezettel szerelt. Ez, és az ebből fejlesztett géppisztoly – amely ugyancsak pisztolylőszert táraz és ürít, de már képes automata töltésre és sorozatlövésre – a katona számára az utolsó, önvédelmi eszköz.

Éles bevetésen a legritkábban használják – kizárólag házak közötti bevetésen, vagy például repülőn, ahol vigyázni kell a gép héjjszerkezetére. Utóbbi esetben általában 22-es, vagyis kis kaliberű fegyvert használnak, ami jó célzás esetén kárt tesz az ellenségben, de a repülő falát már nem viszi át.

A következő lépés a karabély – öntöltő, sorozatlövésre alkalmas, nagy pusztító erejű lőszerrel tárazott, amely sokkal közelebb áll a puskalőszerhez már, mint a pisztolyéhoz. Ahogy jeleztük: a modern hadseregekben a gyalogos katona legfontosabb fegyvere. Puska – praktikusan mesterlövész puska csak a szakavatott katonák kezébe kerül manapság. Ezek általában nem öntöltő fegyverek, cserébe legpusztítóbb és legnagyobb kaliberű lőszerekkel látják el.

A fegyverrel szembeni legfontosabba elvárások: pontosság, könnyű kezelhetőség és hordozhatóság. E szempontok gyakran egymás rovására mennek. Minél könnyebb, kompaktabb egy fegyver, annál kevésbbé pontos, hisz a csőhosszon a legkönnyebb spórolni. Minél több könnyű, kompozit anyagot használnak a fegyver felépítésében, annál problémásabb lesz a használhatóság szélsőséges körülmények között, a fegyver a harctrén nem lesz szerelhető, stbAz ideális megoldások keresése néha meglepő utakra viszi a tervezőket. A TOP10-ben látunk majd erre is példát.

A NATO és a Varsói szerződés is kitermelte a maga klasszikusát a témában: a vietnami háborúk elmaradhatatlan fegyvere az M-16-os, míg a világon ténylegesen a legelterjedtebb, legtöbbet gyártott és legtöbbet másolt karabély az orosz AK-47-es. Persze más nemzetek is bejelentkeztek a legjobb karabély címéért.

10. AK-47

A karabélyok kőbaltája. Szerkezete egyszerű – ami mind a gyártás, mind a karbantartás során kifejezetten előnyös. Tűzváltó billentyűjét, és általában, az egész fegyvert úgy tervezte Mihail Tyimofejevics Kalasnyikov, hogy vastag kesztyűben is hiba nélkül lehessen használni. Egyes lövésben viszonylag pontos, sorozatlövés esetén gyors, nagy tűzerővel rendelkezik. Nem a pontossága, hanem elnyűhetetlensége a legnagyobb erénye. Szerte a világban az alapfegyverből, illetve nemzeti változataiból 100 millió darabnál is többet gyártottak. A karabély ábrázolása megtalálható Mozambik és Kelet-Timor állami jelképeiben, Afrikában pedig elterjedt fiúnév a Kalash.

9. FN SCAR

A belga Fabrique Nationale által tervezett fegyvert 2009-ben kezdte használni az Egyesült Államok egyik különleges alakulata, a US Special Operations Command. Azóta több, mint 20 ország rendszeresítette e gépkarabélyt. Két alapmodell létezik belőle: a SCAR-L (könnyű), 5,56×45 mm-es lőszerkamrás, és a SCAR-H (nehéz) kamrás egy erősebb, 7,62×51 mm-es lőszerhez. Mind az M-16-os, mind az AK-47-es tárát képes használni, így minimális átszereléssel a zsákmányolt lőszert is képes felhasználni a katona.

8 HK416

A HK416 gépkarabélyt a német Heckler & Koch cég fejlesztette ki az 1990-es években, hogy megfeleljen az amerikai hadsereg Delta Force követelményeinek. Ez az M4 karabély továbbfejlesztett változata, jelenleg a HK416-ot több mint 25 ország használja, főként a különleges erők és a bűnüldöző szervek. Négy különböző csőhosszúságú modell áll rendelkezésre, beleértve a teljes méretű rohampuskát, a kompakt rohampuskát, a karabélyt és a szubkompakt géppuskát.

7. SIG SG 550

Svájcban nem csak az óra, de a karabély is pontos. 1990-ben rendszeresítette a SIG SG 550-et a svájci katonaság. Sőt, ezt a megbízható, gázdugattyús, klasszikus felépítésű gépkarabélyt még a pápai testőrség, a svájci gárda is rendszeresítette – 20 másik ország fegyveres alakulatai mellett. Mindeddig több, mint 600 ezer darabot gyártottak az 5,56×45 mm-es NATO-kaliberes fegyverből, és népszerűsége továbbra is töretlen.

