Az izraeli kormányfő nem értett egyet Biden, a háború befejezését tartalmazo tervével

Tudja, hogy melyik játékból adnak el a világon a legtöbbet?
2024-06-03
Sokat elmond, az USA kit küld a svájci Ukrajna békekonferenciára
2024-06-03
Show all

Az izraeli kormányfő nem értett egyet Biden, a háború befejezését tartalmazo tervével

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy nem értett egyet a Gázai övezetben zajló izraeli-palesztin fegyveres konfliktus teljes befejezésével a Joe Biden amerikai elnök által bemutatott megállapodás részeként.

Netanjahu az izraeli parlament, a kneszet külügyi és biztonsági bizottsága tagjainak arról beszélt, hogy “a Biden bemutatta terv részleges. A háborút leállítják a túszok visszaküldése érdekében, majd megbeszélést folytatunk. Vannak más részletek is, amelyeket az amerikai elnök nem ismertetett a nyilvánossággal” – idézte szavait az izraeli sajtó.

Biden a tervről a Fehér Házban beszélt.

Az izraeli miniszterelnök azt mondta: 16 nap elteltével Izrael és a Hamász tárgyalásokat kezd, hogy a megállapodás feltételeinek folytatásáról beszéljenek.

A zárt ajtók mögött folytatott bizottsági ülésről származó kijelentései szerint Izrael lehetőséget lát fegyverszünetre a Gázai övezetben, miközben kizárta a háború befejezését, noha fő ellenfele, a Hamász palesztin szélsőséges szervezet ez utóbbit követelte.

Benjámin Netanjahu kijelentette, hogy a Gázai háború leállítását célzó terv szerint az első szakaszban korlátozott számú túszt kiszabadíthatnak anélkül, hogy feltétlenül tovább folytatnák az egyezmény további szakaszait.

Ennek ellentmondani látszik, hogy a Hamász garanciát követel az Egyesült Államoktól arról, hogy Izrael valóban végrehajtja a három szakaszból álló tűszüneti megállapodást, amennyiben megszületne arról az egyezség.

Hétfőn az egyiptomi külügyminiszter kijelentette, hogy “a Hamász kezdeti nyilatkozatai azt mutatják, hogy pozitívan fogadta a tervet”. Kairó “Izrael válaszára” vár az egyiptomi közvetítők szerint, noha Biden izraeli tervként mutatta be a túszok kiszabadítását és a tűzszünetet célzó indítványt, és ezt később Jeruzsálemben megerősítették.

Itamár Bengvír nemzetbiztonsági és Becalel Szmotrics pénzügyminiszter a hétvégén úgy nyilatkozott, hogy a terv elfogadása esetén kilép a kormánykoalícióból.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.