Uniós választás következmények: Romániában lemondás

Négy százalékkal emelkedtek az árak májusban
2024-06-10
Egy ábrában a uniós választási eredmények vármegyénként
2024-06-10
Show all

Uniós választás következmények: Romániában lemondás

Bejelentette távozását Romániában az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöki tisztségéről Catalin Drula parlamenti képviselő, miután az általa vezetett párt – az Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) nevű pártkoalíció részeként – várakozáson aluli eredményt ért el az európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választásokon.

A magát jobbközép pártként meghatározó USR öt évvel ezelőtt, 2019-ben – a Dacian Ciolos volt miniszterelnök által korábban alapított centrista PLUS-szal szövetkezve – a voksok 20 százalékát kapta az EP-választásokon, és Románia 32 EP-képviselője közül 8-at küldhetett Brüsszelbe az Újítsuk meg Európát frakcióba.

A vasárnap este közzétett exit poll szerint az ADU a voksok mintegy 11 százalékát szerezhette meg, ami 4 EP-képviselői mandátumot jelenthet.

Catalin Drula azt mondta: az USR-nek tovább kell lendülnie ezen a kudarcon, idén másik két választás (parlamenti és elnökválasztás) lesz Romániában, és olyan vezetésre van szüksége, amely vissza tudja adni a reményt “az ország modernizálására”, és a hitet, hogy a szociálliberális PSD-PNL kormánykoalíció legyőzhető. Drula nem távozik azonnal, mert van még néhány irat, amit a választások kapcsán alá kell írnia, de azt ígérte, a lehető legrövidebb időn belül összehívja a tisztújító kongresszust.

Az USR a szintén vasárnap megrendezett önkormányzati voksoláson a részeredmények szerint elvesztette Brassó és Bukarest első kerületének a polgármesteri tisztségét is, de Drula szerint nem sikerült a települési és megyei önkormányzatokban sem erősödnie a négy évvel ezelőtti 8 százalékhoz képest.

Drula meg is nevezte kit látna szívesen az USR élén. Úgy vélte: a Temesváron újabb polgármesteri mandátumot szerző Dominic Fritz lehetne a legalkalmasabb a párt vezetésére.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.