Idén már 90 éves – A világ egyik legszebb nője volt

“A kommunizmust még ma is ünneplik Nyugaton, diktátorok vannak a pólókon”
2024-02-25
Tovább nőtt a Budapesti Állatkert látogatottsága
2024-02-25
Show all

Idén már 90 éves – A világ egyik legszebb nője volt

A francia kulturális minisztérium által közreadott, dátumozatlan felvétel Brigitte Bardot francia filmszínésznõrõl Párizsban. Bardot, az 1950-60-as évek szexszimbóluma, állatvédõ 2024. szeptember 28-án tölti be a 90. életévét. (MTI/EPA/Douglas Kirkland) *** Local Caption *** 01763841

Egy vékony, nyurga, barna lófarkas kislány az algebra könyvét keresgéli a vászonszatyrában, miközben balettórára igyekszik. Amikor hazatér, pompás párizsi lakásukban egy ismeretlen nő fogadja, Helene Lazareff, aki a mama jó barátnője, és a nagyhatalmú Elle magazin főszerkesztője. Rábeszéli, hogy szerepelhessen lánya a magazinban, mint a fiatal francia modern lányok megtestesítője.

Feltűnik Roger Vadim

Brigitte Bardot gazdag szülei, akik erősen konzervatív szellemben nevelik lányaikat. Komoly csínytevés esetén az a büntetés, hogy nem tegezheti őket a lányuk, aki ettől kezdve – Brigitte elmondása szerint – idegeneknek tekinti őket.

A francia kulturális minisztérium által közreadott, dátumozatlan felvétel Brigitte Bardot francia filmszínésznõrõl Párizsban.

A francia kulturális minisztérium által közreadott, dátumozatlan felvétel Brigitte Bardot francia filmszínésznõrõl Párizsban. Bardot, az 1950-60-as évek szexszimbóluma, állatvédõ 2024. szeptember 28-án tölti be a 90. életévét. (MTI/EPA/Douglas Kirkland) *** Local Caption *** 01763841

A világ leghíresebb szexbombája éppen csak 16 éves, amikor végül a konzervatív szülők megengedik, hogy szerepelhessen az Elle magazinban. A címlapnak óriási a sikere. Az újság véletlenül Roger Vadim kezébe kerül, aki a Paris Match ifjú tudósítója, és a filmes szakma körül sürög-forog. Az orosz diplomata fia ránéz a fotóra, és azonnal tudja, hogy a jövő világsztárját látja maga előtt.

Azt még nem sejti, hogy a majdani feleségét, és azt sem, hogy Brigitte után még több világsztár – Catherine Deneuve és Jane Fonda – mond neki majd igent.

Brigitte Bardot

A papa le akarta lőni a vőlegényt

Brigitte le akarja magáról tépni az idegesítő családi láncokat, elege van abból, hogy állandóan hazudnia kell, hogy hol volt. Jellemző adalék: még menyasszony korában sem aludhatott együtt szerelmével, akit a papa megfenyegetett, hogy lelövi, ha a lányához hozzányúl.  A revolverét is elővette.

De még a polgári szertartás után se engedte, csak amikor megtörténik a templomi áldás is. Brigitte öngyilkosságot is megkísérelt, de szerencsére időben felfedezték, amikor a konyha kövön feküdt.

Polgárpukkasztó, természetes stílusáért, gesztusaiért, szellemes kiszólásaiért imádják később az újságírók. Bardot eredetileg balerina akart lenni és nem nagyon izgatta a film, de Vadim rábeszélte, hogy ott a helye a vásznon. Jól tette, hiszen így született meg minden idők egyik legszebb filmsztárja és szexbombája, B.B.

Vadim persze közelről másként látta:

Az én kis romantikus szirénem hamar magához vonzotta a sajtót. Kezdett kialakulni a Bardot-rejtély, annak ellenére, hogy Brigitte sosem volt egy csöppet sem rejtélyes.

Amikor az erotika még bűn volt

Az idén kilencven éves Brigitte – ahogy a Wikipedia fogalmaz – az igazi, tiszta szexepilt ábrázolta egy meglehetősen prűd korszakban.

Ruhái, frizurái megszabták az 1960-as évek divatirányzatát. Merész szerepei miatt sokan a bűn megtestesítőjének tekintették akkoriban.

(Nem mintha a „bűn” elkövetéséhez nem kellettek volna férfiak is, de erről nem esik szó.)

A fiatal lány végtelen szeretetéhségben szenvedett, a szigorú neveltetés miatt, a meglehetősen formális családi életben. Már rég együtt dolgozott Vadimmal, amikor megengedte neki, hogy tegeződjenek, amely akkor merész tett volt gazdag párizsi körökben. A férfi úgy érezte, ez felér egy szerelmi vallomással.

Úgy is volt.

