Újra kiállították a cseh koronázási ékszereket a prágai Hradzsinban

Szoftverhibák javítását segítő megoldáson dolgoznak szegedi kutatók
2023-01-18
A rendszeres alkoholfogyasztók fogékonyabbak lehetnek más függőségekre is
2023-01-18
Show all

Újra kiállították a cseh koronázási ékszereket a prágai Hradzsinban

Keddtől szombatig újra láthatóak a cseh koronázási ékszerek. A rendkívül értékes történelmi tárgyakat ezúttal a hradzsini Szent Vitus székesegyház kápolnájában tekinthetik meg az érdeklődők.

A legféltettebb cseh nemzeti kincsnek számító koronázási ékszerek legutóbb 2018-ban, szintén az államfőválasztás két fordulója között voltak láthatóak. Milos Zeman köztársasági elnök a koronaékszerek kiállítását Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója alkalmával rendelte el. Belépés a kiállításra a hagyományoknak megfelelően mindig ingyenes. Most az önálló Csehország megalakulásának 30. évfordulója alkalmából láthatók a kincsek.

A koronázási ékszerek mellett ezúttal egy rendkívül értékes ereklyét, Szent Vencel koponyáját is kiállították.

A cseh történelmi kincseket tartósan a Szent Vitus-székesegyház pincéjének páncélszekrényében őrzik, amely hét kulccsal nyílik.

A kulcsok mindegyike más-más köztisztviselőnél van, akik ezért csak együtt tudják kinyitni a széfet. A hatályban lévő szabályozás szerint jelenleg az államfőnek, a kormányfőnek, a parlament két háza elnökeinek, a prágai főpolgármesternek, a prágai érseknek és a székesegyház főpapjának van egy-egy kulcsa.

A hét tisztviselő hétfőn délután közösen kiemelte a koronázási ékszereket a páncélszekrényből, majd szigorú biztonsági intézkedések mellett átvitték a székesegyház kápolnájába, ahol speciális üvegbúra alá kerülnek.

Az általában egyhetes kiállítások alkalmával a koronázási ékszereket mintegy 30 ezer ember tekintheti meg. A belépésre mindig több órát kellett várakozni.

IV. Károly német-római császár és cseh király 14. századi rendelete alapján a cseh koronázási ékszereket csak rendkívüli, ünnepélyes alkalmakkor lehet kiállítani.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.