Tovább nőtt a Budapesti Állatkert látogatottsága

Idén már 90 éves – A világ egyik legszebb nője volt
2024-02-25
Mi az értelme a szökőnapnak?
2024-02-25
Show all

Tovább nőtt a Budapesti Állatkert látogatottsága

Pandabébi a San Diego-i Állatkertben. Forrás: Flickr.

A Fővárosi Állat- és Növénykert látogatottsága már 2022-ben visszaállt a járvány előtti szintre, 2023-ban pedig további 7,4 %-kal több látogatót fogadtak. A magyar főváros állatkertje ezzel továbbra is az ország leglátogatottabb kulturális, közművelődési intézménye.

A Fővárosi Állat- és Növénykert látogatóinak száma évről évre egymillió fő körül alakul. 2020-ban és 2021-ben természetesen kevesebb látogatót fogadott, hiszen a koronavírus világjárvánnyal összefüggő rendelkezések miatt hónapokon át nem nyithatta ki a kapukat a nagyközönség előtt, illetve az újranyitást követően is különféle korlátozások voltak érvényben. A 2022-es évben viszont, amikor már nem voltak ilyen korlátozások, ismét milliós látogatottságot, összesen 1.036.192 főt regisztráltak. Ez a szám a 2023-as évben tovább növekedett.

2023. január 1-je és december 31-e között (hiszen a kert az év minden napján nyitva van) összesen 1.113.006 fő volt kíváncsi a Budapesti Állatkert látnivalóira. Ez az előző évhez képest a látogatók számának 7,41 %-os emelkedését jelenti.

A Fővárosi Állat- és Növénykert fontos színfoltja Budapest, és benne a Városliget turisztikai programpalettájának: nemcsak budapestiek, illetve a főváros környékén élők, hanem a belföldi turizmus keretében az ország távolabbi pontjairól érkezők, illetve a Budapestre látogató külföldiek is nagy számban keresik fel. A kiemelkedő látogatottság egyúttal azt is jelenti, hogy a városligeti intézmény ismeretterjesztő és természetvédelmi munkájával kapcsolatos üzenetek is igen sok emberhez jutnak el.

A korszerű állatkerteknek több fontos célkitűzése is van: ilyen az oktatás, az ismeretterjesztés, a környezettudatos szemlélet formálása, vagy éppen a természetvédelem, a veszélyeztetett fajok megőrzésében való részvétel. Az állatkertek emellett fontos rekreációs helyszínek, a természetközeli szabadidő-eltöltés fontos színterei.

A hazai állatkertek közül a budapestiben látható a legtöbb féle állat, ráadásul botanikus kerti értékű növénybemutatóval is rendelkeznek. A sokféle látnivalót, élményt és programot úgy állítják össze, hogy az mindenféle korosztálynak szóljon, és a családok, akár nagycsaládok, tehát három generáció együtt is értékes közös időt tudjon együtt eltölteni is.

A Fővárosi Állat- és Növénykert köszöni a nagyközönségnek, hogy a múlt évben is ilyen nagy számban tisztelték meg látogatásukkal. Az intézmény munkatársai azon dolgoznak, hogy az idei, 2024-es évben is érdekes programokkal, élményekkel várják a látogatókat.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.