Vajon mi az összefüggés a filozófia és a klímaváltozás között?

Egyetlen közép-európaiként lép fel a magyar zenekar a londoni békekoncerten
2023-05-04
Kaliforniában bukkant fel a nagyszerű magyar író elveszettnek hitt kézirata
2023-05-04
Show all

Vajon mi az összefüggés a filozófia és a klímaváltozás között?

A klímaváltozás és a filozófia kapcsolatáról szóló előadásokkal rendez egész napos konferenciát Ábrándok bűvöletében címmel a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Filozófia Doktori Iskola és a veszprémi Pannon Egyetem (PE) pénteken a baranyai vármegyeszékhelyen.

Boros János, a pécsi egyetem 1990-es években, nyugati minták alapján létrehozott filozófiai iskolájának vezetője, az esemény egyik szervezője közölte:

a klímaváltozást valószínűleg a gondolkodó ember okozza a tudományával,

a technikával, ami filozófiai kérdésfeltevésből, a fogalmak megkülönböztetett használatából fejlődött ki.

A szervező úgy véli: végső soron

a tudatos gondolkodás és az ebből kifejlődő tudomány vezetett a klímakrízishez,

s amikor ezzel filozófusok foglalkoznak, akkor visszatérnek az eredethez, az eredet felől próbálják értelmezni a változásokat, keresik azokat a fogalmakat, amelyek talán rossz irányba mentek, vagy félreértették őket, vagy akár nem megfelelő etikai alkalmazást nyertek.

Közölte: a konferencia elsősorban a PE rektora, Gelencsér András klímaváltozásról szóló könyvében felvetett kérdések köré épül, például hogy valóban összeomlik-e civilizációnk néhány évtizeden belül az éghajlatváltozás és a nyersanyagok hiánya miatt?

Mint a szervező elmondta:

az előadások az alapok felől közelítenek a kérdéshez,

és felvetik azt az inkább kultúrtörténeti és tudományfilozófiai kérdést, hogy miként sorolható be Gelencsér András “látomása” az apokaliptikus gondolkodásmódok sorába, amelyek eddig jobbára poetikus-vallási műveket szültek.

Az interneten is követhető rendezvényen csaknem húsz előadó – főként fiatal filozófusok – igyekszik majd filozófiai – azaz önreflektív, tagolt, fogalomtudatos – gondolkodást alkalmazni korunk egy nagy kihívására – tájékoztatott a doktori iskola vezetője.

Cikk küldése e-mailben
MT
MT

Comments are closed.