6. AK-12

Kalasnyikov AK-12

A Kalasnyikov konszern sem ült örökké a babérjain: tovább faragták a kőbaltát.

Ahol lehetett, műanyagra cserélték a vasat, amivel jelentősen könnyíteni tudták a fegyver össztömegét.

Az újratöltő mechanizmust is átalakították, így egyetlen beállítás változtatásával tudják jobb- és balkezesek egyaránt használni a karabélyt. Egyedi, hogy akár 95 töltényt is el lehet helyezni a tárban – míg az ehhez hasonló fegyverek általában 30-as tárral szereltek,

A Kalasnyikovok fejlesztése persze nem állt le. A 100-as szériában (AK-74M, AK-100, AK-101, AK-103) variálták a kalibert, a felszereltséget, a felhasznált anyagokat – az eredeti fegyver tipikus vonásai azonban mindig felismerhetők maradnak.

5. Galil

Ismerd el, ami jó és ne szégyelld ellopni.

Ez az elv szülte az izraeli hadsereg legendás, máig legelterjedtebb fegyverét. Az alapkoncepció a finn M62-es (más néven: Rynnäkkökivääri 62), ami valójában egy AK-47-es koppintás.

Ám ahányszor új tervező nyúlt az alapnak számító Kalasnyikovhoz, annyiszor sikerült egy kicsit csiszolni, javítani az eredetin. Yisrael Galil fegyvertervező is hozzátette a magát, mi előre vitte az eredeti koncepciót. 972-től napjainkig használják az izraeli védelmi erők.

4. ACR

Adaptive Combat Rifle – végül ezen a néven ismerte meg a világ az austini Magpul Industries gépkarabélyát, noha a tervezők eredetileg a Masada nevet szánták alkotásuknak. 2008 januárjától már a Bushmaster gyártja a rendőrségnek és a hadseregnek is. A fegyver kialakítása lehetővé teszi, hogy a használatának megfelelően alakítsa át a használója – ez a kivételes rugalmassága, és nem utolsó sorban pontossága, ami a lista első részébe repítette.

3. Tavor TAR-21

Az Israel Military Industries (IMI) a90-es évek elején alkotta meg a Tavor TAR-21 típusú gépkarabélyt – bullpup elrendezéssel. Vagyis a tár az elsütőbillentyű mögé, a tusában kapott helyett. Ezzel kompaktabbá, rövidebbé lehetett tenni magát a karabélyt, vállalva a bullpup elrendezés néhány hibáját. A fegyver könnyen használható, tartós és alkalmazkodó. Izrael 2006-ban rendszeresítette gyalogsági fegyverként, idén már több mint 20 országban használják.

2. Steyr AUG

Az osztrák fegyvergyártás egyik állócsillaga ez a ’77-ben rendszeresített, bullpup kialakítású gépkarabély.

Az osztrák fegyvergyártás egyik állócsillaga ez a 77-ben rendszeresített, bullpup kialakítású gépkarabély. Kijelenthető: az AUG gyár ezzel a korszakos fegyverrel alapozta meg világhírét. A tár hátra tolása forradalmi újításnak számított a fegyver bemutatásakor. A fegyver eredetileg NATO 5,56×45 mm-es lőszerre kalibrált, azonban moduláris kialakításának köszönhetően a megrendelő változtathat az űrméreten.

1. M4/M16

A hidegháború másik, ikonikus fegyvere, a vietnami háborúról szóló filmek elmaradhatatlan kelléke az M16-os gépkarabély.

A hidegháború másik, ikonikus fegyvere, a vietnami háborúról szóló filmek elmaradhatatlan kelléke az M16-os gépkarabély.

Bár könnyebb volt a Vietkong által használt AK-nál, de érzékenyebb is a trópusi időjárásra.

Az 1980-as évek közepén kezdődött a fegyver érdemi fölülvizsgálata – aminek eredményeként a 90-es évek elejére megalkották az M4-es gépkarabélyt.

Ugyanazt az 5,56 mm-es lőszert használja a 30 töltényes tárból, mint az M16, de rövidebb, kompaktabb, jobban kezelhető fegyver. A 2000-es évek háborús tapasztalatai nyomán finomították a verziót, így jött létre az M4A1, ami a mai elvárásoknak is megfelel immár.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.