Tudja, hogy melyik játékból adnak el a világon a legtöbbet?

Elhunyt Dr. Csurgó Ottó
2024-06-03
Az izraeli kormányfő nem értett egyet Biden, a háború befejezését tartalmazo tervével
2024-06-03
Show all

Tudja, hogy melyik játékból adnak el a világon a legtöbbet?

A családok kedvenc kártyajátéka 52 éve létezik, de népszerűbb, mint valaha. Úgy tűnik, szinte mindenki játszik vele, és egy mérés szerint ez a legkelendőbb játék a világon – írja a CNN.
A Mattel játékgyártó szerint tavaly minden másodpercben eladtak egy UNO-kártyajátékot az Egyesült Államokban. Ez percenként 60 UNO-pakli – szemben a 2021-es 17-tel percenként.
A gyerekek úgy játszhatnak a felnőttek ellen, hogy egyenrangú partnerek tudnak lenni, és a felnőtteknek sem unalmas
indokolja meg a kártyajáték sikerét Michelle Parnett-Dwyer, a New York állambeli Rochesterben található Strong National Museum of Play kurátora.
A játék egyszerű és könnyen érthető, és egy kör lejátszása gyorsan lezajlik.
Az UNO több mint 600 fajtája kapható, de a játék alapmechanizmusa minden egyes verzióban ugyanaz. A játékosok húznak egy maréknyi kártyát, majd felváltva próbálják eldobni őket; az nyer, aki először szabadul meg az összes kártyájától.
Az Uno kártyajáték
Az UNO-t a sztárok is előszeretettel használják, sokuk közösségi médiafelületein is megjelenik, ahogy játszanak.
Az UNO-t 1971-ben találta ki Merle Robbins, egy ohiói borbély.
Robbins és felesége 5000 példányt nyomtatott a játékból, és az Egyesült Államokban utazgatva kempingekben árulták.
A játék népszerűsége az 1980-as években nőtt meg, miután Robbinsék eladták a játék jogait, majd 1992-ben az egyik legnagyobb játékgyártó, a Mattel megvásárolta.Az UNO egyike azoknak a játékoknak, amelyek több generáción keresztül is népszerűek maradtak.
A Circana kiskereskedelmi tanácsadó cég szerint a hagyományos játékok kategóriájában – amelybe minden beletartozik, a társasjáték is – jelenleg az UNO áll az első helyen. Ezt a címet világszerte két éve, az Egyesült Államokban pedig három éve tartja.
A kártyajáték jelenleg több mint 80 országban kapható.
Ray Adler, a Mattel alelnöke és a játékokért felelős globális vezetője a CNN-nek elmondta, 2024 végéig a Mattel “jóval több mint” 50 fajta új UNO-t fog kiadni. Ezek többsége valamilyen fajta változat lesz, de évente csak kettő-három olyan lesz, amely jelentős változásokat hoz a játékmenetben.
Parnett-Dwyer elmondta, a játék 2018-ban bekerült a Játékmúzeum Nemzeti Játékhírességek Csarnokába (National Toy Hall of Fame).
A nagyszerű játékok generációról generációra öröklődnek. A mai nagyszülők közül sokan játszottak UNO-val a gyerekeikkel, akik most a saját gyerekeikkel kártyacsatáznak
mondja, majd hozzáteszi.
Ez a játék valóban ‘klasszikus’.
Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.