Ezüstkanál tolvajnak nézték a rendezőt

Roger Vadim a róla, illetve következő feleségeiről, Catherine Deneuve-től és Jane Fondáról szóló könyvében meglehetősen szókimondóan ír felfedezettje színészi tehetségének mértékéről. A fiatal lányt egyáltalán nem érdekelte – állítólag – a figura lelke, vagy cselekedetének mozgatórugói. Ha szóról-szóra tudott egy jelenetet, akkor is képes volt teljesen elfelejteni.

Egyszer a legnagyobb lelki nyugalommal közölte, hogy azért nem jut eszébe semmi a már megtanult szövegből, mert mielőtt eljött hazulról, az apja földhöz vagdosott néhány tányért.

Amikor Vadim először ment fel hivatalosan hozzájuk, hogy a XVI. Lajos korabeli nappaliban forró csokoládét szürcsöljenek, távozásakor a nagymama félrehívta unokáját, nézze meg, hogy vendégük nem lopott-e el ezüstkanalakat. A franciák nagyon szórakoztatónak találták a művészeket, de komoly ellenérzéseket is tápláltak velük szemben, főleg, ha azok nem „valódi’ franciák voltak.

A legkapósabb francia luxuscikk volt

A kapcsolat kiteljesedése után sem volt abban biztos Brigitte, hogy Vadim örökké szeretni fogja. (Jó megérzés volt.) Mindennap írt neki levelet és kérte, bizonyítsa be, hogy szereti.

A könyvben a nőcsábász rendező  többnyire bolond és bugyuta lánykának festi le a világsztárt, akiről később Franciaország nemzeti jelképe és legkapósabb luxuscikke volt a hatvanas években.

Merthogy állítólag nem értette a futball lényegét – miért rohangálnak ennyien egy labda után – miért nem adnak labdát a többieknek is…

Günter helikopterről szórt a lába elé rózsákat

Bardot, öt évnyi állandó veszekedés után, 1957-ben elvált Vadimtól. Új házasságot kötött, de továbbra is baráti kapcsolatot ápolt egykori férjével. 1959-ben Jacques Charrier-től megszületett fia, Nicolas. Mivel túl fiatalnak érezte magát a gyermekneveléshez, fiát elhagyva, filmes karrierjét építette tovább. Később sem tudta igazán felmelegíteni-rendbe hozni fiával a kapcsolatot.

Rá három évre Charrier-től is elvált. Rövidebb ideig élettársa volt Gilbert Bécaud, Sacha Distel és Serge Gainsbourg  is. Új férje,  Günter Sachs német–svájci milliárdos, a Sachs-konszern örököse, nagyon romantikus módon vette le Bardot-t a „lábáról”: száz vörös rózsát szórt le helikopterről a birtokára. Az eseményről megannyi riport készült a francia és német magazinokban.

Hogy mennyire nem volt „buta”, azt az is mutatja, hogy 1973-ban abbahagyta a filmezést. Tudta talán, hogy színészi képességei nem tudnák feledtetni az idő múlását. Több mint húsz évig élt elképesztő reflektorfényben, ma neki lenne a közösségi médiában a legtöbb követője.

Nemet mondott Amerikára

Az amerikai karrier nem érdekelte – okosan – hiszen az Újvilágban egyetlen európai színész sem tudott igazán sztárrá válni. A Warner Brothers csábító ajánlata sem vonzotta. Nem szerette Amerikát. Biztos nem lett volna hajlandó plasztikai műtétekre, névváltoztatásra és más megalkuvásokra, – amelyre a legszebb színésznőket is rávették az ottani producerek – ráadásul csak olyan figurákat alakíthatott volna, akik akcentussal beszélnek.

Pedig Cannes-ban, ha végig sétált a Croisette-en, tízszer annyi fotós követte minden percben, mint Lollobrigidát, Kim Novakot és Kirk Douglast együttvéve. Dalokat írtak róla – Bob Dylan is megénekelte – Brazíliában szobor készült róla.

A népszerűség persze főleg Európára volt jellemző – azokban az időkben az amerikaiak még a jelenleginél is kevesebbet tudtak az öreg kontinensről, és nem is igazán érdekelte őket senki, aki nem amerikai-angol nevű. Ezért kellett a legtöbb színésznek megváltoztatni a nevét, hiába születtek már az USA-ban.

Az állatokban nem lehet csalódni

Európában azonban – a szocialista országokban is – rendkívül népszerű volt, hiszen akkortájt taroltak, itthon is, a francia és olasz filmek. Részben azért is, mert ezekben az országokban volt erős az ottani kommunista párt, és mert társadalomkritikus alkotások is születtek, nemcsak romantikus szerelmi történetek.

Az amerikai filmek kétharmadát az időben sosem vetítették Magyarországon.

Bardot a pénz sosem érdekelte igazán – nemet mondott Onassis meghívásának is – elvégre szűkölködött anyagiakban. Közben egyre komolyabban fordult az állatvédelem felé, talán mert a szeretetéhségét csalódás nélkül kiélhette a négylábúakban.

Igazi párjával, Bernard d’Ormale-lal, akivel máig együtt él, ezután hozta össze a sors. 1992-ben házasodtak össze. Ma a világ egyik leghíresebb állatvédelmi harcosa.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.